13.11.2017

FOTO: Velika množica za takojšnje prenehanje pobijanja psov v BiH!

Zaščitniki živali iz vsega sveta so v soboto prišli v Sarajevo, da bi podpli bosanske aktiviste, ki si prizadevajo za prenehanje masovnega ubijanja tamkajšnjih psov. "Recimo ne korupciji, pranju denarja in izkoriščanju tistih, ki ne morejo govoriti. Bodimo njihov glas!" so pozvali. Pred parlamentarno skupščino v Sarajevu se je zbralo okoli 1.500 ljudi. "Izredno veseli smo, da ste v Sarajevo prišli dobri ljudje iz vsega sveta. Žal pa bosanske javnosti to ne zanima kaj dosti. Rekel bi, da 90 % Sarajevčanov sploh ne razume, za kaj in za koga si prizadevamo," nam je takoj po protestu povedal eden od organizatorjev Fahrudin Bravo Caki.

 

 

Proteste smo sicer v živo iz Sarajeva spremljali tudi na našem portalu - klik za posnetek.

 

Nedaleč stran od lokacije protesta - tudi ta pes bo skoraj zagotovo pristal v rokah "šintarjev"

 

Na protest so prišli podporniki iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne gore, Avstrije, Nemčije, Italije, Danske in Velike Britanije. Zahteve, ki so jih objavili protestniki so takojšnje prenehanje nezakonitega pobijanja psov v vseh zavetiščih BiH, takojšnja aktivacija nadzora in zaprtje "proračunskih zavetišč", ki ne izpolnjujejo zakonskih zahtev, prisotnost veterinarja v vseh zavetiščih, konec odkupovanja zavetišč na netransparentne načine, humano tretiranje in ulov psov, ki niso agresivni, ter konec njihovega odvažanja v neznano, dovoljen vstop prostovoljcem v vsa zavetišča, hitro sankcioniranje tistih, ki zapustijo te nemočne živali.

 


Protest je sicer minil mirno in brez vsakršnih incidentov. Medtem pa se je na dogajanje že odzval premier kantona Sarajevo Elmedin Konaković in na Facebooku zapisal, da bodo odslej "svoje aktivnosti izvajali še intenzivneje", kar aktivisti razumejo kot jasno sporočilo in grožnjo, da se bo okrutno pobijanje psov na ulicah Sarajeva le še stopnjevalo. "A je to leta 2017 sploh mogoče? Tega ni mogoče videti nikjer na svetu. Politika se preprosto požvižga na zakon in to celo javno objavi," so ogorčeni aktivisti.

 

 

Takoj po protestu smo se odpravili tudi v t.i. azil smrti, v Pračo. Reportaža se še pripravlja. "Leta in leta zaradi denarja ubijajo naše pse, jih zapuščajo, posiljujejo, pošiljajo v pasje borbe, oblasti pa ukrepajo tako, da dajejo še več denarja podjetjem, ki so jim blizu, da te pse odpeljejo daleč stran od oči," so organizatorji zapisali v Facebook skupini.

 

 

Poleg Prače prihajajo na plano še druge lokacije v Bosni in Hercegovini, na katerih se je samo v minulem tednu zgodilo še veliko pobojev psov, za katere so sicer prej skrbeli pridni prostovoljci.

 

Nedaleč stran od lokacije protesta - tudi ta pes bo skoraj zagotovo pristal v rokah "šintarjev"

 

Prostovoljci v zavetišču Prača sicer že dolgo opozarjajo in prijavljajo hude kršitve, ki se tam dogajajo. Psom v zavetišču ne nudijo veterinarske oskrbe, saj tam nimajo veterinarja niti karantene za bolne živali, jih ne hranijo, za njimi ne čistijo.

 

 

Izpostavljeni so vsem vremenskim vplivom in mnogokrat nimajo niti vode. In vse to kljub temu, da za oskrbo psov zavetišče prejema ogromno denarja, ki pa je več kot očitno porabljen za polnjenje žepov tistih, ki bi morali poskrbeti, da brezdomni psi z ulic dobijo ustrezno oskrbo.

 

 

Inšpekcijski pregled, ki je potekal pred slabim mesecem je predložil enake ugotovitve kot pregled, ki je bil opravljen že v sredini poletja. Na vprašanje, zakaj ni inšpekcija zavetišča takoj zaprla, se le ti branijo z odgovorom – "kam pa naj potem s psi?"

 

 

Zadnji pregled je potrdil, da se v zavetišču nahaja 700 psov, za katere je bila na kraju samem prisotna samo ena oseba, čeprav zakon določa, da mora zavetišče zagotoviti vsaj enega delavca na vsakih 50 psov. Na inšpektorjevo vprašanje, s čim hranijo pse, odgovorijo, da pretežno s kruhom, ki ga pripeljejo iz Sarajeva, včasih pa tudi s piščančjimi kostmi.

 

 

"Shema kriminalnih aktivnosti je jasna: osebe blizu oblasti dobijo zemljišče, na katerega začnejo trpati pse. Tam živali zanemarjajo, tako, da ne dobivajo vode, hrane in veterinarske nege. Psi se pobijajo med seboj ali pa jih pobijejo oni. Nato izdajo račune za neobstoječe postopke, kot so veterinarski pregled, zdravljenje, sterilizacija, kastracija, prevoz, namestitev, hrana, gorivo … Denar, ki ga prejmejo, gre za mrtve pse, ki so predstavljeni kot živi. Na ta način se denar krade iz proračuna," pojasni pravna strokovnjakinja Dalida Kozlić, ki se v BiH bori za pravice živali.

 

 

"Razlika med dejanskimi stroški, ki nastanejo, in stroški, ki jih prikažejo, je ogromna!" Več psov polovijo, več denarja lahko operejo.

 

Dogajanje v Sarajevu smo v živo spremljali tudi v uredništvu našega portala:

 

 

Foto: Pes moj prijatelj

 

Povezane vsebine:

 

V ŽIVO: Prenos protesta v Sarajevu

Za vsakega ubitega psa gre v žep veliko denarja

Aushwitz za pse: Kam je izginilo 2722 psov iz sarajevskih ulic?

Masovni poboji bosanskih psov na vse več lokacijah, trdijo aktivisti!

Auschwitz za pse blizu nas - kri na zidovih, pse polivajo s kislino!

VIDEO: Krvavi masakri v Sarajevu se nadaljujejo

Mladiči v Prači umirali pred očmi novinarjev, napoveduje se veliki protest

Posnetki iz Prače so šokirali javnost

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.