05.12.2018

Porast smrtno nevarne bolezni pri nas - veterinarji opozarjajo!

Iz Veterinarske ambulante Gombač Vet zaradi porasta bolezni "Leptospiroza" pozivajo k pozornosti!

 


Leptospiroza je nalezljiva, bakterijska bolezen, ki je razširjena praktično po celem svetu. Bolezen povzroča bakterija Leptospira interrogans, ki je spiralasto zavita. Znotraj vrste najdemo mnogo podvrst – serovarov bakterije.

Bakterija se v naravi nahaja v lužah, močvirnatih tleh in manjših jezercih. Zbolevajo predvsem psi, govedo, prašiči in druge živali. Žival se lahko okuži s kontaktom z okuženim urinom, z ugriznimi ranami, preko prebavil (pitje okužene vode, okužena hrana, zemlja, vegetacija), redkejše so okužbe preko poškodovane kože, vdorno mesto pa si leptospire lahko najdejo tudi preko nepoškodovane kože, nosne in ustne sluznice, očesnih veznic ter preko posteljice v plod. Stalen vir infekcije so miši in podgane, ki leptospire izločajo v okolje z urinom.

Bolezen je ZOONOZA, kar pomeni, da lahko zbolijo tudi ljudje.

Čas od okužbe do izbruha bolezni (inkubacijska doba) je 5 do 14 dni.

Žival postane apatična, neješča, večinoma leži in kaže bolečine v mišicah. Telesna temperatura naraste, na vidnih sluznicah se lahko pojavijo pikčaste krvavitve, zaradi razpada eritrocitov pride do zlatenice in izločanja hemoglobina z urinom, zato je rjavo obarvan. Srčni utrip in dihanje sta pospešena in otežena. Breja žival lahko abortira.

ZNAKI: Pri zbolelem psu lahko opazimo bruhanje, krvavo drisko, dehidracijo in bolečine v trebuhu. Pri hujši obliki živali poginejo v nekaj dneh. LAHKO JE SMRTNO NEVARNA.

 

 
(vir: šolska veterinarska ambulanta)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.