13.01.2019

AKCIJA: Nam boste pomagali nahraniti nikogaršnje živali?

Pes moj prijatelj in ekipa Obalnega društva proti mučenju živali se v kratkem ponovno, tokrat že šestič, odpravljamo na pot v Sarajevo. V lanskem letu smo se že namenili v t.i. "azil smrti" v kraju Prača, kjer smo pomagali pri čiščenju, hranjenju in oskrbi psov. Nastalo je veliko video reportaž, ki si jih lahko ogledate čisto na koncu tega članka.

 

Tudi tokrat se bomo v Sarajevo odpravili z namenom pomagati lokalnim prostovoljcem, ki se že leta trudijo skrbeti za brezdomne pse – tako na ulicah mesta, kot tudi v azilu Prača. Radi bi jim odnesli hrano, odeje in vse ostalo, kar jim bo v tej zimi prišlo prav na terenu in pri oskrbi živali, ki potrebujejo pomoč. En dan bomo preživeli tudi v Prači.

 

 

Tam je v zadnjih mesecih spet veliko psov in kot nam povedo lokalni prostovoljci, psov v tem azilu ne pobijajo več. Dejstvo pa je, da psi živijo v izredno slabih pogojih – letošnja zima je v Sarajevu neusmiljena. Mraz in sneg ne prizanašata prav nobenemu psu na ulici in tudi v Prači pse zelo zebe. 

 

Lokalni prostovoljci so Pračo nazadnje obiskali včeraj:

 

 

Kako lahko pomagate?

 

Vaših donacij v obliki hrane bomo zelo veseli na sedežu Obalnega društva proti mučenju živali (na Benčičevi 2c v Kopru). Ker lahko čez mejo v Bosno odpeljemo zgolj omejeno količino hrane, pa bomo, kot vedno do sedaj, večjo količino hrane nakupili kar v Sarajevu in jo nato predali prostovoljcem, ki v bosanskem glavnem mestu skrbijo za nikogaršnje živali. Denarni prispevek, namenjen izključno nakupu hrane za bosanske pse, lahko nakažete na račun: ODPMŽ, Sberbank Koper 3000 0000 4486 674.

 

Pošljete lahko seveda tudi sms s ključno besedo ZIVALI5 na 1919, vendar bodo ta finančna sredstva v tem primeru prišla na račun Odpmž šele nekje v sredini februarja.

 

Prizor iz Prače, posnet včeraj:

 

 

Zgodba azila Prača:

 

Zgodbi na našem portalu sledimo že dve leti. Slovenska javnost je za Pračo najprej izvedela leta 2017, ko je v notranjost azila s skrito kamero vstopila ekipa oddaje 24 ur. Naša prva pot v Pračo se je zgodila kmalu po tem. Čeprav nismo vedeli, ali nam bo uspelo, smo vendarle vstopili v objekt. Prizori so bili šokantni. V Prači je bilo takrat več kot 300 psov, večina teh pa v slabem stanju. Pod okriljem ODPMŽ smo Pračo obiskali petkrat, nazadnje aprila lani. Vsakič z napolnjenim kombijem donacij, hrane, odej ... vse za pse iz pasjega taborišča.

 

 

Kljub temu, da se je ob našem zadnjem obisku Prače napovedovalo, da bo azil povsem izpraznjen (na istem mestu bi naj kanton Sarajevo zgradil nov objekt, ki bi naj ustrezal zakonskemu minimumu), se to ni zgodilo. Trenutno je tam spet veliko psov, nam tem, da psov ne bi pobijali na okrutne način (kar se je dogajalo v letih pred tem), pa bdijo predani lokalni prostovoljci.

 

 

Azil še vedno ne izpolnjuje niti osnovnih pogojev za obstoj, predpisanih v zakonu, kar je nekajkrat potrdila tudi inšpekcija. Psi so strpani v umazane prostore, med lastne iztrebke, brez osnovne veterinarske oskrbe. Veterinarja v azilu nimajo. Za to, da bi bilo tem živalim vsaj nekoliko lažje, enkrat tedensko skrbijo lokalni prostovoljci, običajno ob nedeljah. Druge dni jim zaposleni vstopa v objekt ne dovolijo.

 

Primer psa, ki je iz Prače po nekaj mesecih socializacije in s pomočjo lokalnih prostovoljcev prišel v dober dom:

 

 

Kaj je ozadje Prače?

 

Azil Prača je bil sicer za kar 4 milijone evrov zgrajen leta 2012. Oblasti so projektu namenile veliko denarja, namen pa je bil umik psov z ulic Sarajeva na kraj, kjer bi jim poiskali nove domove. Azil leži ob gozdu, na oddaljenem in težko dostopnem terenu. Azil sicer nima vode, je brez elektrike, psom pa so še lani, zgolj enkrat tedensko namenjali nekaj hrane. Gre večinoma za piščančje kosti in posušeni kruh. Vodo so dobivali redko, v sodih so jo prinašali večinoma prostovoljci. S projektom bi se naj odgovorni finančno okoriščali, po trditvah prostovoljcev bi se naj v njihove žepe stekla že preko 2 milijona evrov. Zaradi prijav vsega naštetega tožilstvo kantona Sarajevo že nekaj časa preiskuje enega najkompleksnejših primerov organiziranega kriminala v Bosni in Hercegovini.

 

 

Andrea Bogataj Krivec iz Obalnega društva proti mučenju živali, ki je vodila akcije za Pračo nam je lani  v intervjuju za naš portal povedala: "Težko opišem občutke, ki sem jih doživljala ob obiskih Prače. Hujšega taborišča še nisem videla v svojem življenju, čeprav verjamem, da je takih "Prač" na jugu še veliko. Že samo tip gradnje tega zavetišča me spominja na taborišča iz starih židovskih filmov."

 

Število brezdomnih psov v Sarajevu se je sicer močno zmanjšalo, kar potrjujejo statistike za leto 2015 in 2016. Od konca vojne leta 1995 do danes, naj bi bilo samo v Sarajevu ubitih več kot 100.000 brezdomnih psov. O načinih, s katerimi se je zmanjševalo število teh psov, premier kantona Sarajevo ne želi govoriti.

 

Naši dosedanji obiski Sarajeva in Prače:

 

 

 

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.