05.03.2017

Po psa v zavetišče, pa še plačat' moram?!

Na spletnih forumih je najti veliko zapisov, v katerih se mnogi posvojitelji živali iz zavetišč pritožujejo, da so morali za posvojitev psa ali muce celo plačati. "Tako množično pozivajo, da se posvaja pse iz zavetišč in potem slišim, da je moral moj prijatelj plačati, ko ga je vzel iz zavetišča!" Druga oseba odgovarja: "Ja kaj si pa mislila, da ti bodo poservisirali, kastrirali, cepili, psa in ti za to še plačali? Če se odločiš za psa, se moraš pač zavedat, da to tudi nekaj stane!"

 

Posvojnine dobrih 50 evrov

 

V mariborskem zavetišču boste ob posvojitvi psa morali plačati dobrih 54 evrov. "Žival, ki jo posvojite, je veterinarsko oskrbljena, muce so sterilizirane oziroma kastrirane, cepljene proti kužnim boleznim in čipirane. Psičke so sterilizirane, tako psi kot psice cepljeni proti steklini in kužnim boleznim, so čipirani. In v primerjavi s tržnimi cenami takšne veterinarske oskrbe, je posvojnina zares samo majhen prispevek zavetišču," pišejo v Zavetišču Maribor. V ljubljanskem zavetišču odgovarjajo podobno: "Vsi psi, ki so na voljo za posvojitev, so veterinarsko pregledani, cepljeni proti kužnim boleznim, psi stari 3 mesece in več, so cepljeni proti steklini, vse psičke so sterilizirane oz. samci kastrirani, vsi psi so čipirani, imajo potni list in so jim dana sredstva proti zajedalcem." Prispevek ob posvojitvi znaša slabih 51 evrov.

 

 

Živali želijo oddati v odgovorne domove


Zavetišča si res na vse pretege prizadevajo svojim varovancem najti kar se da največ dobrih in odgovornih skrbnikov. Res pa je, da psa vsaj v večini zavetišč ne dobijo tisti ljudje, za katere bodo v zavetišču ocenili, da niso primeren posvojitelj in potencialen odgovorni skrbnik pasjega štirinožca. Dejstvo je namreč, da imajo psi, ki so se znašli v zavetiščih za seboj mnogo žalostnih in turobnih zgodb, zatorej obstaja enotno mnenje, da želijo tem psom v zavetišču poiskati odlične ali vsaj dobre domove.


Prav je tudi vedeti, da nekatera zavetišča poskrbijo za finančno oskrbo živali tudi po zakonsko predpisanih 30 dnevih bivanja v zavetišču. Pse je potrebno hraniti in jim zagotoviti veterinarsko oskrbo, psice se mora po zakonu tudi sterilizirati. Zavetišča, ki ne izvajajo evtanazij zdravih psov, tako denar pridobivajo s pomočjo dobrodelnih dogodkov in prostovoljnih prispevkov.


Ob posvojitvi iz zavetišča je tako potrebno poravnati posvojnino, ki povprečno znaša dobrih 50 eurov. Plačilo le-te med drugim pokaže tudi to, da se posvojitelj zaveda, da je skrb za žival tudi finančna obveznost. Ob odločitvi, da boste v svoj dom sprejeli novega družinskega člana (ki je ob posvojitvi veterinarsko oskrbljen), se torej zavedate, da bo ta član v prihodnje od vas zahteval kar nekaj stroškov, kot so redna letna cepljenja, hrana, oprema in veterinarske storitve.

 

Povezane vsebine: Evtanazije v slovenskih zavetiščih

Seznam slovenskih zavetišč

 

Foto: Pixabay

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.