19.07.2019

V Kočevju imajo eno čudovito mačjo vasico ...

V Kočevju lahko že nekaj let obiščete pravo mačjo vasico, kjer tamkajšnje društvo za zaščito živali oskrbuje večje število mačk. Društvo, katerega ustanovitelj je 70-letni Braco Žegarac je bilo ustanovljeno pred 13 leti, štelo je skoraj 170 članov, danes jih sodeluje le še polovica. Gre večinoma za podporne članke, aktivnih je le peščica.

 

 

Z ženo sta v pokoju, za brezdomne muce pa skrbita vsak dan v letu že od 5. ure zjutraj pa vse do večera. Ne glede na vreme, ne glede na obdobje. "Redko se zgodi, da sva odsotna. Če se zgodi, da naju povabijo na kakšno dobrodelno prireditev, se običajno odzoveva, a morava v tem primeru nekomu plačati, da opravi najine vsakodnevne obveznosti," pravi Braco.

  

V začetku so pri kočevskem društvu skrbeli tudi za pse, a je skrb za brezdomne pse zdaj že nekaj let v domeni trebanjskega zavetišča. V zadnjih letih se zato pretežno ukvarjajo z brezdomnimi mucami, pojasnjuje. Letno v kočevskem društvu oddajo do 150 muc.

 

Na kočevskem je problematika prostoživečih mačk še posebej prisotna, verjetno bolj kot v ostalih delih naše države. Teh je namreč toliko, da se kočevsko društvo z ostalimi problemi ne zmore več ukvarjati v meri, kot si sami želijo. "V najemu imamo manjše lesene objekte, ki jih uporabljamo za prehodni dom za muce, ki ostanejo brez doma. Trenutno nam infrastruktura še ne omogoča tega, da bi na tem mestu odprli pravo zavetišče," pojasnjuje Žegarac in dodaja, da je njihovo delo odvisno zgolj in samo od prostovoljnih prispevkov.

 

 

Ideja za mačjo vasico se je sicer porodila pred desetimi leti. "S tem, ko rešujemo in nameščamo te brezdomne živali na lastne stroške, občini vsako leto prihranimo veliko sredstev. To so namreč živali, ki bi sicer morale v zavetišče v Trebnje, slednje pa bi oskrbo naši občini zaračunalo," poudarja naš sogovornik. "Mi imamo evropski rekord! Oddali smo že 1.700 muc. Moram pa povedati, da mi muc v mačji vasici ne zapiramo v premajhne kletke, kot je praksa po nekaterih slovenskih zavetiščih," pojasnjuje Braco.

 

Živali imajo v mačji vasici nameščene tudi fotelje, sprehajajo se po tapisonu, pozimi so objekti tudi ogrevani. "Mnoga slovenska društva se kar ne morejo načuditi temu, kako nam vse to uspeva. Moja hči je veterinarka, zato nam je veliko lažje. Sicer nam ne bi uspelo, saj nas občina finančno ne podpira, ker ima pogodbo z Zavetiščem Meli. Nas pa občina zadnjih nekaj let podpira pri zaposlovanju javne delavke, pa tudi na našo pobudo sofinancira sterilizacijo in kastracijo lastniških psov in mačk. Od tu naprej pa v podrobnosti raje ne bom uhajal," dodaja sogovornik, ki z zavetiščem sodeluje zgolj in samo v dobro živali, zato v javnosti ne želi prati umazanega perila.

 

 

Zaupa nam, da so pred leti kočevski občini prihranili za veliko sredstev, saj so sami poskrbeli za skoraj 700 psov, ki bi bili sicer nameščeni v zavetišče. "Tega ne počnemo več, saj se v dogovor občine in zavetišča ne želimo več vmešavati," pravi Braco.

 

"V zadnjih dveh letih oddamo vse muce, ki jih sprejmemo. Res pa je, da v mačji vasici ves čas domuje približno 20 mačk. Vsaka ima svojo lepo in udobno sobico. Ostale muce so tam nastanjene za omejen čas, dokler ne najdejo svojega doma," pojasnjuje.

 

V samem mestu Kočevje je muc brez doma sicer zelo malo, priznava Žegarac. "To je plod našega dolgoletnega dela, med katero se seveda šteje tudi ozaveščanje. Naša dekleta so res pridna, saj izvedejo res veliko predvajanj tudi po šolah. V tem trenutku se soočamo z drugim problemom. Na obrobju mesta imamo eno ogromno smetišče. Ljudje tja vozijo različne odpadke, zraven pa odvržejo še mačje mladiče. Mačk je na tistem mestu res ogromno. Z ženo sva na tej lokaciji že naredila odlov približno 40 mačk, mladiče sva oddala, muce pa sterilizirala in kastrirala ter jih vrnila na lokacijo. Otroci so jim v šoli naredili čudovite hiške, redno jih tudi hranimo," dodaja.

 

Nedavno so jim neznanci sicer odtujili nekaj od lesenih mačjih ut. "Gre za velike in izolirane ute, nemogoče jih je dvigniti in odnesti. Izdelali so jih šolarji, material je prispevalo naše društvo. Videna so bila vozila, ki so prevažala te ute. Jaz sem prepričan, da so te ute odtujili Romi," pravi Braco in opozarja tudi na problematiko romskih naselij. "Tukaj imamo 6 romskih getov, polovica od teh ima lep odnos do živali. Redno jih preverjamo, saj so nekateri tudi posvojitelji živali. Še zdaj pa me boli zgodba, do katere je prišlo pred nekaj leti. Iz enega od romskih naselij so vdrli v moje zatočišče, ukradli mojega Pikota, in ga odpeljali neznano kam, na tleh so bili sledovi krvi," s solzami v očeh pripoveduje Žegarac. Po besedah vaščanov, so Romi so na tem območju neuradno odtujili že 6 lastniških psov. "Romski ritual zapoveduje, da morajo ob rojstvu otroka umreti ovca, prašič in pes. In to se na žalost dogaja, tudi pri nas. Policija je nemočna," še pojasni. Svojih psov v te namene ne uporabljajo. Večinoma imajo mladiče manjše rasti, ki služijo zgolj za igro njihovim otrokom. Ko ti psi odrastejo, jih običajno odvržejo na smetišče ali preprosto "pozabijo pred trgovino", nam razloži.

 

 

Včasih je Bracu in ženi, res težko: "Ko udari huda zima ali ko se zgodi kakšno neurje. Nimamo izbire. Včasih so tukaj res ekstremne razmere. Midva morava do teh naših muc ne glede na vreme, ne glede na mraz, sneg ... Ko vidiva te prestrašene oči, ko …" Braca premagajo solze. Zelo je razočaran nad mladimi, pravi. "Vsi samo pišejo po Facebooku, kako je treba pomagati, dejansko pa se ne zgodi nič. Potem mi kakšen od študentov reče 'Ej stari, gremo žurat na Pag'. Kakšen Pag? Jaz imam za nahranit hranit na desetine in desetine mačk. Pa a res nihče ne vidi, da ta uboga bitja potrebujejo pomoč?!"

 

Kočevje je bila ena bolj problematičnih občin v Sloveniji, kmalu bo najbolj urejena, napoveduje sogovornik. "Naši člani v osnovnih šolah delajo res ogromne korake. Otroci pa so naša prihodnost! Zidajo se tovarne, Kočevje bo kmalu bogata občina. Prepričan sem, da se bo vse skupaj sčasoma poznalo tudi pri reševanju problematike brezdomnih živali," dodaja. V društvu so sicer zadovoljni, ker dobivajo veliko donacij v obliki hrane. Tako prostovoljci redno hranijo mačke na širšem območju Kočevja, pomagajo pa tudi ljudem, ki so v stiski in za svoje muce ne morejo ustrezno skrbeti.

 

Več o delu in načinih pomoči Društvu Kočevje lahko preberete na njihovi spletni strani.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.