01.12.2020

Lahko psu po posvojitvi zamenjamo ime?

Lahko psu po posvojitvi zamenjamo ime? Preprosta različica odgovora je – Seveda lahko! V to na videz preprosto vprašanje pa se lahko še precej bolj poglobimo. Najprej poglejmo čustveni vidik spremembe imena. Sprememba imena je celo priporočljiva v primeru, da pes prihaja iz slabih razmer, iz 'doma', kjer je bil tako ali drugače zlorabljen in je njegovo ime lahko povezano s fizičnimi ali čustvenimi travmami. Novo ime za nov začetek je povsem sprejemljiva odločitev in celo zelo dobrodošla, če je ime vezano na kakšno neprijetno preteklost. Če pa vam je njegovo ime všeč in se pes nanj odziva brez odpora, pa ga seveda tudi lahko obržite ali ga le malce 'renovirate', denimo da zavetiški Triksi postane Rik.  

 

Kako pa se lotimo preimenovanja psa? Kot vemo, se psi učijo s ponavljanjem. Potrudimo se torej, da bo pes velikokrat slišal svoje novo ime in ga povežimo s čim prijetnim, torej s pohvalo in vsaj od začetka večkrat tudi s kakšnim slastnim priboljškom. Svojega novega posvojenčka smo recimo preimenovali v Rika. Z veselim glasom recimo Rik! in v trenutku, ko se kuža ozre proti nam, pohvalimo in nagradimo z malim koščkom priboljška. Naredimo nekaj zaporednih ponovitev, vadimo na kratko, raje pol minute do minuto, pa enkrat ali dvakrat dnevno, dokler se ne začne opazno odzivati na svoje ime. Postopoma opuščamo priboljške, seveda pa vseeno pohvalimo, ko se odzove na svoje ime.

 

Vsekakor pa se izogibajmo temu, da psa kličemo po imenu, ko počne kakšno lumparijo in ga potem kregamo, ali temu, da že sámo pasje ime zarjovimo, kot da je konec sveta. Njegovo ime naj naznanja nekaj lepega, prijetnega, zabavnega.

 

Kako pa izberemo novo ime psa?

 

Skušajmo se držati enega ali dveh zlogov, Bartolomej recimo ni najbolj primerna izbira (lahko pa psa kličemo Bart, Bartolomej pa je občasno ljubkovalno ime). Prav tako se izogibajmo imenom, ki zvenijo podobno kot kakšne druge običajne besede – Edi recimo ni primerno ime za psa, ki mu bomo poveljevali Sedi (razen, če ne uporabimo druge besede za sedenje, ki ne zveni tako podobno, recimo Sit).  

 

Pa še glede logistike in varnosti – ko psu izberemo novo ime, ne pozabimo o novem imenu podučiti tudi drugih oseb, ki bodo imele opravka s psom, prav tako moramo ime spremeniti tudi v vseh pasjih dokumentih (zdravstveni knjižici, veterinarski kartoteki...) in na identifikacijskem obesku. 

 

Pasji slovarji

Koliko besed pa si psi lahko zapomnijo oziroma jih prepoznajo? Vedeti moramo, da psi besede seveda dojemajo in procesirajo drugače kot ljudje. Poznati in prepoznati ni isto, psi seveda drugače dojemajo same besede kot mi, ampak - s semantiko naj se ukvarjajo jezikoslovci in znanstveniki. Nas, ljubitelje in lastnike psov, bolj zanima, koliko besed psi v grobem prepoznajo in se nanje odzovejo. Večina strokovnjakov meni, da v povprečju 'pasje  besedišče' obsega med 160 in 250 besed. Ta razpon je seveda zelo okviren in ima veliko opraviti s sistematičnim ukvarjanjem s psom in tudi njegovo pripravljenostjo sodelovanja s človekom. Border collie po imenu Chaser naj bi prepoznala več kot 1000 besed, največje zabeleženo število besed na psa.

Ne glede na naše sistemačino in aktivno ukvarjanje s psom pa vemo, da so psi odlični opazovalci, nenazadnje je to bila ključna lastnost pri njihovi udomačitvi in odločitvi za naše sobivanje. Psi prepoznajo naše čustveno stanje, naše vedenje, telesno govorico, odlično razpoznavajo vzorce in dokazano izjemno dobro sledijo našemu pogledu. Ne gre torej le za posamezno besedo, ampak za cel 'paket' naših znakov in dejanj v povezavi z določeno besedo. Imejmo to v mislih in videli bomo, kako hitro bodo naši psi osvojili nove besede ali besedne zveze in koliko jih pravzaprav že poznajo!


Urška Medvedšek

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.