07.05.2017

Slovenija: Ko pes postane tehnični pripomoček

Aleksandra Surla je ob selitvi v London s seboj vzela tudi svojega psa, 2-leti starega labradorca Pinga. Je njen pes vodnik, saj je Aleksandra slepa. V tujini je želela psa registrirati, da bi ga dodatno šolali, in o tem obvestila slovensko zavarovalnico. Ta pa zdaj psa zahteva nazaj, saj naj bi bil last zdravstvene zavarovalnice.

 

 

Aleksandra bi tako morala v osmih dneh Slovenijo obvestiti o datumu in uri prihoda na brniško letališče, da bi tako predala svojega Pinga, je povedala v oddaji Svet na Kanalu A. Omenili so tudi možnost prodaje psa na javni dražbi, Aleksandra je bila pripravljena tudi na to možnost, čeprav se je zavedala, da bi se lahko zgodilo, da bi psa odkupil kdo drug, ki bi ponudil višjo ceno. S pomočjo prijateljev so zato želeli zbrati denar, da bi Pingo lahko še naprej ostal pri njej, a so iz zavarovalnice Aleksandro kasneje obvestili, da sodelovanje na javni družbi njej ni omogočeno. "Pes vodnik je v slovenskem zdravstvenem sistemu obravnavan kot tehnični pripomoček. Tehničnih pripomočkov, ki še dobro funkcionirajo, pa ni mogoče dati v prodajo," je povedala Aleksandra.

 

 

Pingo se je sicer hitro privadil življenja v Londonu in Aleksandro vodi povsod, tako po postajah in tudi po podzemni železnici. Ko je podpisala pogodbo, ni bilo nikjer navedeno, da bo Pinga izgubila, v primeru, če se izseli iz naše države, pojasnjuje. "Mar ni ravno to smisel EU, da se lahko ljudje prosto in svobodno gibljemo po različnih državah? Res ne razumem, zakaj bi morala slepa oseba, če bi se izselila, psa vodiča vrniti zavrovalnici in postati manj samostojna," se sprašuje Aleksandra Surla.

 

Kljub temu, da so v Sloveniji Aleksandro podučili, da lahko dobi v svoji novi državi drugega psa vodiča zastonj, sama odgovarja, da ima Pinga zelo rada in da zanjo ni le 'tehnični pripomoček', ampak je tesen sodelavec in družabnik.

 

Kako se bo zgodba odvijala naprej, bomo poročali tudi na našem portalu.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.