28.12.2019

Gorenjska ostaja brez zavetišča! Lastnik je očitno popustil pod plazom kritik

Zavetišče Perun, edino slovensko zavetišče, ki ima sedež na Gorenjskem, z 31. januarjem po skoraj 20 letih delovanja zapira vrata. Zavetišče se je v zadnjih letih pogosto znašlo v viharju kritik ljubiteljev živali, letos pa je veliko nepravilnosti pri delovanju ugotovila tudi veterinarska inšpekcija. Očitki o domnevno spornem delu zavetišča imajo sicer že dolgo zgodovino. "Vrsto let smo opozarjali na nenavadne dogodke v zvezi z zavetiščem. O pomanjkljivi dokumentaciji. O mačkah, ki so skrivnostno izginile. O marsičem. Vrsto let nas ni nihče jemal prav resno," navajajo v Društvu za zaščito živali Kranj.

Zavetišče ima sicer na razpolago 26 pasjih boksov, pogodbe pa ima sklenjene s skoraj vsemi gorenjskimi občinami – največja med njimi je seveda Mestna občina Kranj. Od 18 gorenjskih občin, s katerimi ima (še) sklenjeno pogodbo, je Perun v lanskem letu prejel 80.000 evrov.

Kje so mačke?

O domnevno spornem delu zavetišča je v zadnjem mesecu poročalo veliko slovenskih medijev, med drugimi tudi oddaja Tednik. Novinarji so želeli podrobnosti preveriti tudi pri Branku Pircu, lastniku zavetišča, a jim je ta zgolj zagrozil s tožbo, v kolikor bi v oddaji o zavetišču pripravili prispevek.

"Kje so mačke?" so se spraševali v oddaji. Poročilo o delu zavetišča za leto 2018 kaže, da je Perun obravnaval 582 mačk, kar 517 pa so jih vrnili v okolje. Novim skrbnikom je zavetišče oddalo zgolj 18 mačk. Ta podatek skrbi mnoga društva za zaščito živali, ki večkrat letno opozarjajo na "poplavo" mačjih mladičev in tudi siceršnjo veliko populacijo muc, ki potrebujejo nov dom. V trenutku, ko nastaja ta članek, na spletni strani Zavetišča Perun dom iščeta dva muca, medtem ko je v zavetišču Mačja hiša danes na voljo za oddajo preko 120 mačk, v Horjulu nekaj manj kot 50 mačk, na Obali pa 15 mačk. Koliko mačk, zlasti mačjih mladičev oskrbujejo slovenska društva za dobrobit živali, pa se verjetno sploh ne da ugotoviti.

Slab odnos do živali, zlasti mačk je novinarski ekipi oddaje Tednik potrdilo več prič, ki so se z Zavetiščem Perun srečale predvsem zaradi najdenih živali. Očitki se nanašajo predvsem na nezakonito ravnanje z mačkami. Te naj bi lastnik zavetišča lovil in večino odvrgel kar nazaj v gozd ali v zelo zakoten kraj ob reki Savi, kjer naj bi bile s strani lastnika zavetišča hranjene zgolj enkrat mesečno, pove ena od prič v oddaji Tednik. "Mačke, ki se odlovijo in nimajo lastnika, se sterilizirajo in kastrirajo, nato oskrbijo in šele nato vrnejo v okolje, iz katerega so bile odvzete. Teh mačk se ne sme odvreči kar v katerokoli okolje," je bila v Tedniku jasna direktorica veterinarske inšpekcije Andreja Bizjak.

Veterinarska inšpekcija je samo letos spomladi v Zavetišču Perun opravila večje število inšpekcijskih pregledov, ugotovljenih pa je bilo kar nekaj nepravilnosti. Lastnik zavetišča ni vodil evidence o živalih, ni imel potrdil o posegih, novim skrbnikom je oddajal živali, ki niso bile veterinarsko pregledane, ni izvedel registracije psov, v okolje je vračal nesterilizirane oziroma nekastrirane mačke, občinam in upravi za varno hrano je napačno poročal o številu živali in veterinarskih posegih ter ni aktivno iskal lastnikov za živali, predvsem za mačke. Kljub kršitvam se inšpekcija ni odločila za globo, ki bi sicer znašala med 2.400 in 84.000 evri. Prekrškovni postopek zoper Branka Pirca je sicer še v teku.

Kje bodo po novem nameščeni gorenjski brezdomčki?

Da bodo z 31. januarjem ostali brez pogodbenega zavetišča so nam povedali tudi v (po številu prebivalcev) tretji največji slovenski občini. Kdo bo s februarjem skrbel za brezdomne živali v občini še ne vedo, pravijo. "Z 31. januarjem na predlog Zavetišča Perun končujemo dolgoletno sodelovanje in intenzivno iščemo dolgoročno rešitev glede oskrbe zapuščenih živali, najdenih na območju občine," so nam sporočili iz kabineta župana Mestne občine Kranj. Občina je letno za izvajanje storitev pomoči, oskrbe in namestitve zapuščenih živali v zavetišču namenjala okrog 40.000 evrov. "Sodelovanje z zavetiščem je korektno. Zavetišče sprotno odpravlja pomanjkljivosti, ki so ugotovljene na podlagi nadzora veterinarskih inšpektorjev," še pravijo v občini.

Rešitve najverjetneje še vedno nimajo niti v ostalih 17 občinah, s katerimi ima Perun sklenjeno pogodbo za oskrbo brezdomnih živali. Zakon o zaščiti živali sicer določa, da mora imeti lokalna skupnost na vsakih 800 registriranih psov v občini zagotovljeno eno mesto v zavetišču. Zagotovo bodo gorenjske občine morale pogodbo skleniti z enim od zavetišč izven regije, kar bo občinam prineslo višje stroške - predvsem pa povečalo odzivni čas v primeru najdbe psa ali mačjega legla. Da v primeru, ko gre za poškodovano žival, ključno vlogo igra čas, pa verjetno ni potrebno posebej poudarjati …

Zakaj Gorenjska še vedno nima svojega zavetišča?

Kranjska občina je v preteklosti že razmišljala o odprtju lastnega zavetišča (po vzoru Ljubljane in Maribora), a dlje od ideje ni prišlo. "Kranj zaenkrat res še nima zavetišča za živali, ki ga zagotovo potrebuje. Pri spremljanju dela različnih društev za zaščito živali v Kranju in bližnji okolici ugotavljam, da je problematika zapuščenih mačk in psov, pa tudi zanemarjanja živali, v naši občini še vedno prevelika. Občinski svet je na junijski seji že sprejel sklep, da se odpre nov projekt Zavetišča za živali in prerazporeditev sredstev za izdelavo projektne dokumentacije. Kot župan se bom v okviru realizacije tega projekta – ki ga bo potrebno pri nekaterih podrobnostih še dodatno optimizirati – zavzemal za brezplačen prenos zemljišča za izgradnjo zavetišča, saj je predvideno zemljišče izgradnje v državni lasti," je tik pred volitvami pred letom dni za naš portal povedal takratni kandidat za župana, danes pa kranjski župan Matjaž Rakovec.

Pred letom dni je povedal tudi, da novo zavetišče za živali v Kranju ne bi pomenilo le manjših stroškov, ampak tudi boljšo oskrbo zapuščenih živali. "Zagotovo bo pri tem ključnega pomena tudi sodelovanje zavetišča z društvi za zaščito živali, ki bodo pomembni partnerji upravljanju in delovanju zavetišča," je dodal župan. Ali drži informacija, da Mestna občina Kranj razmišlja o vzpostavitvi lastnega zavetišča, nas je spet zanimalo pred dnevi, a na to vprašanje z občine niso odgovorili.

Je šlo torej le za predvolilne obljube?

"Društvo za zaščito živali Kranj nima o dogajanju v zvezi z aktualnim in morebitnim novim zavetiščem nobenih informacij, saj nas nihče od akterjev o tem ne obvešča. Pričakovali bi, da nas bo Mestna občina Kranj vključila v odločanje in pogovore v zvezi s tematiko kranjskega oz. gorenjskega zavetišča, vendar se to zaenkrat še ni zgodilo. Vsekakor si želimo in pozivamo občino, da uredi sodelovanje z enim od slovenskih zavetišč, ki bo odgovorno, vestno in proaktivno skrbelo za živali v kranjski občini," so nam sporočili iz Društva za zaščito živali Kranj, ki sicer že dolga leta aktivno deluje na področju živalovarstvene problematike ter osvešča in izobražuje tako občane Mestne občine Kranj, kot prebivalce širše regije.

Ima lastnik Zavetišča Perun vsega dovolj?

Da zavetišče zapira vrata je bilo sicer slišati na seji občinskega sveta Občine Železniki minuli četrtek. Seja je v javnosti veliko prahu dvignila predvsem zaradi izjave, ki jo je v javnost poslala občinska svetnica in zdravnica Branka Krek Petrina: "Na kmetiji smo imeli mačke ... ne, moj brat jih je, ker jih je bilo pa več, jih je pa čisto takoj potamanil. Jih je utopil ... pa bog pomagaj, a ne? (...) Tudi zdaj je treba tako delat. Ne pa cirkus delat s temi mačkami, pa ne vem kakšne civilne organizacije, pa ne vem kaj ..."

 

Na seji je bilo sicer veliko povedanega o delovanju Zavetišča Perun, s katerim ima pogodbo sklenjeno tudi Občina Železniki, med drugim tudi to, da se je lastnik odločil zavetišče zapreti. "To problematiko smo obravnavali tudi na zadnji seji gorenjske regije. Takrat smo že vedeli, da bo Zavetišče Perun prenehalo delovati. Delovati bo prenehalo zato, ker so se ga lotili nekateri novinarji. Odločil se je, da se s tem ne bo več ukvarjal. (…) Če se te loti še sedma sila, je pa včasih najbolje zapreti. Je obupal," je odločitev Branka Pirca na seji povzel Anton Luznar, župan Občine Železniki.

 
Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.