01.04.2020

Dokazano: Psi nam bodo pomagali prebroditi te stresne tedne!Različni strokovnjaki že vrsto let opozarjajo na pozitivno vlogo živali pri stresnih situacijah. Rezultati različnih raziskav so pokazali, da se lastnikom domačih živali srčni utrip bolje prilagaja različnim situacijam, ki bi lahko vplivale na telo (na primer na hitrost srčnega utripa v stresnih situacijah). To potrjujejo tudi številne druge raziskave, ki dokazujejo, da so ljudje, ki dneve preživljajo v družbi kosmatih prijateljev, redkeje depresivni in slabega razpoloženja. To bržkone mnogi opažamo tudi v teh dneh, ko večino svojega časa preživljamo doma. Ob spremljanju različnih novic smo pogosteje nemirni in negotovi, kaj bo prinesla prihodnost - že sam pogled na našega štirinožca pa nam nekoliko olajša stresne trenutke.

Živali vzbujajo občutek prijetne bližine, omogočajo družbo in dvigajo motivacijo. Dokazano pa je tudi, da že samo stik človeka z mehko in toplo dlako deluje pomirjujoče, zniža krvni tlak in pozitivno vpliva na delovanje srčno-žilnega sistema. Ob božanju in ljubkovanju se človeške mišice sprostijo, napetost pa se zmanjša ali celo popolnoma izgine. Hkrati se v telesu sproščajo tudi hormoni sreče, zaradi katerih se zmanjša raven stresa in občutek bolečine. Psi so tudi sicer veliki motivatorji in spodbujajo k aktivnostim v naravi, kar je odlična izbira za tiste, ki se znajdejo v stresnih situacijah. Nenazadnje pa so lahko tudi nepogrešljivi sopotniki ljudi, ki se počutijo osamljene, kar je v zadnjih tednih zelo pomembno.

Treba pa se je zavedati, da žival ni igrača, ki jo lahko damo v kot, ko se je naveličamo, zato je pri odločitvi za posvojitev treba temeljito razmisliti. Ravno iz razloga, da v teh dneh ne bi prihajalo do množičnih posvojitev živali "za kratek rok"; so slovenska zavetišča posvojitve po večini ustavila.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.