20.01.2021

Je doživljenjski zapor v boksu res boljša alternativa verigam?

Mnoga društva za zaščito živali vse glasneje opozarjajo na neustrezne bivalne pogoje za pse – predvsem na podeželju. In če se v tej luči večinoma omenjajo verige, ki so pri nas (še vedno) dovoljene, nekatera društva vse bolj opozarjajo še na en problem – to so t.i. "pasji boksi", v katerih premnogo psov preživi praktično največji del svojega življenja.

Prizori psov, ki vsakdanjike preživljajo na nekaj metrih omejene površine so zelo pogosti tudi v Sloveniji. Mnogim ljudem se v tem ne zdi nič zelo spornega, a dejstvo je, da je pes družabno bitje – problem, na katerega marsikdo ne pomisli pa je tudi izpostavljenost različnim vremenskim razmeram. Pes, ki živi v boksu je lahko izpostavljen temperaturam krepko pod lediščem, v poletnem času pa neznosni vročini.

Prizori, ki smo jim bili tudi v začetku tega leta priča v različnih koncih naše države kažejo, da mnogo psov še vedno preživlja "bedno" življenje v neprimernih pogojih – boksi polni iztrebkov in druge nesnage, tla prepita z urinom in prostor, ki psu predstavlja tako "WC", kot spalni prostor in "jedilni kotiček".

Je torej pasji boks primerna alternativa verigam?

Nobena skrivnost ni, da vsak pes potrebuje družbo drugih živih bitij in predvsem veliko dolgih in aktivnih sprehodov. Boks je vsaj navidezno lahko boljša alternativa verigam, a vprašanje je, kakšno kvaliteto življenja določenemu psu bivanje v boksu sploh prinaša. Če ima nek pes redne dnevne sprehode, mu v boksu redno menjujemo vodo in ga seveda tudi temeljito čistimo, potem bi se lahko strinjali, da (primerno velik) boks, ki je ustrezno zaščiten pred vremenskimi nevšečnostmi, lahko zagotavlja psu nekoliko boljše bivanjske pogoje od življenja na verigi.

Bivanje v boksu je sicer pogosto splošno sprejeto, odobravano, neproblematično in to je rak rana za dostojno življenje veliko psov iz podeželja, pravijo pri nekaterih društvih za zaščito živali. Dolgoletne izkušnje so pokazale, da boksov "osvobojeni" psi razvijejo nekatere motnje: "Na primeru Rikija smo delali slabo leto dni. Najtežje je ravno pri teh mejnih primerih, ko situacija ni tako kritična, da bi bil lahko odobren takojšen odvzem, pa tudi ne tako nedolžna, da bi primer opustili. Trmasti smo bili dovolj in naposled je lastnica privolila, da mu poiščemo primernejši dom. Riki je razvil tipično motnjo, ki jo razvijejo psi, ki so večinoma zaprti v kletkah, vrtel se je v krogu. Ko je prišel na prostost je podivjano skakal, šprintal gor in dol, se intenzivno čohal. Reagiral je hitro in nepredvidljivo. Tak je bil njegov odgovor neizživeto potrebo po gibanju. Da pes ni imel vsakodnevnih izpustov iz boksa pa smo vedeli tudi zaradi količine iztrebkov v boksu. Kot vsaka druga žival, so tudi psi precej snažni in ne puščajo iztrebkov tam kjer spijo in jedo. Razen seveda, če nimajo druge možnosti," enega od primerov opišejo pri Društvu za zaščito živali Pomurja.

"Na to problematiko pomislim prav vedno, ko je govora o tem, da bi ukinili verige. Res redko pa zasledim, da bi kdo omenil tudi bokse. V resnici je oboje nesprejemljivo. Zmotno je mišljenje, da psi, ki živijo v boksih, gredo ven, na sprehod. Morda na začetku, potem pa vse manj in nato nič več," izkušnje na terenu opiše Trezika Cvetko iz društva.

Pomurci vedo še za vrsto primerov, kjer so psi obsojeni na 24 urno življenje v boksih. "Smo nemočni. Boks je zadosti velik, pes je dobro rejen, iztrebke počistijo in za naš zakon je vse v redu," dodaja Cvetkova. Po mnenju pomurskega društva bi se morala javnost zavzemati za prepoved tako verig, kakor tudi boksov.

So pa uspeli v društvu poleg Rikijevega rešiti še nekaj hudih primerov (spodaj eden od primerov – pes Rambo: "prej" in "potem"). "To nam sicer uspe redko, ker so taki primeri zelo zahtevni. Lastniki nas sicer prepričujejo, da psa peljejo iz boksa, da gredo na sprehod, mi pa vemo, da to ne drži. In če je boks zadosti velik, pes zadosti dobro rejen, načeloma ne moremo nič," še dodaja Cvetkova.O izredno slabih pogojih, v katerih živijo psi javnost sicer bere pogosto. Spomnimo se tudi odmevnega primera dveh psov iz Polzele. Psa sta živela v boksu brez sveže vode in brez hrane, bolna in v lastnih iztrebkih. Stanje je sicer dokumentiralo tudi eno od društev za zaščito živali, a je inšpekcija presodila, da razmere niso problematične. "Pes, ki je privezan na verigi ali stalno zaprt v boksu, nima od svojega življenja popolnoma nič! Človek, ki je odgovoren za tako stanje psa, pa prav tako, nima od svojega psa nič. Saj tak pes nima nikoli možnosti zares zaživeti. Tak pes nima nikoli priložnosti postati PES. Odgovorno skrbništvo pomeni ukvarjati se s svojim psom, vključno s sprehajanjem in vzgojo. Učenje pa naj bo obema v užitek in izziv, ne v breme," so na to temo zapisali v Zavodu Muri.

"Psi so po naravi družabna bitja, ki se razvijajo v interakciji z ljudmi in drugimi živalmi. Pes sprejme človeško družino kot svojo čredo. Prisilna ločitev od črede je psihično mučenje, saj pes razume ločitev kot stalno izključitev in kaznovanje," pojasnjujejo pri društvu Anima, ki so med najbolj gorečimi nasprotniki življenja psov na verigah. Pri svojem delu sicer uporabljajo rešitve, ki imajo dolgoročno več prednosti kot veriga, npr. ograjen del dvorišča s primerno ograjo. Primerno ograjen del dvorišča, kot alternativa verigam, predstavlja bolj svobodno življenje psa, hkrati mu preprečuje samostojno potepanje, so prepričani.

V Sloveniji na verigah živi okrog 10.000 psov, koliko psov živi v neurejenih boksih lahko samo ugibamo. Spomnimo sicer, da je nešteto poskusov, da bi v naš zakon vendarle vnesli tudi del, ki bi prepovedal privezovanje psov na verige, padlo v vodo. Nedavno je bila Slovenija celo tik pred tem, da vendarle odpravi možnost privezovanja na verige, a se to kljub obljubam takratne ministrice Aleksandre Pivec ni zgodilo. Z zakonom je privezovanje psov na verige in podobne priveze prepovedano med drugim tudi v Avstriji, Nemčiji, Portugalski, Španiji, Švedski, Belgiji, Malti, na Nizozemskem in Madžarskem.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.