03.01.2017

Prihaja hud mraz, pomagajmo prostoživečkam!

Čeprav je bila zima do sedaj precej mila, pa lahko že kmalu pričakujemo precej nizke temperature, ki se bodo ponekod konec tedna spustile celo do minus 20 stopinj. Če v vaši okolici živijo prostoživeče mačke, poskrbite, da bodo imele v teh dneh toplo zavetje! Kljub svoji iznajdljivosti, nas prostoživečke potrebujejo, da preživijo zimo. Sploh ponoči jim je zelo hudo.

 

PRIPRAVIMO MUCAM PREPROSTO ZAVETJE

 

Zavetje mora biti dobro izolirano in suho, ni ga kdove kako težko urediti. Uporabimo lahko hiško, ki jo kupimo v trgovini za živali, lahko pa kar leseni zabojček ali celo kartonasto škatlo. Vse stranice dobro izolirajmo, dno pa pokrijemo s kosom odeje ali starega zimskega plašča, v poštev pride tudi seno. V vsakem primeru moramo zimsko zavetišče redno preverjati. Zavetje lahko začasno postavimo tudi na pokriti verandi ali pod nadstreškom, kar muci zagotovo nekaj dodatnih stopinj prepotrebne toplote. Zavetje ne sme biti ne preveliko ne premajhno. Če je preveliko, ne bo zadrževalo toplote, ki jo mačka odda in mačka se bo težje dolgo časa ogrevala. Veliko konkretnih namigov, kako še izdelati zavetje za muce, najdete na spletu.

 

VODA IN HRANA ZA PROSTOŽIVEČKE

 

Prostoživečim mačkam je v mrzlih dneh hudo tudi zaradi lakote in žeje. Redno preverjajte, ali imajo na voljo dovolj briketirane hrane (ta ne pomrzne) in da voda ni zmrznjena. Naj nam ne bo odveč, sploh v teh dneh, mucam pomagati s še bolj rednimi kontrolami točk, kjer se nahajajo, zamenjajmo jim vodo, nastavimo skledico z briketi.

 

POSEBNO OPOZORILO ZA VOZNIKE

 

Pozimi se premražene mačke rade zatečejo v avtomobile, še posebej pod pokrov motorja, kjer je toplo, in tam zaspijo. Zato vedno potolcite po pokrovu motorja, preden zaženete avtomobil in se odpeljete. Tako rešite življenje oz. preprečite hude poškodbe nič hudega sluteče muce.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.