20.03.2018

Pasja plaža med Koprom in Izolo?

Točno leto dni mineva danes od zaprtja ceste za promet med Koprom in Izolo. Ta obalni del je v tem času postal najbolj priljubljena točka za sprehajanje, rolanje in kolesarjanje. Že lani pa so na izolski občini za naš portal napovedali, da v prihodnje na tem delu načrtujejo tudi ureditev pasje plaže. "V prihodnje si prizadevamo urediti pasjo plažo tudi na območju obalne ceste med Izolo in Koprom, ko bo to sproščeno prometa in bo končno namenjeno turistično-rekreacijskim dejavnostim in najdaljši istrski plaži," so nam februarja lani povedali na občini.

 

 

Preverili smo, ali je leto dni po zaprtju ceste ureditev plaže, namenjene našim štirinožcem, že kaj bližje? "Ta hip nimamo v načrtu dodatne ureditve pasje plaže na obalni cesti," nam je povedala Nataša Frančič iz izolske občine. Kje se je zataknilo, nam ni uspelo izvedeti. Nam je pa Frančičeva povedala, da je Občina Izola za pse in njihove lastnike poleg tuša namestila tudi pitnik za pse. Kopanje psov med Koprom in Izolo sicer ni izrecno prepovedano, res pa je, da dostop v morje zaradi skal ni ravno enostaven. Še pred začetkom kopalne sezone bi naj pri občini poskrbeli za obnovo skalometa, kar pomeni tudi ustreznejši dostop do morja.

 

MEŠANI OBČUTKI GLEDE PRVE IN EDINE PASJE PLAŽE V IZOLI

 

Pred šestimi leti je sicer v Izoli zaživela prva slovenska pasja plaža. Novice so se razveselili vsi ljubitelji živali, a je kasneje območje, ki je urejeno desno od obalnega zidu v smeri bivšega Delamarisa sprožilo precej različne odzive. Nekateri so bili z novostjo zelo zadovoljni, drugi so se jezili, kot češ... 'naši psi se na tako neurejenem področju že ne bodo kopali'. Plažo smo nekajkrat obiskali tudi mi in ugotovili, da je bilo v prvih letih precej težav predvsem z nesnago, dostopom v morje in pomanjkanjem sence. Izolska občina se je kasneje lotila saniranja mnogih pomanjkljivosti, postavila koše, klopco, dovod pitne vode in pergolo, ki daje vsaj nekaj sence. Veliko težavo mnogim predstavlja tudi neprijazen teren na vseh 40 metrih plaže. Dostop v morje je precej nevabljiv, predvsem ostre skale marsikomu otežujejo pot v vodo, zato pasji skrbniki večinoma ostajajo na kopnem. 

 

Težave tudi z domačini

 

Prisotnost psov tik ob naselju, kjer so tudi stanovanja, sicer pa še druga, "človeška" kopališča, je sicer zmotila mnoge Izolane, ki so kar nekaj časa vse sile usmerjali v to, da bi pasje kopališče postalo preteklost. Menda zato, ker lulanje, kakanje in hrup moti okolico ter resno ogroža bližnje "navadne" kopalce. A v svojih namerah niso bili uspešni.

 

Že leta 2016 so psom omogočili kopanje tudi na območju pod Belvederjem, kjer je bil v ta namen dodatno postavljen tudi tuš. "Poleg pasje plaže se lahko sicer psi kopajo tam, kjer kopanje psov ni z znakom izrecno prepovedano, na primer od plaže pod Belvederjem do Belih skal. Sicer pa je kopanje psov z znakom prepovedano na urejenih plažah, na primer na Svetilniku, v Delfinu in Simonovem zalivu," so nam povedali na občini in dodali, da so v občini zaznali želje občanov in obiskovalcev, ki si želijo še več prostora namenjenega kopanju njihovim pasjim prijateljem.

 

Nesnaga na pasji plaži vas lahko drago stane

 

Glede na to, da je v preteklih letih na obstoječi pasji plaži veliko težavo predstavljala tudi nesnaga, ki so jo za seboj puščali skrbniki psov, so na občini že na začetku postavili tudi koše za smeti in celo vrečke za pasje iztrebke. Za čistočo na pasji plaži sicer v sezoni vsak dan skrbi Komunala Izola. V občini opozarjajo, da je v Izoli skrbnik, ki za svojim psom, tudi na plaži, ne pobere iztrebka, lahko kaznovan z globo med 50 in 200 evri.

 

LOKACIJA PASJE PLAŽE V IZOLI:

 

Foto: Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.