02.09.2020

Kakšne posledice ima lahko za psa zaužitje gobe?

Obilica vlage na plano spravi veliko gob. Septembra in oktobra se dobesedno izstrelijo iz tal. Iz njih ljudje pripravljamo veliko slastnih jedi, pri tem pa bi kako dobroto radi podelili tudi z našim kosmatincem. Pa je to dobra ideja? Ne.

 

 

Na splošno velja, da se je pri psih gobam najbolje odpovedati v celoti. Te namreč lahko vsebujejo strupene snovi, ki škodujejo psu, v najhujših primerih lahko povzročijo želodčne težave, bruhanje, drisko, odpoved organov in celo smrt. Pomembno je vedeti, da gobe zaradi prijetnega vonja sicer pse kar "vabijo" k zaužitju. Obstaja verjetnost, da si bo vaš kuža, v kolikor bo imel to možnost, gobo privoščil kar sam (na sprehodu ali na domači mizi). Zato naj velja prav posebna previdnost!

 

Če se vam zdi, da bi se vaš pes lahko zastrupil s katerokoli gobo, ne odlašajte in se čim prej odpravite k svojemu veterinarju. Pogosto je težko ugotoviti, kakšno vrsto gobe je pes zaužil. Če ste bili zaužitju gobe priča tudi sami, seveda gobo odnesite s seboj k veterinarju. Klinični znaki se sicer pokažejo v približno šestih urah po zaužitju, mednje pa sodijo: želodčne bolečine, motnje pri hoji, slabost, brezvoljnost, bruhanje, driska, halucinacije, vročina, solzenje, prekomerno izločanje, slinjenje, odpoved jeter ali ledvic in celo pogin.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.