24.01.2017

POZOR! Strupene hrenovke v Ljubljani!

V Šolski veterinarski ambulanti so dopoldne sprejeli psičko, ki je med jutranjim sprehodom na Mesarski ulici v Ljubljani pojedla košček hrenovke, v katerem je bila zapičena bela tableta. Lastnica je kasneje opazila še več koščkov hrenovk s tabletami, jih sicer pobrala in odnesla na policijsko postajo. Vseeno pa obstaja možnost, da je kakšen košček zgrešila. Psički so v ambulanti sprožili bruhanje, hrenovko s koščkom tablete je uspešno izbruhala, tako da je sedaj že v domači oskrbi. Vsem ostalim lastnikom psov zato iz veterinarske ambulante polagajo na srce, da imajo pse na povodcu in naj bodo pozorni na to, kaj njihovi psi počnejo med sprehodom.

 

 

Gre za kazniva dejanja, za katera je zagrožena tudi zaporna kazen

 

Zastrupljanje živali je sicer kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

 

"Dobro je vedeti, da morajo biti ljudje vztrajni pri prijavah. Moje mnenje je, da se policija ne odzove vedno tako, kot bi si mi živalovarstveniki želeli, je pa zelo odvisno, kateri policist obravnava prijave. Prebivalci morajo vedeti, da je dolžnost policistov raziskati kaznivo dejanje, kar ti primeri vsekakor so," pravi Andrea Bogataj Krivec iz obalnega društva proti mučenju živali.

 

"Zelo pomembno je, da je policija o takih dogodkih zaradi a dokazov obveščena čim prej, saj se s tem povečuje možnost uspešnega zaključka preiskave kaznivih dejanj," pa opozarja predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl. Skrbnikom psov, ki so opazili, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, svetuje, naj jo primerno fotografirajo in obvestijo policijo. V primeru, da so se že pojavili znaki zastrupitve, pa je zaradi dokazovanja treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi. Za uspešno dokazovanje je vsekakor treba storilca zalotiti na kraju kršitve oziroma pridobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi potrdile, da je storilec nevarno snov na kraju tudi nastavil.

 

In če pride do zastrupitve?

 

Svetujemo vam, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora! Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov je pomembno vedeti, da so pri reševanju življenja največkrat lahko usodne že minute, zato je v teh primerih obvezen takojšen obisk pri veterinarju! Ljudje pogosto ne gredo za tem, da je pes zaužil strup, zato naj bodo skrajno pozorni, če se pes po sprehodu slabo počuti, če je bruhanje modro-zelene barve pa je čas za takojšnje ukrepanje! Vsako čakanje ima lahko usodne posledice!

 

Znaki zastrupitve se lahko pokažejo že v nekaj minutah - oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično zadušitev. Tudi za to obstaja protistrup, vendar je čas res ključnega pomena. V trenutku, ko opazimo ali posumimo, da je pes zaužil takšen pripravek moramo resnično čimprej do veterinarja, pa še v tem primeru je uspeh zdravljenja vprašljiv.

 

Foto: SVSP

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.