10.03.2013

Izbor uredništva: TOP pasje naslovnice glasbenih albumov

Objavljamo izbor nekaterih naslovnic plošč, ki so pustile pečat v glasbeni zgodovini in ki so jih krasile fantastične fotografije psov. Veliko "how how" glasbenih užitkov želimo! 

 

ANDREJ ŠIFRER – HITI POČASI


Plošča, ki je ponudila uspešnice, kot so "Uspavanka za Evo", "Šum na srcu" in "Poglej ga, novo jutro" je izšla leta 1990. Andrej Šifrer se na naslovnici pojavi z dvema psoma. Fotografija na prednji strani albuma je bila posneta pred nekim glasbenim klubom v Nasshvilu v ZDA, kjer je Andrej snemal album "Hiti počasi". Kuža na fotografiji je spremljal brezdomca, ki ga je Andrej zaprosil za dovoljenje, da bi skupaj posnela to fotografijo. Na drugi strani albuma pa je Šifrer v družbi malega mešanca, za katerega je skrbel njegov producent. Andrej po tem, ko se je poslovil od svojega mešanca z zlatim prinašalcem, ni imel več psov: "Bil je zlat kuža," nam je povedal v telefonskem pogovoru.

 

RIBLJA ĆORBA – UJED ZA DUŠU


Osmi studijski album za srbski rock band Riblja Čorba je leta 1987 ponudil tudi zanimivo naslovnico, o kateri pa na spletu žal nismo našli podrobnih podatkov.

 

JAMES TAYLOR – ONE MAN DOG

 

Taylor je v svoji karieri osvojil kar 40 nagrad grammy, mnogi starejši bralci, glasbeni navdušenci, pa se zagotovo spominjate albuma "One man dog" in njegove naslovnice. Ne le zato, ker se na njej pojavi pes (pevčev Hercules), temveč tudi zato, ker nikoli ni bilo jasno, zakaj ima pevec na sebi srajco in kravato, medtem ko se odpravlja na ribolov.

 

MIA ŽNIDARIČ – I WISH I KNEW HOW


Vrhunska slovenska jazz pevka je vse življenje v družbi živali. Zdaj ima doma štiri muce in rusko hrtico Žužo. "Imela bi jih še več, če bi le imela prostor zanje," je povedala pred kratkim. Je pa prostor za psa našla tudi na naslovnici albuma "I Wish I Knew How" iz leta 1996.

 

ERIC CLAPTON – THERE'S ONE IN EVERY CROWD


Eric Clapton je skozi leta glasbenega ustvarjanja na svoje plošče pogosto uvrstil pse – tako svoje, kot prijateljeve. Claptonov pes je tako na fotografiji v knjižici, ki je bila priložena albumu njegove zasedbe Derek & The Dominos. Ericov pes Jeep pa je krasil naslovnico albuma "There's One In Every Crowd". Njemu je kasneje pesem v spomin napisal tudi Beatle George Harrison, nosila pa je naslov "I Remember Jeep". Eric Clapton je v nadaljnji karieri v albume poleg svojih psov vedno rad uvrstil tudi fotografije muc.

 

CAT STEVENS – I LOVE MY DOG


"I Love My Dog" je pesem, ki jo je leta 1966 posnel legendarni glasbenik Cat Stevens, tudi sicer velik ljubitelj živali. Ne čudi, da se je njegov pes znašel tudi na naslovnici tega singla.

 

BARBRA STREISAND – SONGBIRD


Legendarna pevka je bila od nekdaj velika ljubiteljica živali. Če boste obiskali njeno spletno stran, boste naleteli na veliko zbirko fotografij živali, na življenjski poti pa so jo sicer spremljali štirje kosmatinci. Saddie je bila njena prva pasja ljubezen, ki jo je pevka dobila leta 1965, a je že pet kasneje nenadoma poginila. V družino je nato prišla psička, ki jo je Barbra poimenovala kar Saddie II, ta pa krasi tudi naslovnico njenega 22-tega albuma "Songbird". Njeni kosmatinci se sicer pojavijo na večini fotografij v medijih, Barbra pa jih je rade volje predstavila tudi občinstvu na njenih koncertih.

 

PAUL MCCARTNEY – PAUL IS LIVE

 

Prehod Abbey Road je postal znan, potem ko so ga The Beatles postavili na naslovnico svojega znamenitega albuma "Abbey Road". Na istem prehodu je nastala tudi fotografija za album "Beatla" Paula McCartneya, ki je izšel leta 1993. Na njej se pojavi tudi Arrow, potomec Paulove pasje prijateljice Marthe, ki je poginila leta 1981 pri 15 letih.

 

STING – IF ON A WINTER'S NIGHT

 

Naslovnica Stingove plošče iz leta 2009 je bila deležna odličnih odzivov. Na njej je pevec s svojim psom Compassom, s katerim sta nerazdružljiva prijatelja.

 

THE BEAUTIFUL SOUTH – MIAOW


Album zasedbe The Beautiful South iz leta 1994 vsebuje tudi veliko uspešnico "Everybody's Talking". Na prvotni naslovnici albuma so psi sedeli v veliki koncertni dvorani, na odru pa je bil gramofon. Glasbena založba je naslovnico zavrnila, ker bi se naj posmehovala delu založbe. Naslovnica, ki jo vidite je delo Michaela Sowa.

 

WEEZER – RATITUDE


Pevec skupine Weezer je to fotografijo zagledal med listanjem revije National Geographic. Glasbena založba je stopila v kontakt z avtorjem fotografije, ki je dovolil objavo na naslovnici albuma, ki je izšel pred štirimi leti. "To je Sydney, kuža, ki rad skače," je bil kratek avtor fotografije, tudi Sydneyev skrbnik.

 

NORAH JONES – THE FALL


Pevka je bila deležna mnogih kritik na to naslovnico albuma, ki je izšel leta 2009. Bila bi naj dolgočasna. Eden od njenih oboževalcev pa je povedal, da fotografija predstavlja zadnjo pesem na albumu "Man Of The Hour", ki pripoveduje o tem, da je odnos s pasjimi prijatelji veliko bolj pristen, kot tisti, ki ga imamo ljudje med seboj.

 

JOHNNY CASH – AMERICAN RECORDINGS


Legendarni pevec je bil leta 1992 na svoji turneji po Avstraliji, ko je nastala ta fotografija. Fotograf je bil namreč namenjen, da bi posnel nekaj fotografij pevca, ko sta se mu nenadoma približala dva psa. Nastala je fotografija, ki je nato dobila mesto na albumu, ki je luč sveta ugledal dve leti kasneje.

 

ALICE IN CHAINS – ALICE IN CHAINS (TRIPOD)


Kužku brez nogice je ime Sunshine, njegov skrbnik pa je bil kitarist skupine Alice in Chains, Jerry Cantrell. Zanimivo je, da je skupina na drugi strani naslovnice albuma upodobila človeka s tremi nogami. Album je izšel leta 1995.

 

VAN MORRISON – VEEDON FLEECE


Prihodnje leto bo minilo 40 let od izida te plošče, ki je sicer doživela ponovni natis pred petimi leti. Morrison je bil takrat "na sveže" ločen in spet ponovno poročen. Preselil se je na Irsko, kjer je bila posneta ta fotografija. Natančneje, nastala je pred hotelom Sutton House. Leta 1995 sta se psa pojavila tudi na Morrisonovi naslovnici albuma "Days Like This".

 

RICK SPRINGFIELD – WORKING CLASS DOG


V začetku osemdesetih se je na prodajnih policah znašel tudi ta album, na katerem je tudi pevčev pes Ronnie. Kuža je umrl v letu 1994, album pa je bil tudi po tem v novi različici velika prodajna uspešnica.

 

AMY WINEHOUSE – FRANK


Deset let je minilo od izdaje prvenca pokojne Amy. Pravi uspeh je ta plošča doživela šele štiri leta kasneje. Mnogo ljudi je takrat menilo, da je plošča naslovljena po glasbeni legendi Franku Sinatri, v resnici pa je bil Frank tudi pevkin pes (na fotografiji).

 

Oglejte si tudi: PASJI DISKO - izbor 10 pesmi na besedo "pes"

 

Prispevek: Pes moj prijatelj

Foto: Wikipedia

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.