28.02.2017

FOTO: Nekaj let iščejo tartufe, nato obsojeni na trpljenje

Znana aktivistka za zaščito živali v hrvaški Istri Mae Isaksson je na Facebooku objavila zgodbo, ki javnosti predstavlja grozljiva ozadja, v katerih živijo psi tartufarji. Za ta korak se je odločila po tem, ko so v vasici Livade odkrili približno 10 psov tartufarjev v izredno slabem stanju. Ti psi, daleč od oči turistov, trpijo in umirajo v groznih mukah, pravi Isakssonova. Na fotografiji je psička Blondy. "Na področju Motovuna je znana kot eden najboljših psov, izurjenih za iskanje tartufov. Ko sem jo dobila, je bila stara 10 let in v stanju, ki si ga ne zasluži," se glasi sporočilo.

 

 

"Kilogram tartufov stane okoli 3.000 evrov. Zdaj pa si izračunajte, koliko denarja je iz gozda prinesla Blondy v zadnjih desetih letih. A njen pokoj izgleda tako, kot vidite na sliki. Sicer psička ni niti cepljena, niti čipirana, v sebi ima tudi metek, kar kaže na to, da je bila ustreljena," pravi aktivistka. Blondy je že dve leti v njenem varnem zavetju, a zaščitnica živali dodaja, da je v gozdovih hrvaške istre še na desetine, če ne celo stotine takih psov. "Ti psi živijo v improviziranih boksih, polnih iztrebkov, so pomanjkljivo hranjeni, poleti živijo na soncu, brez vode. V zimskem času nimajo toplega zavetja, obisk veterinarja je redkost," ugotavlja.

 

 

V hrvaškem delu Istre je sicer na delu 2500 tartufarjev in približno 7000 psov izurjenih za lov. Mae Isaksson že vrsto let opozarja na slabe razmere, v katerih živijo ti psi. "Skozi vse leto prav vsak dan prejemam klice besnih turistov in izletnikov, ki prijavljajo neprimerno ravnanje s psi, predvsem na področju Motovuna in Livad. V poletnem času mnogi ljudje namesto na plažo ali na izlet, odhajajo k tem psom, jim prinašajo vodo in hrano," pravi Mae.

 

Tudi zastrupitve psov tartufarjev so zelo pogoste, na

"delu" bi naj bila konkurenca (foto: Glas Istre)


Kljub večletnemu prizadevanju in prijavam, da bi bilo za te pse bolje poskrbljeno, do danes ni bil storjen noben očiten napredek. Ker z uradnimi prijavami do sedaj niso bili uspešni, želijo kraje, kjer je doma "odlična zlata goba", v javnosti predstaviti predvsem kot kraje, kjer so doma tudi veliki mučitelji psov. Na ta način bo po njihovem mnenju za problem neprimernega ravnanja s psi tartufarji izvedela širša javnost, ki lahko vpliva na to, da bo tudi ta problem s časoma lahko postal preteklost.

 

Foto: Udruga HappyEnd

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.