29.01.2018

O dogajanju v Bosni in Hercegovini jutri v Evropskem parlamentu

Skupina za dobrobit in zaščito živali Evropskega parlamenta in mednarodna organizacija Eurogroup for Animals bosta jutri v Evropskem parlamentu v Bruslju pripravili projekcijo filma "Pasje življenje - 'sarajevske lutalice'". Film prikazuje življenje brezdomnih psov v Bosni in Hercegovini, nevarnosti, s katerimi se spopadajo ta živa bitja in njihovo vsakodnevno borbo za življenje.

 

 

Dokumentarec izvršne direktorice Marie Slough je prvi v nizu projekcij, ki prikazuje razmere, v katerih se nahajajo psi v državah nekdanje Jugoslavije (predvsem Bosne in Hercegovine). Britanski igralec in aktivist za pravice živali Peter Egan ter veterinar Roger Bralow sta odpotovala v Sarajevo, da bi od bliže spoznala realnost, s katero se vsakodnevno spopadajo lokalni aktivisti in seveda psi, ki nimajo doma. Posnetki, ki so vključeni v dokumentarec prikazujejo neverjetne okoliščine, v katerih se je znašla lokalna aktivistka Milena Malešević. S svojo predanostjo je v zadnjih desetih letih uspela rešiti več tisoč pasjih življenj.

 

 

Kot je znano, je Bosna in Hercegovina leta 2009 sprejela Zakon o zaščiti živali, da bi izpolnila eno od obvez, ki jih ima država v okviru dokumenta Evropskega partnerstva. Zakon je napreden, če ne celo eden boljših v regiji, saj jasno predpisuje gradnjo zavetišč in sistematično reševanje problema brezdomnih živali na bosanskih ulicah. A zgodbe, ki prihajajo iz te države, ustvarjajo povsem drugačno sliko. Zavetišč je zgolj peščica, okrutno ravnanje s psi pa je moč zaslediti na vsakem koraku. Slednje je v nasprotju z zakonodajo, kar je izhodišče za razpravo tudi v evropskem parlamentu, so odločni avtorji dokumentarca.

 

Povezane vsebine - Fahrudin Bravo: Ljudje, ki služijo na psih so hujši od italijanske mafije

 

Jutrišnji premieri filma v Bruslju bo sledila razprava in predstavitev Deklaracije EU-ja za humano ravnanje z brezdomnimi živalmi - prav tako pa bodo zastopnikom v Evropskem parlamentu dali na voljo podpis peticije, s katero želijo preprečiti neprimerno ravnanje z živalmi na področju Bosne in Hercegovine.

 

 

Povezane vsebine:

 

VIDEO: V Prači se 250 psov bori z ostro zimo, odvisni so zgolj od peščice prostovoljcev!

VIDEO in FOTO: Obiskali smo pasje taborišče Prača

FOTO: Velika množica za takojšnje prenehanje pobijanja psov v BiH!

V ŽIVO: Prenos protesta v Sarajevu

Za vsakega ubitega psa gre v žep veliko denarja

Aushwitz za pse: Kam je izginilo 2722 psov iz sarajevskih ulic?

Masovni poboji bosanskih psov na vse več lokacijah, trdijo aktivisti!

Auschwitz za pse blizu nas - kri na zidovih, pse polivajo s kislino!

VIDEO: Krvavi masakri v Sarajevu se nadaljujejo

Mladiči v Prači umirali pred očmi novinarjev, napoveduje se veliki protest

Posnetki iz Prače so šokirali javnost

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.