11.01.2017

Ledena smrt grozi 20.000 psom, umirajo tudi v zavetiščih

Hud mraz in obilne snežne padavine so v teh dneh prizadele tudi Srbijo. Pred dnevi nam je srbski ambasador živali v ekskluzivnem intervjuju povedal, da bi naj bilo na ulicah Srbije preko 50.000 psov. V glavnem mestu pa jih je vsaj polovica. Ti psi so že od nekdaj prepuščeni na milost in nemilost ljudi, večina se je na življenje na ulicah privadila, živijo v tropih, le redki pa so tisti ljudje, ki jim pomagajo preživljati vsakdanjik. Večinoma gre za lokalna društva za zaščito živali, katerih prostovoljci skušajo po najboljših močeh obvladovati tako veliko mesto, kot je Beograd.

 

Zajećar (foto: Ivana Uzelac)

 

V teh dneh je mesto prekrito s snežno odejo. Temperature se ponoči spustijo do -15 stopinj in nižje, nikogaršnjim psom je preživetje izredno težko. Medtem, ko so ponekod, denimo v Turčiji, brezdomnim živalim vrata odprli trgovski centri, beograjsko društvo Beta o čem takem le sanja. "Če imate garažo, klet, katerikoli prostor na voljo - ne čakajte niti za sekundo! Ozrite se naokoli in brezdomnemu psu ponudite toplo zatočišče. Brez naše pomoči bodo ti psi težko preživeli naslednje dni. Odprite jim vrata, za kratek čas, dokler najhuje ne bo mimo," se glasi apel Jelene Veselinov iz beograjskega društva Beta. Za naš portal je povedala, da so razmere v Srbiji v tem trenutku res dramatične in tako kot v primeru poplav, pred nekaj leti, so tudi tokrat v ospredje prišli posamezniki, ki se na račun nesreče denarno okoriščajo. "Ti ljudje na socialnih omrežjih zbirajo denarna sredstva za pomoč psom v stiski. V resnici ti ljudje ne počnejo ničesar. V takih trenutkih pridejo na plano, poberejo denar in izginejo," razočarano pripoveduje Jelena.

 

 

Zavetišče Loznica (foto: zivotinje.rs)

 

V hudih mukah je v minulih dneh boj z življenjem izgubilo že veliko psov, točnega števila ne ve nihče. Žalostnih prizorov mrtvih psov na ulicah je vse več in kot kažejo napovedi, mraz še ne bo popustil. V javnost pa je prišla tudi fotografija iz zavetišča v Loznici (zgoraj). Na njej je pes, ki je podlegel podhladitvi. Po besedah očividcev, v tem zavetišču čez dan ni nikogar, psi imajo pomrznjeno vodo in so brez hrane. Tudi v kletkah psi trpijo hud mraz.

 

 

(foto: Zivotinje.rs)

 

V Novem Sadu pa je posebno pobudo dala tamkajšnja veterinarska ambulanta. V javnem pozivu sporoča, da ambulanta odpira vrata za brezdomne pse, ponudili jim bodo toplo zatočišče in obrok. Pobudi zaenkrat ni sledila nobena druga organizacija, v Beogradu brezdomni psi varno zatočišče sicer najdejo pred samo občino, kjer so jim postavili manjše hiške, v katerih so odeje.

 

Pred občino je postavljenih nekaj hišk (foto: starigrad.org.rs)

 

Zaradi tako visokega števila brezdomčkov je pričakovanje, da bo za vse pse poskrbelo eno samo društvo, nemogoče. Prav zato so apeli društvenikov, naj ljudje v svoje zatočišče za nekaj dni sprejmejo vsaj enega ali dva kosmatinca, še posebej pomembni.

 

Na ta poziv se je odzval tudi lastnik ene od beograjskih restavracij, ki je v lokal dovolil brezdomčku na fotografiji:

 

(foto: Nina Gavrilović)

 

Jelena iz beograjskega društva Beta je bila sicer pred dnevi gostja v televizijski oddaji, v ogled vam ponujamo odlomek:

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.