07.04.2021

Plačilo ob posvojitvi pokaže, da "mislite resno"!

Prispevki ali t.i. "posvojnine", ki jih bodoči skrbnik psa ali muce plača ob posvojitvi živali v zavetišču ali od društva znašajo med 50 in 70 evrov. Že vrsto let je ta praksa v veljavi tako pri nas, kot tudi v tujini in v resnici ima zelo jasen namen. To zagotovo ni polnjenje zavetiške ali društvene blagajne, kot so zmotno prepričani mnogi. Kot smo omenili že večkrat, si zavetišča in društva za svoje varovance želijo poiskati najboljše možne domove. Domove, kjer bodo ostali do konca svojega življenja. Izbira odgovornega skrbnika pogosto ni najlažja naloga. Kaj pomeni "odgovorno" pa tisti, ki se ukvarjajo z dobrobitjo živali zelo dobro vedo. Odgovorno skrbništvo vključuje tudi zmožnost oskrbe pasjega ali mačjega prijatelja tudi v primerih, ko bo ta denimo potreboval nujne (in pogosto drage veterinarske) storitve ali posebno dietno hrano.

Prispevek, ki ga boste plačali ob posvojitvi nekako nakaže, da mislite resno in da ste pripravljeni svojemu novemu družinskemu članu ponuditi najboljše.

V ljubljanskem zavetišču so nam dejali, da njihove živali zavetišče zapustijo veterinarsko pregledane, cepljene za kužne bolezni, tudi steklino, čipirane in registrirane, razglistene, razbolhane, sterilizirane oz. kastrirane. Če bi za vse navedeno poskrbeli sami, bi stroški "poleteli v nebo". Zato je posvojnina v znesku 50 ali 70 evrov v resnici "dobra kupčija", če se malce pošalimo.

Povratnikov v zavetišča je bilo v preteklosti pri nas zelo veliko in se še vedno pojavljajo - predvsem ta trend opažamo pri društvih, ki pse oddajajo "kot po tekočem traku" in brez posvojnin. Med najpogostejše razloge za vrnitev psa nazaj v zavetišče ali k društvu sodi tudi finančna nestabilnost posvojitelja. S plačilom posvojnine želijo torej tisti, ki žival oddajajo, nekako preveriti, kako bodoči posvojitelj "diha".

 

ŽIVALI ŽELIJO ODDATI V ODGOVORNE DOMOVE


Zavetišča in večina društev si res na vse pretege prizadevajo svojim varovancem najti kar se da največ dobrih in odgovornih skrbnikov. Res pa je, da psa vsaj v večini zavetišč ne dobijo tisti ljudje, za katere bodo v zavetišču ocenili, da niso primeren posvojitelj in potencialen odgovorni skrbnik pasjega štirinožca. Dejstvo je namreč, da imajo psi, ki so se znašli v zavetiščih za seboj mnogo žalostnih in turobnih zgodb, zatorej obstaja enotno mnenje, da želijo tem psom v zavetišču poiskati odlične ali vsaj dobre domove.


Prav je tudi vedeti, da nekatera zavetišča poskrbijo za finančno oskrbo živali tudi po zakonsko predpisanih 30 dnevih bivanja v zavetišču. Pse je potrebno hraniti in jim zagotoviti veterinarsko oskrbo, psice se mora po zakonu tudi sterilizirati. Zavetišča, ki ne izvajajo evtanazij zdravih psov, tako denar pridobivajo s pomočjo dobrodelnih dogodkov in prostovoljnih prispevkov.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.