22.12.2018

Bodo v Ljubljani sledili željam občanov in ukinili ognjemete?

Po tem, ko so ognjemete mnogi župani v svojih občinah že poslali na smetišče zgodovine in ob napovedi, ki so jo dali za naš portal, da bodo to storili tudi nekateri na novo izvoljeni župani, so se pri Mestni občini Ljubljana odločili, da o tej tematiki za mnenje povprašajo kar svoje občane. Na Facebook strani mestne občine so namreč objavili anketo, v kateri jih zanima, ali občani ognjemete podpirajo, ali ne.

 

 

Iz Mestne občine Ljubljana so nam že poleti odgovorili, da o prepovedi ognjemetov ne razmišljajo, saj ti prinašajo veliko veselja meščanom in obiskovalcem glavnega mesta ter predstavljajo višek praznovanja ali zaznamujejo nek tradicionalni dogodek. Kot so nam povedali, s podatki, da ognjemeti ogrožajo življenja živali ne razpolagajo. "Je pa znano, da tako domače kot divje živali ob hrupu, ki ga povzročajo ognjemeti in druga pirotehnika, doživijo šok in so v stresu. Prav gotovo bi daljša, večdnevna in večkratna uporaba teh sredstev povzročila tudi pogin živali, kar pa ne velja za silvestrski ognjemet, ki je enkraten in kratkotrajen," so za naš portal dejali poleti.

 

Ena od naslovnic hrvaških medijev:

 

 

A očitno jih je tudi naše poročanje o škodljivosti ognjemetov spodbudilo k temu, da se problematiki končno posvetijo tudi v Ljubljani. V anketi je do trenutka priprave tega članka sodelovalo že preko 7.500 ljudi, od teh jih 76 % ognjemeta ne podpira. V spremnem tekstu z občine sicer pojasnjujejo, zakaj njihov ognjemet "ni škodljiv", prav nobene besede pa ob tem ne namenijo živalim. Negativni učinki ognjemetov, so sicer dobro znani že od nekdaj. Če se omejimo zgolj na živali, ponovno omenjamo sledeče:

 

- pokanje predstavlja velik stres za živali in ogroža njihovo varnost;

 

- ptice se zaradi občutljivih dihalnih sistemov, ujete v bližini eksplozij pirotehničnih sredstev, pogosto zadušijo;

 

- psi zaznavajo mnogo višje frekvence, zvoki so zanje intenzivnejši, slišijo vsaj petkrat bolje in tudi do štirikrat dlje od človeka;

 

- ognjemeti povzročajo divjim živalim, pri katerih v zimskih dneh, ko v naravi primanjkuje hrane, že najmanjši nepotreben stres lahko pomeni življenje ali smrt;

 

- psi vodniki in psi pomočniki zaradi prevelikega strahu ne morejo opravljati svojega dela;

 

Ali bodo pri ljubljanski občini sledili željam svojih občanov, še ne vemo. Upamo pa lahko, da bo letošnji silvestrski ognjemet v našem glavnem mestu zadnji.

 

 

Prva občina, ki se je v Sloveniji odločila ognjemetom narediti konec je Velenje. Župan sredstva, ki bi jih sicer porabili za nakup pirotehnike, vsako leto pokloni dobrodelnim organizacijam. "Adijo" so ognjemetom rekli tudi v drugih občinah, denimo v Novi Gorici, Kranju, Slovenj Gradcu in Novem mestu. Tej nesmiselni "zabavi" konec napoveduje tudi nov župan Mestne občine Koper, Aleš Bržan. Letošnji silvestrski ognjemet v Kopru bo, kot vse kaže, zadnji.

 

V Velenju gre denar dobrodelnim organizacijam:

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.