08.08.2020

Danes je svetovni dan mačk

Danes je svetovni dan mačk - čas, da še bolj kot sicer razvajamo svoje štirinožne prijateljice. Zato ta prispevek posvečamo vsem mucam - velikim, divjim, brezdomnim, družabnim, predvsem pa tistim, ki v zavetiščih še čakajo, da jim nekdo odpre srce in jim omogoči življenje, ki jim pripada. Vsa slovenska zavetišča in društva, ki sprejemajo brezdomne živali, se sicer predvsem v zadnjih letih spopadajo s problematiko številnih brezdomnih mačk. Mnoga zavetišča so zaradi rekordnega števila mačjih mladičev morala zapreti svoja vrata novim prišlekom.

Si želite posvojiti muca? Obiščite spletne strani naših zavetišč.

 

 

Nekaj zanimivosti o mačkah:

 

- Mačke v povprečju spijo 12-14 ur dnevno, tretjino budnega časa pa posvečajo negovanju in umivanju.
- Mačke tacajo na mestu (pogosto je to mesto tudi človeško naročje), da označijo svoj teritorij, in sicer s potom, ki ga izločajo skozi šapice.
- Bele muce z modrimi očmi se pogosto rodijo gluhe.
- Mačke vohajo 14-krat bolje kot ljudje.
- Vidno polje domače mačke je široko 220º (vidno polje človeka le 180º).
- Telesna temperatura domače mačke je med 38 in 39ºC.
- Vzorec na smrčku muce je tako unikaten kot človeški prstni odtis.
- Mačke lahko razumejo človekovo počutje in čustva.
- Mačka lahko skoti skupno preko 100 mladičkov.
- Mačke rade žvečijo travo, mačjo meto, peteršilj in žajbelj. Več rastlin pa je za mačke strupenih (seznam najdete tudi na našem portalu)!
- Domače muce rade slišijo vaš glas. Pogovarjajte se z njimi in tudi one se bodo pogovarjale z vami.


Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.