22.03.2017

S psom na avtobus samo v treh slovenskih mestih

"Nujno bi morala nekam in psa bi morala vzeti s sabo, pa sem danes brez avta in bi šla z avtobusom. Kako je s psi na avtobusu?" s tem vprašanjem se je na nas pred dnevi obrnila bralka. Piše se leto 2017, marsikje po svetu so avtobusni prevozniki že zdavnaj prepoznali potrebe potnikov in svoja vozila prilagodili tudi prevozu oseb, ki jih spremljajo kosmatinci. V glavnem hrvaškem mestu so pred dvema letoma denimo dobili "prvi avtobus za prevoz lastnikov in hišnih ljubljenčkov v Evropi". Iz navadnega avtobusa so tako umaknili polovico sedežev in naredili prostor za pse, ki lahko sedijo ali ležijo ob njihovih lastnikih. Živali se lahko tudi prosto premikajo v vozilu, a morajo lastniki pred začetkom potovanja podpisati izjavo, da psi niso agresivni.

 

Kako je s prevozom kosmatincev pri nas?

 

V vseh primerih je na vseh avtobusih vedno dovoljen prevoz psom vodičem slepih, pomočnikom invalidov, terapevtskim psom in reševalnim psom. Ti psi morajo biti označeni z vidnimi oznakami (oprsnico ali z značko na ovratnici) in jim ni potrebno imeti nagobčnika.

 

Psom prijazno podjetje je zagotovo Ljubljanski potniški promet. "Prevoz ostalih psov je v mestnem potniškem prometu dovoljen izven prometnih konic in pod pogojem, da je pes čist, zdrav, na vrvici, ima nagobčnik ter ima dokazilo o cepljenju proti steklini," nam povedo v ljubljanskem podjetju in dodajajo, da se psi v teh primerih lahko z avtobusi prevažajo brezplačno. Prometne konice med delavnikom trajajo od 6.30 do 9.30 zjutraj in od 13.00 do 17.00 ure popoldne. To je torej čas, ko se na ljubljanskih zelencih s psi ni dovoljeno prevažati.

 

 

Na avtobusih LPP je označba, da mora imeti pes med potovanjem nagobčnik

 

Ljubljanski potniški promet sicer izvaja tudi medkrajevni promet, kjer pa veljajo drugačna pravila. Z vozili medkrajevnega prometa se smejo voziti policijski psi, psi gorske reševalne službe v spremstvu vodnika, psi vodniki za slepe in manjše živali pod posebnimi pogoji. Pes mora biti na vrvici, imeti mora nagobčnik in dokazilo o cepljenju proti steklini. Kot ročno spremljano prtljago se sme prevažati manjše živali v primernih sredstvih za prevoz, vendar na vso odgovornost potnika in tako, da zaradi tega niso ovirani, ogroženi ali moteni drugi potniki in da to ne onesnažuje vozila. Na LPP so nam povedali, da se nesnažni in mokri psi v njihovih avtobusih ne smejo prevažati, prav tako pa se ne smejo prevažati psi v primeru prezasedenosti vozila (razen v izjemnih primerih).


Posodobljen vozni park LPP je psom naklonjen (foto: LPP)

 

Tudi v Mariboru se psi z avtobusi lahko prevažajo brezplačno. "Psi morajo biti na povodcu, imeti morajo nagobčnik in znamko o veterinarskem cepljenju. Prevoz psa poteka na odgovornost lastnika, ki mora poskrbeti, da zaradi tega niso ovirani ali ogroženi drugi uporabniki mestnega potniškega prometa, pa tudi, da to ne onesnažuje vozila. V primeru prezasedenosti avtobusa prevoz psov ni možen, razen psov vodnikov za slepe osebe," so nam sporočili iz podjetja Marprom.

 

Mariborski "rdečkoti" so psom prijazni avtobusi (foto: Marprom)

 

V Kopru, Piranu in Novem mestu se psi (razen zgoraj navedenih izjem, ki jih prevideva zakon), ne smejo prevažati. "Kot ročna prtljaga se smejo prevažati manjše živali v primernih sredstvih za prenos, vendar na vso odgovornost potnika tako, da zaradi tega niso ovirani ali moteni drugi potniki in da to ne onesnažuje vozila," še eno izjemo pojasnjujejo iz skupine Arriva. Tudi "te izjeme" morajo biti na vrvici, imeti nagobčnik in dokazilo o veterinarskem cepljenju, v primeru prezasedenosti vozila pa se ti psi ne smejo prevažati.

 

Koprski avtobusi imajo ob vratih znak, da je psom vstop prepovedan (foto: javnipromet.si)

 

Konkretno: Če se boste želeli iz Kopra s psom peljati v Portorož, to na tej sicer zelo priljubljeni liniji, ne bo mogoče, na kar opozarja tudi nalepka na vstopnih vratih avtobusa:

 

 

 

Arriva ima sicer tudi koncesijo za izvajanje javnega potniškega prometa v Kranju. Pred dobrim letom je Arriva prevzela podjetje Alpetour, "podedovala" pa je očitno tudi psom prijazna pravila. Za razliko od ostalih mest, ki jih pokriva ta družba, je v Kranju pes na avtobusu pod določenimi pravili dobrodošel: "V mestnem prometu Kranj je omogočen tudi prevoz ostalih psov vendar le, ko vozilo ni prezasedeno. Prevoz v mestnem prometu Kranj je za pse brezplačen," sporočajo iz Arrive.

 

Kot ročna prtljaga se smejo brezplačno prevažati manjše živali v primernih sredstvih za prenos (kletkah) v Celju in Novi Gorici. Večjim psom, četudi na vrvici in z nagobčnikom potovanje na avtobusih podjetja Izletnik in Avrigo ni dovoljeno.

 

Foto: BKK.hu

 

Zaključimo lahko, da so prevozu psov pod določenimi pogoji najbolj naklonjeni v Ljubljani, Kranju in Mariboru. Pa so zabeležili kdaj kakšne nevšečnosti ali pritožbe drugih potnikov?

 

"Skrbniki psov se večinoma obnašajo primerno in upoštevajo naša pravila. Morda bi izpostavili le to, da naj se vedno držijo pravila, da pes v nobenem primeru, niti moker, niti suh, nikakor ne sodi na sedež, ki je namenjen potnikom, prav tako je zelo pomembno, da je pes ustrezno urejen in sedi pri gospodarju. Psa posede lastnik na neprehodnih območjih v avtobusu, na prehodnih območjih namreč psa potniki preveč vznemirjajo," pojasnjujejo v LPP. Ljubljanski potniški promet se sicer zavzema za ustvarjanje čim boljših pogojev za potovanja potnikov in njihovih ljubljenčkov, dodajajo v podjetju. Na novičarskih Zaslonih na avtobusih so skupaj s pasjo šolo denimo ustvarili niz nasvetov za lastnike psov. Pri predstavitvi spremenjene linije, ki vozi do Živalskega vrta, so na otvoritvi predstavili lastnike dresiranih psov, ki so s psi pokazali, kako je najbolje potovati na vseh vozilih v mreži linij avtobusnega podjetja.

 

V podjetju Marprom so nam povedali, da ob osnovni dejavnosti podjetje izvaja še različne druge projekte – eden od teh je tudi Marpromov dan v Zavetišču za živali Maribor. Nazadnje so ga izpeljali decembra lani, ko so zavetišču podarili hrano, ležišča za živali in povodce, kupljene z denarjem, ki so ga prispevali njihovi zaposleni. Ob tem je nekaj zaposlenih v zavetišču opravilo še praktično usposabljanje za sprehajalce psov. Prav tako je Marprom z zavetiščem lani sklenil že drugo pogodbo o botrstvu težko posvojljivega psa.

 

Zaposleni v Marpromu večkrat sprehajajo v domačem zavetišču (foto: Zavetišče Maribor)

 

Vsem potnikom, ki se bodo podali na vožnjo s psom prijaznimi vozili tudi v našem uredništvu svetujemo, naj bodo pri potovanju s kužki uvidevni do drugih potnikov, upoštevajo naj pravila in druge nasvete voznika avtobusa, pes naj bo čist, skrbnik pa psu ne sme dovoliti, da bi se ta ulegel na sedež, ki je namenjen ljudem. Prepričani smo, da bo dobra praksa vsakega od nas zgled tudi drugim podjetjem, ki imajo do prevažanja naših najboljših prijateljev še vedno veliko distance.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.