26.11.2019

Ne razmišljamo o prepovedi ognjemetov in druge pirotehnike!

Pred dobrim tednom smo objavili članek o tem, v katerih slovenskih občinah se bodo letos odpovedali ognjemetom in ugotavljali, da število teh iz leta v leto narašča. V večini slovenskih občin se zavedajo škodljivosti pirotehnike in ognjemetov, predvsem pa vpliva, ki jih imajo na okolje, ljudi in živali. Nobena skrivnost ni, da pokanje predstavlja velik stres za živali in ogroža njihovo varnost. Ptice se denimo zaradi občutljivih dihalnih sistemov, ujete v bližini eksplozij pirotehničnih sredstev, pogosto zadušijo.Zaradi pokanja in ognjemetov pobegne veliko psov, nekateri so udeleženi v prometnih nesrečah. Psi namreč zaznavajo mnogo višje frekvence, zvoki so zanje intenzivnejši, slišijo vsaj petkrat bolje in tudi do štirikrat dlje od človeka. Ognjemeti povzročajo divjim živalim, pri katerih v zimskih dneh, ko v naravi primanjkuje hrane, nepotreben stres – že najmanjša stresna situacija pa lahko zanje pomeni smrt. Navedli smo seveda le nekaj primerov.

Negativnih posledic, ki jih imajo ognjemeti (tudi) na živali se dobro zavedajo v Kopru, Mariboru, Novem mestu, Kranju ter na Ptuju in Bledu. V nekaterih od teh občin so že poiskali odlične alternative (npr.: "mapping" v Kopru), nekateri so sredstva, ki bi jih sicer porabili za organizacijo ognjemeta, preusmerili v dobrodelni namen. K temu, da je ognjemet povsem nepotreben, pa že nekaj let priznavajo tudi občani. Dobrih 75 % občanov ognjemeta denimo ne podpira v Kopru. Enak odstotek tistih, ki ne odobravajo organizacije ognjemetov najdemo tudi v Ljubljani.


A za razliko od Kopra, se v Ljubljani ognjemetom niti slučajno ne nameravajo odpovedati. Iz službe za odnose z javnostmi so nam odgovore na naša vprašanja poslali šele po objavi našega prvega članka. Že 4. novembra smo na Mestno občino Ljubljana naslovili nekaj vprašanj, na katera nam, kljub našemu vztrajanju, niso odgovorili. Očitno jih je k odgovorom spodbudil šele naš članek, v katerem smo objavili, da ima Ljubljana v programu za letošnje silvestrovanje ponovno napovedan ognjemet - novica pa med našimi bralci ni bila dobro sprejeta. "Za natančno analizo ankete, ki je bila informativne narave, bi potrebovali bistveno več informacij o demografiji uporabnikov, ki so v njej glasovali, tako da je interpretacijo težko podati," so se na vprašanje, kako komentirajo rezultate ankete, ki so jo v občini opravili med občani in je pokazala, da kar 75 % Ljubljančanov ne podpira ognjemeta, odzvali v Mestni občini Ljubljana.

 
Rezultat ankete torej ni vplival na odločitev, da bi se Ljubljana odrekla tradicionalnemu novoletnemu ognjemetu: "Ognjemet prinaša veliko veselja meščanom in obiskovalcem našega mesta ter predstavlja pomemben del praznovanja ali zaznamuje nek tradicionalni dogodek. Pri ognjemetih v Ljubljani, ki praviloma trajajo le nekaj minut, uporabljamo samo izstrelke, ki so v skladu z zakonodajo EU in imajo CE-certifikat," navajajo v občini in dodajajo, da gre pri njihovem ognjemetu za razmeroma kratkotrajno onesnaženje zraka, kar so dokazale tudi meritve Institutu Jožefa Stefana in zraka dodatno ne poslabšajo.

"V Mestni občini Ljubljana ne razmišljamo o prepovedi ognjemetov in druge pirotehnike," so odločni na občini, prepričani pa so tudi, da bi v primeru ukinitve, veliki občinski ognjemet nadomestili še številčnejši zasebni ognjemeti, ki so brez certifikatov in okolju bolj škodljivi.

Kljub mnogim, javno objavljenim - uradnim podatkom o tem, koliko negativnih posledic imajo ognjemeti na živali, teh podatkov pri Mestni občini Ljubljana (očitno) nimajo: "Na MOL ne razpolagamo s podatki ali raziskavami, ki bi dokazovale, da zaradi ognjemeta ogrožamo življenja živali. Je pa znano, da tako domače kot divje živali ob hrupu, ki ga povzročajo ognjemeti in druga pirotehnika, doživijo šok in so v stresu. Prav gotovo bi daljša, večdnevna in večkratna uporaba teh sredstev povzročila tudi pogin živali, kar pa ne velja za silvestrski ognjemet, ki je, kot navedeno, enkraten in kratkotrajen," pojasnjujejo.

 
V leto 2020 bo obiskovalce ognjemet pospremil še v Mestni občini Murska Sobota in Občini Piran. V slednji že iščejo prijazne alternative: "V Občini Piran si prizadevamo, da bi v prihodnje lahko organizirali laserski šov namesto klasičnega ognjemeta, ki pa je nekajkrat dražji," so nam povedali v Občini Piran.

Pripis 30. november: Ljubljana je tradicionalnemu silvestrskemu ognjemetu dodala še enega. Ognjemet se je namreč odvil tudi na prižigu lučk, sočasno pa so v Kopru premierno prikazali prekrasno alternativo ognjemetu (letos so se v Kopru ognjemetu odpovedali prvič):


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.