21.02.2017

Ste preverili datum cepljenja? Grozijo vam globe, uprava pa vas ne bo več opozarjala!

Iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporočajo, da z letošnjim letom ne obveščajo več lastnikov psov o datumu poteka cepljenja proti steklini.

 Vsak lastnik psa ima datum veljavnosti cepljenja vpisan v potnem listu psa, oziroma lahko preko spletne aplikacije preveri, do kdaj velja cepljenje proti steklini v CRPsi in ali se podatka v CRPsi in v potnem listu ujemata. Na tej povezavi vpišite številko mikročipa svoje živali, s tem pa pridete do podatkov o svoji živali, vključno z datumom naslednjega cepljenja. "V kolikor podatki niso skladni, naj se lastniki obrnejo na izbrano veterinarsko organizacijo," sporočajo iz uprave.

Cepljenje proti steklini je preventivni veterinarski ukrep, ki ga natančneje določa Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline. V tretjem odstavku 11. člena je določeno, da je treba drugo in tretje cepljenje psov opraviti v razmakih do 12 mesecev od predhodnega cepljenja, vendar dve zaporedni cepljenji ne smeta biti opravljeni v istem koledarskem letu. Za tretje cepljenje se uporabljajo cepiva, ki zagoravljajo imunost več kot eno leto. Vsa nadaljnja cepljenja se torej opravijo v skladu z navodili proizvajalca cepiva.


V četrtem odstavku Pravilnika je določeno, da če se drugo, tretje ali nadaljnja cepljenja ne izvajajo v rokih iz prejšnjega odstavka,  se cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo cepljenje.


Če torej zamudite datum, ki je naveden za cepljenje v potnem listu psa (in ste prva tri cepljenja že opravili), izgubite možnost psa cepiti vsaka tri leta oz. v skladu z navodili proizvajalca cepiv.

Zakon o veterinarskih merilih skladnosti (ZVMS) v petem odstavku 6. člena določa, da morajo imetniki živali izvajati ukrepe, ki so predpisani z veterinarsko zakonodajo. Cepljenje proti steklini je tak ukrep.


96. člen ZVMS določa, da se z globo od 125 do 417 evrov kaznuje fizična oseba, ki ne izvede ukrepov, predpisanih z veterinarsko zakonodajo.

Priporočamo torej, da preverite datume cepljenja vaših živali in se držite datuma, saj lahko samo en dan zamude pomeni, da boste morali ponavljati cepljenje vsako leto, namesto vsaki dve ali tri leta.. Cepite lahko tudi do enega meseca pred datumom, ki ga imate navedenega v potnem listu živali.

 

Foto: Pixabay

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.