18.06.2018

Kako neverjetno zloben moraš biti, da se nenehno, že približno desetletje, ukvarjaš z drugimi (precej pogosto z nami recimo), jih blatiš, pljuvaš in diskreditiraš, kadar koli se le pokaže priložnost. Da celo ljubitelje živali javno in direktno pozivaš k odrekanju pomoči društvom, ki tako ali drugače pomagajo psom v tujini, pri tem pa se zatekaš k FAKE NEWS - zamolčiš in tako "prirediš" podatke, ki bistveno spremenijo realno situacijo, tako prirejeni pa lepo padejo v koncept tistega, kar nameravaš doseči. Pri tem pa redno pozabljaš samega sebe vsaj občasno pogledati v ogledalu. Žal je tudi to možno.

To zelo aktivno in panično že nekaj let počne nek pasji portal, ki je pred davnimi leti združeval ljubitelje živali in živalovarstvenike, v novejši zgodovini pa združuje le še nekaj sledilcev, ki jim je skupaj z "urednico", kot kaže, edini cilj med seboj skregati slovenske aktiviste, prostovoljce in društva. Svojih nekaj sledilcev (ki sicer take zapise agresivno delijo dalje) prepričujejo, naj odrečejo pomoč slovenskim društvom, ki v Sloveniji psom z neslovenskim "poreklom" pomagajo pri oskrbi, s hranjenjem, tudi posvajanjem ... Kar se posvajanja tujih psov tiče, se piše o "masovnem uvažanju", čeprav nihče do sedaj ni znal postreči z nobeno relevantno ali verodostojno številko, niti UVHVVR ne. Ta portal, ki sicer izvaja precej agresivno kampanjo proti "uvozom" psov z Balkana, že leta in leta podpira uvoz psov iz Španije.

Če nameravajo taki pisuni še naprej obstati na slovenski živalski sceni (čeprav vse kaže na to, da so tik pred tem, da dokončno pristanejo na smetišču zgodovine), bodo morali počasi ponotranjiti, da so se stvari v desetletju in nekaj več nepovratno spremenile. Če ne zaradi drugega, zaradi pojava družbenih omrežij, ko se novice bliskovito širijo, preverjanje takih in drugačnih novic pa je le par klikov stran.

Tako smo kljub njihovemu zapisu, kako je "v Bosni vse fino in fajn, ker zdaj tam dela Dogs Trust in bognedaj nasedati manipulatorjem, ki od vas hočejo pomoč za bosanske pse, ker se samo mastijo z vašim denarjem" (prosto povzeto) ... zelo hitro ugotovili pravo sliko.

Samo na spletno stran Dogs Trust Bosna je potrebno klikniti. Lepo so nanizani podatki od začetka delovanja leta 2012 do sedaj. Številke steriliziranih in kastriranih uličnih živali se nanašajo predvsem na mesto / kanton Sarajevo. Dogs Trust so svoje delovanje začeli širiti na druga področja Bosne šele pred kratkim. Tako sedaj pokrivajo približno 40 % teritorija BiH, kar pomeni da je več kot polovica te države še vedno odvisna od prostovoljcev, lokalnih in tujih. V Dogs Trustu navajajo tudi, da bi, če bi nadaljevali s sedanjim načinom in tempom dela, lahko problematiko zapuščenih bosanskih psov v približno petih letih spravili v obvladljive okvire.

Pomoč prostovoljcev je še vedno še kako potrebna, zato naj tisti, ki želi in ki zaupa aktivistom, še naprej pomaga komur koli na svetu želi brez vsake slabe vesti, tudi v Bosni.

Popolnoma brez slabe vesti in brezsramno to isto spletno mesto poziva k nenehnemu doniranju denarja, hrane, čistil, razkužil in ostalega materiala samo enemu in edinemu slovenskemu zavetišču (od petnajstih, ki jih deluje v naši državi). O drugih zavetiščih se tam ne piše, razen morda v primerih, ko je katerega od njih potrebno potisniti v gnojnico. V nebo vpijoč primer je približno leto dni star, ko je "urednica" nenehno bombardirala javnost s pozivom po donacijah za zavetišče, ki ga edinega podpira in ki je namestilo s strani države odvzete šteparske mladiče. Pozivi so se vrstili na dnevni bazi in sicer za doniranje denarja za cepiva, sterilizacije, hrano, antiparazitike … čeprav je vse (!!!) to plačala država (UVHVVR).

Za enomesečno oskrbo teh mladičev je zavetišče prejelo približno 18.000 evrov (vir: spletna aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije za nadzor porabe javnih sredstev ERAR). Sem se sešteje še vse donacije v materialu, hrani in denarju, ki jih je "pisateljica" s čustveno izsiljevalskimi članki poskušala pridobivati od ljudi, ki večinoma ne vedo, kaj vse zavetiščem plačujejo občine in država.

Če bi bili zdajle zlobni in pokvarjeni tudi mi, bi lahko kaj zapisali o "mastenju" in manipuliranju s strani slovenskih zavetišč in njihovih "medijskih podpornikov", pa ne bomo. Ker menimo, da s svojim denarjem in časom lahko vsak počne, kar želi. Donira tistemu, ki mu želi. Slovenskim zavetiščem, slovenskim društvom, aktivistom v Romuniji, Rusiji, Grčiji, Islandiji ali Bosni. Informacij je v današnjem času na voljo ogromno, informirajte se, razmislite.

ODLOČITEV, KOMU IN KOLIKO BOSTE, ČE BOSTE POMAGALI, JE VAŠA. Nihče vam zaradi vaše pomoči kjer koli na svetu nima pravice "nabijati" slabe vesti ali vas zavajati z lažnimi / prirejenimi podatki.

Bi si pa dovolili gospe "urednici" priporočati, naj še naprej propagira in pomaga, komur se je odločila pomagati; enemu zavetišču torej, pa recimo uvoznikom španskih hrtov ... in naj enako dopušča tudi vsem drugim, ne pa, da jih z manipulativnimi zapisi diskreditira. Vsak bumerang se je še vrnil ... recimo.

Da ne pozabimo. Ravno v teh dneh smo izvedeli še to, kako zelo nizko so se pripravljeni spustiti nekateri akterji slovenske živalovarstvene scene. Eden od sodelujočih pri akcijah zbiranja hrane za slovenska zavetišča in društva, nam je povedal, da so dobili "namig", da si društva za zaščito živali "ne zaslužijo" pomoči v hrani, ker da delujejo nezakonito!? Nekatere "zanimivosti" smo izvedeli tudi minuli vikend v Mostecu, kjer se je odvijal piknik "Nori na kosmatince". V slovensko živalovarstveno močvaro, ki močno zaudarja, se sicer ne nameravamo preveč vmešavati, ker to ni prioriteta delovanja tega spletnega portala …

A pred nami so denimo lokalne volitve. Zanimivo bo izvedeti, kaj župani in kandidati za župane porečejo na trenutno ureditev na področju oskrbe živali in denarju, ki ga občine namenjajo posameznim zavetiščem ter zakaj prihaja med posameznimi zavetišči / občinami do takih neverjetnih razlik.

Res je velika škoda, da se v tako majhni državi, kot je Slovenija, ne uspejo poenotiti niti društva za zaščito živali, ki zasledujejo isti cilj – dobrobit živali, ampak raje eno drugemu nagajajo in škodujejo. Sestavki, kot jih piše in v svet pošilja omenjena pa nič ne pomagajo pri" lepšemu jutri" na domačem, slovenskem dvorišču, žal, ampak med njimi povzročajo še večji prepad.

Avtor komentarja: Me.Č.
Foto: Azil Prača pri Sarajevu (N1 TV)

Deli s prijatelji

Komentiraj