20.01.2020

Perun: Veliko nepravilnosti, župani vseeno zadovoljni! Zavetišče nadaljuje zgolj v nekaterih občinah!

V zadnjih tednih smo na našem portalu večkrat pisali o Zavetišču Perun, edinem gorenjskem zavetišču za pse in mačke, ki se je v zadnjem letu večkrat znašlo v središču medijskih poročanj, predvsem zaradi nepravilnosti, ki jih je lani ugotovila veterinarska inšpekcija. Zaradi medijskih "pritiskov" se je lastnik zavetišča Branko Pirc najprej odločil zavetišče zapreti, nato pa si vendarle premislil in nadaljnje sodelovanje ponudil nekaterim gorenjskim občinam.

Trenutno v Sloveniji deluje 15 zavetišč, ki sprejemajo zapuščene živali. V letu 2017 so zavetišča sprejela 9400 živali, od tega 2359 psov, 7003 mačke, skoraj 40 drugih vrst hišnih živali. Kljub temu, je bilo Zavetišče Perun večinoma prazno, za oddajo včasih ni bilo na voljo nobenega psa in nobene mačke. Kako je to mogoče, nam Pirc do danes še ni odgovoril, prav tako do sedaj ni podajal izjav za nekatere medije, ki so poročali o tej tematiki - novinarjem oddaje Tednik pa je denimo zagrozil celo s tožbo, v kolikor bi v oddaji poročali o njegovem delu.

Veterinarska inšpekcija je lani v Perunu naletela na zajeten kup nepravilnosti (večino je kasneje odpravil): lastnik ni vodil evidence o živalih, ni imel potrdil o posegih, novim skrbnikom je oddajal živali, ki niso bile veterinarsko pregledane, ni izvedel registracije psov, v okolje je vračal nesterilizirane oziroma nekastrirane mačke, občinam in upravi za varno hrano je napačno poročal o številu živali in veterinarskih posegih ter ni aktivno iskal lastnikov za živali, predvsem za mačke. Največji očitek pa se nanaša na nezakonito ravnanje z mačkami, ki naj bi jih lastnik zavetišča lovil in večino odvrgel kar nazaj v gozd ali nekam ob Savo. Poročilo o delu zavetišča za leto 2018 kaže, da je Perun obravnaval 582 mačk, kar 517 pa so jih vrnili v okolje. Novim skrbnikom je zavetišče oddalo zgolj 18 mačk.

"Mačke, ki se odlovijo in nimajo lastnika, se sterilizirajo in kastrirajo, nato oskrbijo in šele nato vrnejo v okolje, iz katerega so bile odvzete. Teh mačk se ne sme odvreči kar v katerokoli okolje," je bila v Tedniku jasna direktorica veterinarske inšpekcije Andreja Bizjak.

O zavetišču Perun smo sicer poročali že v članku izpred dveh let, ko smo preko zahtevka po informacijah javnega značaja pridobili obsežno dokumentacijo od občin, ki so plačniki stroškov oskrbe zapuščenih živali. Pridobljene informacije smo za osem slovenskih zavetišč predstavili v članku, kar se tiče zavetišča Perun, pa smo iz prejete dokumentacije že takrat ugotovili, da je zavetišče Perun odlovilo mačjega mladiča, ga odpeljalo na veterino, kjer je bil veterinarsko pregledan in oskrbljen s prvo pomočjo, veterinar pa je zanj odredil reaplikacijo zdravil, vakcinacijo ter kontrolo čez 14 dni, priporočal je tudi kastracijo čez 2 meseca. Ampak zavetišče je mačka isti dan vrnilo na lokacijo odlova?!

Za naš portal so pri nekaterih gorenjskih občinah že prejšnji teden povedali, da so z delovanjem Zavetišča Perun zelo zadovoljni. Očitkom, ki se pojavljajo v medijih večinoma ne verjamejo in jih jemljejo za prenapihnjene. Slednje so potrdili tudi na današnji tiskovni konferenci sedmih občin Zgornje Gorenjske, kjer so župani izrekli javno pohvalo in podporo Branku Pircu ter njegovemu zavetišču, na ta račun pa so si najverjetneje zagotovili sodelovanje z zavetiščem tudi za naprej. Župan občine Gorje Peter Torkar je dejal, da je v Perunu za izgubljene živali poskrbljeno "skoraj lepše kot marsikje na domovih, kjer imajo pse in mačke". 

Na tiskovni konferenci je bilo iz ust nekaterih županov slišati, da so v ozadju medijskih "pritiskov" na lastnika Zavetišča Perun predvsem interesi prevzema njegove dejavnosti zavetišča - tem besedam se je pridružil tudi Branko Pirc, ki je prepričan, da za vsem stoji vodja društva za zaščito živali, ki mu želi prevzeti zavetišče. Njegova žena in hči naj bi bili deležni celo groženj, poroča Delo.

Mnoge gorenjske občine se bodo znašle v velikih težavah, v kolikor s Pircem vendarle ne bodo našle skupnega jezika. Alternative znotraj svoje regije namreč nimajo, sodelovanje z oddaljenimi zavetišči pa bi jim bržkone prineslo višje stroške oskrbe brezdomnih živali. Zagotovo je, da čez 11 dni brez pogodbe za oskrbo živali v Perunu ostaja Mestna občina Kranj, kjer pa so se za sodelovanje že dogovorili z Zavetiščem Ljubljana, ki je pred dobrim mesecem odprlo vrata prenovljenih in bistveno večjih prostorov. "Razlog, ki ga je lastnik zavetišča navedel ob predlagani prekinitvi pogodbe, je v pritisku dela javnosti. Mestna občina Kranj je pogodbo sporazumno prekinila," so nam pojasnili pri občini.

Pogodbe bodo kmalu potekle tudi nekaterim občinam Spodnje Gorenjske - Branko Pirc tem občinam pogodb ne bo podaljševal, je bilo slišati na tiskovni konferenci. Kje bodo za brezdomne živali v občinah Žiri, Železniki, Cerklje na Gorenjskem, Šenčur, Gorenja vas - Poljane skrbeli v prihodnje, še ni znano.

Zavetišče Perun je lani od gorenjskih občin prejelo okrog 75 tisoč evrov.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.