06.04.2020

Roki za cepljenja NE tečejo - veljalo bo to preklica!

Minuli četrtek je bila v Uradnem listu objavljena Odredba o začasnih ukrepih v zvezi z izvajanjem ukrepov glede najmanjšega obsega zdravstvenega varstva živali ter označevanja in registracije živali, ki začasno ureja način izvedbe določenih ukrepov pri živalih zaradi preprečevanja širjenja virusa SARS-CoV-2. Ukrepi iz te odredbe veljajo do prenehanja razlogov za-nje, kar ugotovi Vlada Republike Slovenije s sklepom, vendar najdlje do 1. septembra 2020.Kaj to pomeni?


Roki za izvedbo cepljenj iz prvega, tretjega in četrtega odstavka 11. člena Pravilnika o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline v času, ko je razglašena epidemija virusa, to je od 12. 3. 2020, ne veljajo. To torej pomeni, da skrbniki psov, ki v času trajanja epidemije niso cepili psa morajo zagotoviti, da bo pes cepljen najpozneje v roku 1 meseca po datumu razglasitve konca epidemije. Odstopanja ne veljajo za nekomercialne premike psov, trgovanje in izvoz.

Sprva je rok veljavnosti ukrepa veljal do 15. aprila, a je sedaj torej podaljšan do preklica. Če vam v tem času poteče cepljenje, vam za to ni potrebno skrbeti in boste psa peljali na cepljenje kasneje (vendar najkasneje v enem mesecu po tem, ko Vlada objavi sklep, po katerem ukrepi iz te uredbe prenehajo veljati). V navedenem obdobju sicer ne bodo izvajali niti t.i. "cepljenj na terenu".

Cepljenje psov proti steklini je v Sloveniji zakonsko obvezno

Po Pravilniku za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje stekline se cepi pse prva tri leta enkrat letno, nato pa po navodilih proizvajalca, to je na 2 oz. 3 leta. Pes mora biti prvič cepljen med 3. in 4. mesecem starosti. V primeru, da se cepljenje le en dan zamudi, se to smatra kot prekinitev in je potrebno psa ponovno cepiti enkrat letno 3 leta zapored! Vsak lastnik psa ima datum veljavnosti cepljenja vpisan v potnem listu psa, oziroma lahko preko spletne aplikacije preveri, do kdaj velja cepljenje proti steklini. Kot pa že omenjeno, v času trajanja epidemije velja odlog omenjene obveznosti.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.