26.02.2021

Iz brlogov prihajajo medvedi, pse na vrvico!

Spomladi medvedi zapuščajo svoje brloge, zato na okoljskem ministrstvu opozarjajo, naj se izogibamo krajem, kjer bi utegnili biti brlogi, psov pa ne spuščamo s povodca. Če upoštevamo nekaj osnovnih pravil, možnost konflikta s to največjo slovensko zverjo zelo zmanjšamo, so sporočili.

 

 

Srečanja z medvedi v naravi so sicer izredno redka, saj medved pri nas v človeku ne vidi plena, temveč grožnjo, zato se mu izogne, če je le mogoče. Do napada pride, če se približamo medvedki z mladiči ali medveda presenetimo zelo na blizu. Če se pes po gozdu giba brez povodca in sreča medveda, ga bo razdražil, nato pa pri lastniku iskal zavetje in tako medveda pripeljal k človeku.

 

Slovenski strokovnjaki za velike zveri so zbrali nekaj ključnih priporočil. Kot svetujejo, naj se v naravi gibamo tako, da bomo opazni, še posebej v grmovju ali gostem rastju. Pes naj bo na povodcu, če zagledamo medveda, pa se mu ne približujmo in ga ne nadlegujmo. Prav tako se med oktobrom in majem, ko medvedi prezimujejo, ne približujmo brlogom oziroma jamam in spodmolom, ki bi utegnili biti brlogi.

 

Velja tudi splošno priporočilo, da v naravi in v bližini naselij ne puščamo ostankov hrane in drugih užitnih odpadkov, saj s tem privabljamo medveda v bližino človeka in ga navajamo na svojo prisotnost.

 

Foto: Pinterest

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.