04.10.2017

Hrvaška slavi! Na dan živali prepovedali evtanazije in verige!

"Na Hrvaškem bomo imeli no kill zavetišča. Pika!" To je obljuba, ki jo je v začetku tega leta članom društev za zaščito živali dal minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić. Obljubo je držal!

 

Danes, ko svet obeležuje Svetovni dan živali so v hrvaškem parlamentu vendarle izglasovali zakon, po katerem Hrvaška odpravlja evtanazijo zdravih živali v zavetiščih. Po tem zakonu bodo morali psi in muce v zavetišču preživeti toliko časa, kot bo potrebno, da najdejo novega skrbnika. Po do sedaj veljavnem zakonu je bilo na Hrvaškem dovoljeno ubiti žival, ki v 60 dneh ni našla novega doma. To prakso pa je izvajala večina hrvaških zavetišč.

 

NE SPREGLEJ VELIKEGA HUMANITARNO-OZAVEŠČEVALNEGA PROJEKTA SRCE ZA TAČKE (klikni)

 

Novi hrvaški zakon prinaša še veliko drugih, pozitivnih sprememb, med temi so tudi prepoved bivanja psov na verigah in nastopi živali v cirkusih.

 

Pobud, da bi tudi v Sloveniji ukinili evtanazije v zavetiščih je bilo v preteklosti že nešteto, a dlje od tega ni prišlo. Kot je znano, po trenutno veljavni zakonodaji mora za najdeno žival 30 dni poskrbeti občina, potem pa jo je dovoljeno evtanazirati in občina zanjo ne plačuje več.   "Tridesetdnevni rok za evtanazijo živali nima stika z realnostjo," je že leta 2012 ugotavljal tudi kmetijski minister Dejan Židan. Bil je prepričan, da bi bilo zakonski rok smotrno podaljšati vsaj na 90 dni. Rok se kljub številnim obljubam ni spremenil.

 

Slovenija za zdaj torej še vedno ostaja pri obstoječem zakonu in v tem pogledu zelo očitno in zelo konkretno zaostaja za vsemi sosednjimi državami.

 

NE SPREGLEJ VELIKEGA HUMANITARNO-OZAVEŠČEVALNEGA PROJEKTA SRCE ZA TAČKE (klikni)

 

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.