23.03.2018

Nov krvav zločin v Bosni! Na smetišče odvrgli brezdomne in lastniške pse!

Bosno in Hercegovino pretresa nov krvav zločin. Župan občine Ravno, ki leži tik ob meji s Hrvaško je odredil poboj potepuških psov, njihova trupla pa so odvrgli kar na deponijo smeti. V uredništvu portala Pes moj prijatelj se medtem že pripravljamo na novo pot v zloglasni azil smrti - v Pračo. Tja bomo skupaj z Obalnim društvom proti mučenju živali odpeljali nov paket hrane za 140 psov, ki so še v azilu. Pomagate lahko tudi vi!

 

Zločin v Občini Ravno

 

Fotografije iz Občine Ravno so medtem že preplavile družbena omrežja, korak dlje pa je šla predsednica slovenskega društva iz Pomurja, ki je zoper župana vložila kazensko ovadbo. Poslala jo je na tožilstvo, policijo, ministrstvo za notranje zadeve in veterinarski urad ter od odgovornih zahtevala takojšnje ukrepanje.

 

 

Med žrtvami so tudi lastniški psi. Lastnik enega od teh je na socialnih omrežjih zapisal, da svojega psa tistega dne ni privezal, zato je ta, ker je bil od hiše oddaljen 50 metrov, prav tako mrtev pristal na smetišču. "Odstranitev tako potepuških psov kot lastniških psov je bila predhodno najavljena, kar je zapisano v uradni objavi v mestu Ivanica. Župan Šimunović je naročil odstranitev psov z ulic, ubite pse pa so nato odvrgli na smetišče. Krvava akcija, ki jo je odredil Šimunović, je proti vsem zakonom, etičnim pravilom in v nasprotju s humanim vedenjem, sodeč po fotografijah pa je potekala brez kakršnegakoli dostojanstva, glede na to, da so ti nesrečni psi končali na deponiji," je zapisala Breda Habjanič iz Društva Pomurje.

 

 

Povezane vsebine - FOTO in VIDEO: Hvala Slovenija! Psi v Prači so spet jedli!

 

Zloglasni azil Prača bo kmalu prazen

 

Medtem pa se v zloglasnem taborišču Prača odvija še zadnje poglavje praznjenja boksov s strani lokalnih prostovoljcev. Ekipa našega portala se bo Obalnemu društvu proti mučenju živali že četrtič pridružila na poti v Pračo, da bi tja odnesli hrano in lokalnim aktivistom pomagali pri delu. Ob našem zadnjem obisku pred natanko enim mesecem je bilo v Prači še nekaj manj kot 200 psov, trenutno jih je še 140. Prostovoljci jih počasi selijo na varno - v začasna ali trajna domovanja.

 

Povezane vsebine - Fahrudin Bravo: Ljudje, ki služijo na psih so hujši od italijanske mafije

 

Spomnimo, psi v Prači svoj obrok briketov ali konzerve dobivajo dvakrat tedensko. Bosanski prostovoljci so odvisni zgolj od donacij. Tako kot prihaja hrana, tako jo oni vozijo v Pračo. Slovenci jim vsaj enkrat mesečno pomagamo s konkretno zalogo hrane. Pod okriljem Obalnega društva proti mučenju živali vsak mesec v Pračo prispe okoli 300 kg hrane.

 

Bosanski aktivisti v družbi slovenskih prostovoljcev po delovni akciji

 

Azil Prača je bil za kar 4 milijone evrov sicer zgrajen leta 2012. Oblasti so projektu namenile veliko denarja, namen pa je bil umik psov z ulic Sarajeva na kraj, kjer bi jim poiskali nove domove. Azil leži ob gozdu, na oddaljenem in težko dostopnem terenu. Azil nima vode in je brez elektrike. Psi so strpani v umazane prostore, med lastne iztrebke, brez osnovne veterinarske oskrbe. Neznano kam je iz azila v zadnjih šetih letih izginilo preko 2.700 psov. Aktivisti so bili priča nekaterim primerom pobojev psov, kar so tudi dokumentirali, odkrili pa so tudi jame, v katere zakopavajo žive pse. Zaradi medijske odmevnosti in množičnih protestov v Sarajevu novembra lani, psov v Pračo že nekaj mesecev ne vozijo več. Trenutno v azilu ni nobenega zaposlenega, psi so odvisni zgolj in samo od prostovoljcev, ki tja odhajajo dvakrat tedensko.

 

 

Iz Kantona Sarajevo so že napovedali, da bodo prostore kmalu porušili. Iz tega razloga bosanski aktivisti zadnje tedne selijo pse v začasne domove, saj se bojijo, da jih bodo nekega dne lastniki azila preprosto pobili. Ko bo kanton Sarajevo Pračo prevzel v upravljanje, bo prostovoljcem verjetno prepovedal vstop. Tako se ti na vse pretege trudijo psom iskati domove, v upanju, da jim bo uspelo rešiti prav vse. Tistih, ki živijo v gozdu v okolici Prače najverjetneje nikoli ne bodo ulovili. Njihova usoda ni svetla.

 

 

Kako lahko pomagam?

 

Kot omenjeno, se bo ekipa našega portala v Pračo spet odpravila čez nekaj dni. Psom bomo odpeljali nov paket hrane, pomagali bomo pri čiščenju in hranjenju. Organizator akcije je tudi tokrat Obalno društvo proti mučenju živali. Pomagate lahko tudi vi: z donacijami hrane (kontakt: obalno.dpmz@gmail.com) ali preprosto z enim sms sporočilom - ključno besedo "ZIVALI5" lahko pošljete na 1919. Hvala!

 

 

 

Povezane vsebine:

 

FOTO in VIDEO: Hvala Slovenija! Psi v Prači so spet jedli!

VIDEO: V Prači se 250 psov bori z ostro zimo, odvisni so zgolj od peščice prostovoljcev!

VIDEO in FOTO: Obiskali smo pasje taborišče Prača

FOTO: Velika množica za takojšnje prenehanje pobijanja psov v BiH!

V ŽIVO: Prenos protesta v Sarajevu

Za vsakega ubitega psa gre v žep veliko denarja

Aushwitz za pse: Kam je izginilo 2722 psov iz sarajevskih ulic?

Masovni poboji bosanskih psov na vse več lokacijah, trdijo aktivisti!

Auschwitz za pse blizu nas - kri na zidovih, pse polivajo s kislino!

VIDEO: Krvavi masakri v Sarajevu se nadaljujejo

Mladiči v Prači umirali pred očmi novinarjev, napoveduje se veliki protest

Posnetki iz Prače so šokirali javnost

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.