02.04.2018

Edini na svetu: Zapor, ki ima zavetišče za pse

Kraj Sremska Mitrovica v Srbiji je v zadnjih dneh postal znan povsod po svetu. O njem poročajo veliki svetovni mediji. Razlog? To je edini kraj na svetu, ki ima zapor, v katerem je urejeno tudi zavetišče za brezdomne živali. Odprli so ga šele pred nekaj meseci.

 

 

Gre sicer za največji zapor na Balkanu, zapornikom pa so namenjene različne aktivnosti, vse iz razloga hitre resocializacije in kvalitetnega preživljanja časa, ki ga preživijo v zaporu. Ukvarjanje z brezdomnimi psi pa je, kot poročajo mediji, najbolj priljubljena dejavnost med zaporniki. Azil ima kapaciteto za 400 psov, trenutno pa se jih tam nahaja 260.

 

 

Psi so seveda na voljo za posvojitev, nekateri bodo vrnjeni na ulice, pred tem pa sterilizirani oz. kastrirani in cepljeni. "V zadnjih mesecih se nahajam na polodprtem oddelku in vsakodnevno se ukvarjam s psi," je povedal Radan Đaković, ki tukaj prestaja 5-letno zaporno kazen. "To mi res veliko pomeni. Pred prihodom v zapor sem se ukvarjal s psi in to sem nekako pogrešal. Srečen sem, da lahko počnem to, kar me neizmerno veseli. Čas gre hitreje, veliko novega se naučimo, nenazadnje pa pomagamo vsem tem psov," je dejal.

 

 

Prav v marcu je žena enega od zapornikov posvojila psa, na katerega se je obsojeni v zaporu posebej navezal. In obratno - pes se je navezal nanj. Ker se mu kazen izteče kmalu, je pomislila, da bo tako najbolje. "Ko bo mož prišel domov, ga bo poleg mene čakal tudi njegov nov pasji prijatelj," je povedala za lokalni časnik.

 

 

 

Za oskrbo psov v zavetišču je zadolženih 10 zapornikov. Po večini so to ljudje, ki so bili obsojeni na manjše zaporne kazni, v preteklosti pa so se že ukvarjali s psi. Za svoje delo dobivajo tudi plačilo. Kaj vse obsega njihovo delo? Poleg rednega sprehajanja, socializacije, dresure in hranjenja, skrbijo tudi za čistost 42 boksov na 15 kvadratnih metrih. Po odsluženi zaporni kazni bodo tisti, ki so bili pri svojem delu najbolj aktivni in uspešni, prejeli tudi posebno "licenco za delo s psi".

 

Foto: Tanjug in ozon.rs

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.