26.01.2021

Njihova življenja so dragocena in imajo le vas!

Svoj pogled in razmišljanje o tem, kaj lahko kot družba še storimo na področju brezdomnih mačk, z nami tokrat delijo prostovoljci Društva za zaščito živali Pomurja.
Pogled na ljubke, majhne, kosmate kepice raztopijo srce. A zavedati se moramo, da to niso igrače, ki jo naveličani, zavržemo. V svoji razigranosti poškodujejo in uničijo stvari v stanovanju in na to moramo biti pripravljeni. Enako se je potrebno zavedati, da ta ljubka bitja zrastejo in otrokom več niso privlačna. Torej, ne jemljemo mladičev zaradi otrok. Odrasli smo tisti, ki prevzemamo odgovornost za njihova življenja.

Pred vsako odločitvijo o tem, da pripeljemo muco v svoj dom je potrebno premisliti, ali imamo za to pogoje. Oskrba živali ni poceni. Potrebno je poskrbeti za njeno zdravje, sterilizacijo oz. kastracijo, dobro prehrano. Tudi o okolju je potrebno dobro premisliti, če je primerno za varno življenje, kdo bo za žival skrbel, ko gremo za več dni zdoma ... Ja, žival je odgovornost. Njihova življenja so dragocena in imajo le vas.

Ravno zaradi nepremišljenosti in neodgovornosti se prevečkrat dogaja, da muce postanejo odveč. Če niste poskrbeli za njihovo sterilizacijo oz. kastracijo, nastane še problem z mladički, ki končajo v obcestnih jarkih, gozdovih, njivah ... Svojo odgovornost preložite na druge, ceno z življenji pa plačujejo muce. 

Tista peščica zavrženih muc, ki preživi vse nevarnosti, ki prežijo na njih, je odvisna od prostovoljcev, ki so pripravljeni za njih skrbeti. A vsa okolja niso varna za njihovo preživetje in ni povsod ljudi, ki so pripravljeni za njih skrbeti. Boleči prizori povoženih, poškodovanih, bolnih in zanemarjenih muc bi morali biti opomin, da spremenimo svoj odnos do njih. Bodimo odgovorni posamezniki, ki poskrbimo za svojo muco ali katerokoli žival, ki smo jo pripeljali v svoj dom! Poskrbite, da s sterilizacijo oz. kastracijo ne bo neželenih mladičev. To je edini način, da se število brezdomih muc zmanjša. Tudi ena brezdomna muca je preveč.

Kako delujemo v Društvu za zaščito živali Pomurja:

V prvi vrsti delamo na ozaveščanju ljudi, da so živali čuteča bitja, za katere je odgovoren vsaki skrbnik. 

1. Reševanje problema z nezaželenimi mladički smo se lotili z vsakoletnimi akcijami sterilizacij in kastracij, ki jih organiziramo s pomočjo vseh pomurskih veterinarskih postaj. Že nekaj let - dvakrat v tekočem letu. Le te nudijo 20 % popust na storitev. Z občinskimi upravami smo se dogovorili za pomoč pri oglaševanju oz. obveščanju gospodinjstev o akciji, v njihovi občini. S tem istočasno zmanjšujemo tudi njihov strošek za zavetišča.

2. Dnevno smo z ekipo na terenu, kjer pomagamo z odlovom in sterilizacijo oz. kastracijo nesocializiranih muc. 

3. Socialno šibkim družinam pomagamo pri sterilizacijah oz. kastracijah njihovih živali.

4. Naši prostovoljci skrbijo za prostoživeče muce na različnih lokacijah. Ostalim ljudem, ki so jih pripravljeni hraniti, priskrbimo hrano.

Tamara Zupe, članica Društva za zaščito živali Pomurja

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.