28.03.2020

Kako zaščititi svojega psa ali muco, če zbolite?

Do sedaj ni nobenega primera, ki bi nakazoval na okužbo COVID-19 na živalih. Potrebnih bo nekaj dodatnih študij, da ugotovijo, ali se živali in katere ter pod kakšnimi pogoji sploh lahko okužijo z virusom.

Kako zaščititi svojega psa ali muco, če zbolim?

Če slučajno zbolite ali sumite, da ste zboleli z virusom COVID-19, morate omejiti stike z vašim hišnim ljubljenčkom. Podobno, kot bi omejili stike z drugimi ljudmi. Čeprav ni bilo zabeleženega nobenega primera, da živali lahko zbolijo za COVID-19, je vseeno priporočljivo, da omejite stike, dokler ne bo več znanega v zvezi s tem virusom. Tako lahko omogočite, da boste v prihodnosti zdravi tako vi kot vaš hišni ljubljenček. Kadar je to mogoče, naj za vašo žival skrbi drugi član družine. Izogibajte se stikom s svojim hišnim ljubljenčkom, vključno z božanjem, objemanjem, poljubi ali celo deljenjem obroka.

Če morate skrbeti za svojo žival, kljub temu da ste bolni, poskrbite, da si umijete roke pred in po stiku z njo.

Nobene potrebe ni po paniki. V kolikor vas skrbi, da bi virus žival prinesla na dlaki, kot lahko npr. prinesete virus na živilih in predmetih, ki jih kupite v trgovini, lahko poskrbite za preventivne ukrepe, kot so:

- onemogočite stik živali z drugimi ljudmi (ne dovolite božanja),

- psa imejte vedno na povodcu,

- ne dovolite stika z drugimi psi,

- v skrajnem primeru lahko psa obrišete z raztopino vodikovega peroksida, ki deluje kot razkužilo (v pravem razmerju in ne prepogosto) ali pa uporabite raztopino klorheksidina.

Več informacij najdete na dnu tega članka, kjer so povezave do ostalih napotkov!

Vir: www.mojaobcina.si

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.