26.02.2020

90 odstotkov lastnikov ni prisotnih v trenutku slovesa

Po poročanju hrvaškega Indexa kar 90 odstotkov skrbnikov psov ni prisotnih v trenutku, ko veterinar psu odmeri zadnjo injekcijo v njegovem življenju. Po objavi nekega veterinarja pa si boste skrbniki psov v prihodnje premislili in s svojim ljubljenčkom vseeno počakali na zadnji dih.

 

Po socialnih omrežjih je pred časom zaokrožila objava veterinarja iz ZDA, ki omenja svoje težke izkušnje ob evtanaziji živali v ambulanti. Poudarja, da je evtanazija za živali še mnogo hujša, če lastniki pustijo žival samo in niso z njo do konca. Objavo je pokomentiral tudi Demitrij Osterman in Veterinarske ambulante Osterman, komentar pa objavljamo v celoti:

 

 

Dejstvo je, da vsaj 80 % lastnikov pusti živali same ob evtanaziji. Mnogi od njih prav zbežijo iz ambulante. Ob tem dajo jasno vedeti, kako hudo in težko breme je to za njih. Ali resnično ne zmorejo biti so/prisotni ali pa jim je pač lažje zbežati in ne biti v oporo svoji živali v tako pomembnem trenutku to vedo samo oni. Kaj se prav za prav dogaja s psom mačko, tudi hrčkom ali kuncem, ki ostane sam v ambulanti in čaka na evtanazijo?


Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da so takšne živali vedno predvsem zelo prestrašene. Negotovo, mnogokrat panično pogledujejo naokoli in iščejo čustveno oporo. In bolj, kot so bile povezane z lastnikom, huje jim je. Živali takrat "gledajo" drugače, kot pa, npr. kadar jim dajemo narkozo, bržkone je razlog v drži lastnika in tudi veterinarja in živali to preprosto čutijo. Čutijo nasilje nad svojo povezanostjo z lastnikom in trganje le-te ter brutalno katapultiranje v nekaj, kar jim je popolnoma in skrajno tuje.


Ta strah je mnogokrat tako močan, da se živali tresejo kot šibe na vodi, nekatere celo urinirajo ali defecirajo. Vse povprek so prepredene z izjemnim strahom in posledičnim iskanjem lastnika, da ji da gotovost in tolažbo.

 

Seveda veterinar ne more prisiliti lastnika, da je z živaljo do konca. Vendarle lahko iz svoje 30-letne izkušnje rečem; tisti ki ostanejo in v trenutku evtanazije objamejo svojega ljubljenčka, dajo živali več kot si lahko predstavljajo ... da ne govorim o tem kako nam, veterinarjem s tem dejanjem olajšajo velikokrat zelo težke in mukotrpne trenutke!

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.