20.05.2022

Sproščeni trenutki skupnega pohajkovanja utrjevanje medsebojnega odnosa!

Danes vam ponujamo še nekaj namigov za aktivno preživljanje prostega časa z našim psom - da bodo izleti kar se da prijetni in brezskrbni. Že v prejšnjem prispevku smo vam ponudili nekaj izletniških nasvetov, tokrat pa nekaj več o sami logistiki izleta. Dobro pripravljeni in primerno opremljeni bomo vsekakor še lažje brezskrbno uživali na skupnih potepih!

 

PRIMERNA OPREMA

 

Imejmo v mislih, da naša običajna, vsakodnevna oprava ni nujno tudi najboljša izbira za posebne priložnosti. Izberimo opremo glede na vrsto izleta. Za psa bo običajno najboljša izbira navadna ovratnica in/ali ustrezna oprsnica. Sama za običajni sprehod največkrat uporabim ovratnico, če pa se odločim za kak malce zahtevnejši pohodniški ali hribovski izlet, raje uporabim oprsnico. Z njo lažje obvladam celotnega psa in mu po potrebi na zahtevnem terenu tudi pomagam pri premagovanju ovir (obstajajo tudi posebne oprsnice, ki psa v celoti objamejo, tako da ga lahko tako opasanega tudi dvignemo za 'ročaj' oprsnice). Izbira povodca je odvisna od terena ter manir našega psa. Raztegljiv povodec (imenovan tudi fleksi) je primeren le za dovolj poslušne pse, pri katerih ne obstaja nevarnost, da bodo izkoristili tistih nekaj metrov zaleta in nas potegnili za sabo ali prevrnili po tleh oziroma vijugali čez pot in s povodcem zajeli še nič hudega sluteče mimoidoče. Bolj gotova izbira je navadni, krajši povodec. Če smo bolj športno naravnani in se odpravimo na pohod v naravo, nam lahko prav pride raztegljiv, tako imenovani 'bungee' povodec, kot ga uporabljajo pri vlečnih disciplinah. Na ta način psa navežemo nase, najbolje kar na posebni pas, pes pa nam pri hoji pomaga z vleko. To je še posebej priročno za hojo navkreber, ko nam dodatna pomoč lahko še kako pride prav, prav tako pa lahko pri takšnem vpetju brez težav hodimo s pohodnimi palicami, saj imamo zaradi priveza psa na pas proste roke. Kot smo že zadnjič opozorili, ne pozabimo na dobro vidno značko oziroma identifikacijski obesek, ki bo poskrbel, da nas morebitni najditelj lahko pokliče, če se naše poti s psom iz kakršnega koli razloga ločijo.

 

 

Na izletih spuščamo pse v skladu z zakonom in zdravo pametjo. Nespametno je imeti psa spuščenega, kjer je večje število ljudi ali drugih živali. Prav je, da psa pokličemo k sebi oziroma ga umaknemo ob srečanju z drugimi. Če poskrbimo, da naš pes ne nadleguje mimoidočih in ne ogroža drugih živali ali ljudi, dvigujemo splošno kinološko zavest in tudi pričakovanja okolice, nemoteči psi s kulturnimi vodniki pa bodo tako še naprej dobrodošli marsikje. Pohajkovanje je lepše v dvoje!

 

ŠE VEČ STVARI ZA MANJ SKRBI

 

Majhen komplet prve pomoči nam je lahko v veliko pomoč v situaciji, ko bi majhna nezgoda prešla v veliko nevšečnost. Na sprehodih, sploh, če se podamo v naravo, lahko hitro pride do ureznin in prask, ugrizov ali pikov. Sredstvo za razkuževanje, obliž, gaza in elastični samolepilni povoj so vedno z mano in mojim krdelom na potepu! Prav tako imam vedno s seboj dovolj vrečk za iztrebke. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je za psi potrebno pobirati iztrebke – iz zakonskih, estetskih, praktičnih in zdravstvenih razlogov. 

 

Ne pozabimo zaščititi sebe in psa pred klopi in komarji. Pametno je imeti dober repelent v avtu ali s seboj v nahrbtniku in posprejati sebe in psa, preden se podamo v svet, še posebej, če smo v naravi (ne pozabimo pa, da klopi na nas prežijo tudi na pločnikih in domačem vrtu).

 

Opazujmo psa in njegovo počutje. Če je teren zahteven, lahko pride do občutljivosti ali poškodb blazinic. Razmislimo, ali je vredno nadaljevati pot oziroma ali lahko kako pomagamo psu, v skrajnem primeru ga bo potrebno nositi. Preventivno ali kot pomoč pri manjših urezninah ali nadraženih blazinicah pa lahko uporabljamo posebne pasje čeveljčke (je pa pametno prej psa navaditi nanje).

 

Prav tako lahko zlasti v toplih dneh pride do pregretja ali toplotnega udara. Če ima pes živo rdeč jezik, močno sope, postaja neodziven, se ustavite in poiščite senco! Psu ponudite vodo ter mu zmočite predel pod pazduhami, trebuh in dimlje. V hujših primerih lahko pride tudi do smrti, zato previdnost ni odveč – poti izbirajte premišljeno, po pameti, imejte s seboj dovolj vode, morda tudi hladilni plašček, v primeru, da pes kaže hujše znake pregretja, pa pohitite k veterinarju.

 

Izkoristimo sproščene trenutke skupnega pohajkovanja tudi za utrjevanje medsebojnega odnosa ter osnov poslušnosti. V situacijah, ko je pes lahko varno spuščen, ga večkrat pokličimo k sebi, ko prosto hodi. Včasih naj potem dobi priboljšek, včasih le navdušeno pohvalo in dovoljenje, da se spet poda raziskovat, včasih ga pa pripnimo za kakšno minuto in ga nato ponovno spustimo. Na ta način bo pes brez zadržkov tudi v prihodnje prihajal k nam. Pomembno pa je, da ga ne kličemo k sebi le v kritičnih situacijah, sicer bo začel oprezati za morebitno divjadjo, ljudmi s prigrizki ali drugimi psi, ko ga pokličemo, namesto da bi veselo prišel do nas.  

 

 

 Urška Medvedšek

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.