03.06.2018

Ali som res lahko napade psa? Da, potrjenih je nekaj primerov!

Po spletu že dolgo krožijo zgodbe o ogromnih somih, ki so napadli in celo pojedli manjše pse. Najbolj znan napad soma na psa se je zgodil leta 2001 v nemškem mestu Moenchengladbach, ko je med plavanjem mladega jazbečarja pograbil som, ki so ga poimenovali Kuno. Novica je obkrožila svet, prebivalcem mesta pa je dogodek pognal strah v kosti. Nevarnega soma so nato dve leti neuspešno lovili, nazadnje pa je poginil zaradi prevelike izsušitve njegovega ribnika. Kuno je bil težak 35 kg, dolg pa 1,5 metra. Evropski somi sicer zrastejo do tri metre v dolžino, tehtajo pa lahko tudi več kot 100 kilogramov. Slovenski rekorder je bil dolg 2,5 metra, tehtal pa je 88 kilogramov.

 

Tovrstnim objavam se sicer marsikdo posmehuje. Iz Javnega zavoda Triglavski narodni park nam je lani Tina Markun denimo poslala sledeče: "Če nam resno zastavljate vprašanje, vam sporočamo, da v Bohinjskem jezeru po naših podatkih ne beležimo primerov, ko bi som pogoltnil psa." Ne vemo sicer, zakaj je Markunova naše vprašanje vzela za neresno, saj mnogi bralci, nenazadnje pa tudi primeri iz tujine, pričajo, da tovrstni primeri vendarle obstajajo. Na svetovnem spletu je moč zaslediti poročila tudi o drugih primerih, ki so se zgodili v Avstriji, Italiji in na Madžarskem.

 

Pred natanko štirimi leti je po medijih zaokrožila fotografija ogromnega soma, ki ga je iz Blejskega jezera potegnil Avstrijec. Meril je kar 2,5 metra. Bi takšen som lahko pograbil psička, ki se kopa v jezeru? Lahko! In takih primerov v tujini ni bilo malo, pri nas pa, vsaj uradno zabeleženih primerov nismo zasledili, ostaja bolj pri "govoricah". Kot vidimo, v naših vodah torej bivajo tudi veliki somi, ki merijo tudi do 2,5 metra, tehtajo pa preko 70 kilogramov. Najti jih je mogoče v jezerih, somi take velikosti pa so menda pogosti tudi v reki Krki. Poseljujejo sicer tudi Ljubljanico, Savo, Muro, Dravo s pritoki, Savinjo in Vipavo.

 

"Da bi se kaj takega zgodilo v Slivniškem jezeru nismo seznanjeni," so bili kratki na Turistično informacijskem centru Šentjur. "Zaenkrat nismo zaznali, da bi se takšen primer zgodil v Blejskem jezeru, vemo pa za primer, ko je menda som pogoltnil labodjega mladiča," nam je povedala Vanja Piber iz Turistično informacijskega centra Bled.

 

 

"Ravno v Bohinjskem jezeru. Tam je že izginil pudelj. Ponavadi zgrabjo kaj v velikosti račke." … in pa: "Moj lovi ribe na Šmartinskem in Slivniškem jezeru. Je pa rekel, da sta enkrat s kolegom videla tudi okrog 3 metra dolgega soma plavati čisto ob obali ... tako, da je potrebno res paziti na otroke in pse, če se kopajo v jezeru. Če je veliko ljudi na kupu, ni bojazni, da bi se som približal, če pa bo kuža plaval recimo sam od obale za kakšno palico, pa seveda obstaja možnost, da ga bo som zgrabil." To je le nekaj pričevanj bralcev na naši Facebook strani.

PAZITE TOREJ NA VAŠE KOSMATINCE! Četudi zgornjim podatkom in nasvetu še vedno ne verjamete povsem, naj previdnost vseeno ne bo odveč, nič vas ne stane ...

 

Kakšna riba je pravzaprav som?

 

Navadni som je velika riba z dolgim, valjastim telesom, ki ni pokrito z luskami. Ima veliko glavo z velikimi usti, okoli katerih so trije pari brkov in majhnimi očmi. V ustih ima več vrst zob. Som je največja sladkovodna riba, ki lahko zraste do 3 metrov v dolžino in doseže do 80 kg. Prehranjuje se pretežno z drugimi ribami, pogosto pa tudi z mrhovino ali celo vodnimi pticami.

 

Foto: Ribiška družina Bled in Ribiška zveza Slovenije

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.