04.03.2021

Predlog za spremembo zakona tudi na Ministrstvu za kmetijstvo!

Točno dan po tem, ko je poslanka SD Meira Hot v zakonodajno proceduro vložila Predlog o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, katerega podrobno vsebino smo ekskluzivno predstavili na našem portalu (med drugim prepoveduje verige, uvaja čipiranje mačk, možnost višjih kazni ipd.), so na Ministrstvu za kmetijstvo (oz. Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin) predstavili svoj osnutek predloga, ki ga bodo v proceduro najverjetneje vložili čez dober mesec. "Predlog je bil oblikovan v okviru medresorske delovne skupine, ki jo je imenovala Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V delovni skupini so sodelovali predstavniki različnih resorjev in predstavniki lokalnih skupnosti," pojasnjujejo na Upravi, kjer so se, kot kaže, oprli prav na predhodne pobude poslanke Meire Hot. Predlog so zdaj poslali nevladnim organizacijam z željo, da te podajo svoje komentarje in pripombe.

V čem se pravzaprav razlikujeta oba predloga? V samem bistvu gre za podobne predloge. Tako kot Hotova, si tudi na Upravi prizadevajo za obvezno čipiranje mačk: "Označevanje mačk je eden izmed osnovnih korakov k odgovornemu lastništvu. Odgovorno lastništvo je pogoj za zmanjševanje števila zapuščenih mačk v Sloveniji, zato nova določba vpeljuje označevanje mačk z mikročipi in vpis mačke in njenega lastnika v centralno bazo podatkov."

Predlagane določbe urejajo status zapuščenih mačk, uvajajo pa tudi omejitev posedovanja eksotičnih živali. Predlagajo tudi spremembo, ki bo z boljšo sledljivostjo omejevala nelegalno prodajo psov in pasjih mladičev iz nepreverjenih vzrej. Te zahteve so poleg zgodnjega označevanja mladičev v leglu, še obvezne vsebine pri oglaševanju prodaje ali oddaje, ki omogočajo sledljivost živali do vzreditelja oziroma preverjenega trgovca.

Tudi po tem predlogu psov ne bo več dovoljeno privezovati na verige, prav tako bo prepovedana usmrtitev zdravih psov v zavetiščih: "V zadnjih desetih letih se je stanje na področju zapuščenih psov izboljšalo, zlasti glede prenaseljenosti psov. Zavetišča v praksi že uveljavljajo politiko neubijanja (no-kill policy), zato sprememb tega člena črta izjemo glede dovoljene usmrtitve zdrave zapuščene živali," podobno kot poslanka Meira Hot ugotavljajo na UVHVVR.

V okviru slednjega pa pride do pomembne razlike med predlogoma Hotove in Uprave. Poslanka je v predlogu namreč zapisala, da si stroške oskrbe živali v zavetišču po 30. dnevu delita občina in država, predlog Uprave pa pravi: "... oskrba zapuščenih živali gre v breme lokalne skupnosti za prvih 30 dni namestitve, naslednjih 15 dni se stroški delijo med lokalno skupnost in zavetišče. Po preteku 45 dni stroški oskrbe in namestitve zapuščene živali preidejo na zavetišče, s čimer se spodbuja oddajo zapuščenih živali, ki jih je težje oddati. Za navedeno ureditev smo se odločili po preverjanju stanja na terenu in ob ugotavljanju, da tovrsten način v praksi že poteka."

Težko je sicer verjeti, da bodo predlog Uprave slovenska zavetišča (ki jih v 80 % vodijo gospodarske družbe) podprla, nenazadnje so svoje odklonilno mnenje predstavniki zavetišč podali že pred leti, ko je tak predlog prvič ugledal luč sveta. V resnici tudi ni realno pričakovati, da bo storitve oskrbe zapuščenih živali nekdo nedoločeno dolgo opravljal na lastne stroške, zato bodo predstavniki zavetišč predlagatelja zakona bržkone pozvali, naj najde drugačen način financiranja oskrbe zapuščenih živali (kar je v svojem predlogu sicer že upoštevala poslanka Meira Hot).

Spomnimo: Hotova je predlog s podpisi 12 poslancev v DZ vložila prejšnji teden. Svoje mnenje mora najprej prodati pristojna komisija državnega sveta, obravnaval pa ga bo tudi Odbor za kmetijstvo. Če bo vse po sreči, bo predlog zakona obravnavan že na aprilski plenarni seji DZ. Nov predlog Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin mora najprej skozi "sito" nevladnikov, šele nato bo vložen v DZ. Ali se bo to zgodilo še pred poletjem, lahko samo ugibamo ...

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.