24.01.2017

Preverili smo: Iz zavetišča na verigo in nato v prodajo na Bolho?

Včeraj smo na našem portalu poročali o nenavadni zgodbi, ki se je zgodila na mariborskem koncu. Pes Ork, ki je v tamkajšnjem zavetišču na nov dom čakal kar leto dni, je bil posvojen - a nov lastnik ga je nekaj dni za tem prodajal na Bolhi. Zanj je želel 230 evrov oz. "menjavo" za mladega azijskega psa. Člani Društva za zaščito živali Maribor so od mariborskega zavetišča izrazili pričakovanje, da bo Orka zahtevalo nazaj.

 

Jasmina Vrbnjak iz mariborskega društva je pod našo objavo zapisala, da je bil Ork po posvojitvi iz zavetišča v novem domu pripet na verigo, prav tako bi naj novega lastnika dvakrat ugriznil. Posvojitelj je o ugrizu menda takoj obvestil zavetišče in želel psa pripeljati nazaj, a so zavetišču od njega menda želeli 160 evrov. "Oskrbniki so ga v novem domu celo obiskali, videli da je pes na verigi (dvorišče ni ograjeno in so se dogovorili, da bo na verigi brez zavetja samo dokler se ne privadi), ampak se jim očitno ni zdelo sporno. Nikakor ne ščitim posvojitelja, ampak definitivno je pa to odgovornost zavetišča," piše Vrbnjakova na naši Facebook strani.

 

Ali Zavetišče Maribor oddaja pse na verigo?

 

Iz službe za odnose z javnostmi pri podjetju Snaga, ki upravlja z Zavetiščem Maribor so nam sporočili, da so v tem trenutku soočeni z veliko neresnicami in polresnicami, povezanimi s tem primerom: "V posvojitveni pogodbi je izrecno navedeno, da posvojen pes ne sme biti pripet na verigo in ta člen pri oddaji dosledno upoštevamo. V zavetišču se zavedamo odgovornosti, ki jo nosimo, ko psa ali mačko, ki ima za seboj travmatično izkušnjo, oddajamo v nov dom. Zato procesu posvojitve namenimo veliko časa in smo pri ocenjevanju posvojiteljev zelo previdni. V preteklosti slabih izkušenj praktično nismo imeli, se pa zmeraj najdejo mejni ali kritični primeri, ki jih je z razumnim pogovorom možno uspešno in v korist živali urediti."

 

Ork ugriznil in ni smel nazaj v zavetišče?

 

Tudi v primeru očitkov, da Orka po obvestilu, da je pes ugriznil posvojitelja, niso sprejeli nazaj v zavetišče Snaga pojasnjuje, da gre za polresnico: "Ko smo lastnika kontaktirali zaradi objave oglasa na spletnem portalu, nam je povedal, da je pes dvakrat ugriznil. Lastniku smo takoj predlagali, da se pes vrne v zavetišče, seveda pa smo ga seznanili tudi s pravili prevzema lastniškega psa v zavetišče. Ker smo ocenili, da gre za izjemen primer, kjer je potrebno hitro ukrepanje, smo se v dobrobit Orka odpovedali plačilu prevzema lastniškega psa v zavetišče," se očitkov mariborskega društva branijo v zavetišču.

 

Kot dodajajo, so posvojitelja prepričali, da je psa vrnil v zavetišče. "Poudariti želimo, da zavetišče ni pristojno brez odločbe pristojnega organa psa enostavno odvzeti, saj gre za lastniškega psa in potem takem za protipravno odtujitev lastnine. V kolikor se lastnik ne bi odzval na našo pobudo, bi zanesljivo obvestili tudi pristojno inšpekcijo," sporočajo iz Snage.

 

Kako pravzaprav poteka posvojitev v mariborskem zavetišču, nas je zanimalo. "Potencialni posvojitelj mora priti v zavetišče vsaj trikrat, obvezen je tudi kratek sprehod v spremstvu oskrbnika, da vidimo, ali se med potencialnim posvojiteljem in živaljo razvije odnos. Že predhodno potencialni posvojitelj izpolni vprašalnik, ki je javno dostopen na naši spletni strani in s katerim preverimo, v kakšnih pogojih bo bivala žival. V kolikor si postopki sledijo brez zapletov, lahko želenega psa oseba posvoji ob tretjem obisku zavetišča. Točno v tem zaporedju je potekal tudi postopek posvojitve Orka," odgovarjajo v Snagi.

 

Zanimalo nas je tudi, kako skušajo ugotoviti, da se pes dejansko oddaja odgovornemu posvojitelju? "Težko je natančno oceniti čas, zagotovo pa v treh obiskih posvojitelja spoznamo do te mere, da dvakrat preverimo ključne informacije o bivalnih pogojih, v katere namerava namestiti psa. Pri vsakem obisku namreč skozi sproščen pogovor postavljamo ista vprašanja in če kdo nima resnih namenov, se z odgovori običajno hitro zaplete oz. pride v konflikt z informacijami, ki jih je dal predhodno. Potencialni posvojitelj pa izpolni tudi že zgoraj omenjeni vprašalnik. Primera kot je Ork v mariborskem zavetišču še nismo imeli, žal nam je, da se je lastnik zatekel k objavi na spletnem portalu, namesto da bi poklical v zavetišče, kjer bi dobil ustrezen nasvet in pomoč. Posvojiteljem smo namreč zmeraj tudi na voljo za posvet in nasvet, če se po posvojitvi znajdejo v zanje neobvladljivi situaciji," še pojasnjujejo v Snagi.

 

 

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.