07.01.2018

Pasji krvodajalci: 'Ko gre za reševanje življenja drugemu bitju ni kaj razmišljati!'

Na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani je v bazo pasjih krvodajalcev trenutno vpisanih približno 70 psov.

 

Bella je 3-letna zlata prinašalka in danes je pasja krvodajalka. "Dobila sem klic od prijateljice, da se je zastrupila od znanke psička in da če bi bila pripravljena pomagati oz. če poznam koga, ki bi lahko pomagal. Takoj smo peljali Bello na odvzem krvi," se začetkov spominja Bellina skrbnica Polona. "Prišli smo na kliniko, vprašali so me, če je psička zdrava, cepljena ali daje kri prvič in tako se je začelo."

 

 

"Moj pogled na tovrstno odločitev je rešiti življenje drugemu bitju in če mu to lahko omogočimo s kakšno "kapljo" krvi mojega zdravega psa ni kaj razmišljati," odločitev, da njena Bella postane krvodajalka pojasnjuje Polona.

 

Krvodajalka je postala tudi Neli. Psička je bila posvojena v zavetišču pri njenih treh mesecih. "Za možen vpis v bazo sem izvedela naključno, ko sem brskala po internetu. Takrat je bila Neli stara 9 mesecev.  Psičko sem peljala na kliniko, kjer ji je veterinarka vzela kri. Ni je bilo stran, trznila ni niti pri britju in pri vbodu igle v sprednjo tačko. Vsega skupaj je bilo konec v nekaj sekundah," nam je zaupala Nelina skrbnica Nika.

 

 

"Veterinarka me je poklicala že po nekaj minutah in mi povedala, da ima psička negativno, torej univerzalno krvno skupino in da takih potrebujejo veliko. Dodala je, da me bodo poklicali, ko me bodo potrebovali, da je hitrost odziva velikega pomena, da pa bo to po psičkinem dopolnjenem 1 letu starosti," ves postopek vpisa v bazo opiše Nika.

 

Zaradi različnih krvnih skupin, ki med seboj niso vedno kompatibilne, in nezmožnosti dolgoročnega shranjevanja pasje krvi štirinožnih darovalcev nikoli preveč. Psi kri običajno potrebujejo ob akutnih krvavitvah, ki nastanejo na primer zaradi poškodb organov in počenih tumorjev v prsnem košu ali trebušni votlini, pa tudi zaradi različnih motenj v strjevanju krvi.

 

Darovanje pasje krvi se od darovanja človeške razlikuje predvsem v tem, da jo je treba psu darovalcu odvzeti neposredno pred darovanjem, saj pri nas nimamo krvne banke, v kateri bi kri lahko shranjevali dolgoročno. Tako so tisti psi, ki kri nujno potrebujejo, odvisni od skrbnikov, ki so psa pripravljeni pripeljati takrat, ko jih pokličejo. Pasja kri se na dolgi rok torej ne shranjuje, zato je hitra odzivnost primernega krvodajalca marsikdaj lahko življenjskega pomena. Pogosto so skrbniki psov, ki iščejo primernega krvodajalca prepuščeni hipnemu iskanju, predvsem s pomočjo socialnih omrežij.

 

 

VPIS V BAZO KRVODAJALCEV

 

Pasji krvodajalci morajo biti zdravi in v dobri kondiciji, mirnega značaja, težji od 25 kg, stari od 1-8 let, redno cepljeni proti steklini in kužnim boleznim. Zaželjeno je, da so psice sterilizirane in samci kastrirani (ni pa nujno). Psi, ki so preboleli katero od klopnih bolezni, kot krvodajalci niso primerni. Imeti morajo primerno krvno skupino in predhodno ne smejo prejeti transfuzije krvi. Samice, ki so že imele leglo niso primerne za krvodajalca.

 

Pomembno je, da je pes v času odvzema krvi zdrav. Psa pred odvzemom krvi pregledajo in naredijo osnovno krvno sliko. Kri jemljejo iz vratu, saj je tam precej debela vratna žila. Pred postopkom predel, od koder bodo kri odvzeli, pobrijejo in razkužijo. Postopek traja le dobrih pet minut.

 

Svojega psa lahko v bazo krvodajalcev vpišete tukaj.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.