06.06.2019

Psom neprijazna Obala: lastniki psov bi morali plačevali dodaten davek!

Tik pred pričetkom uradne sezone se vsako leto na našem portalu posvetimo psom prijaznim in psom neprijaznim lokacijam. Izčrpno reportažo o tem, kje boste v družbi svojega psa več kot dobrodošli in kje vas bodo gledali nekoliko postrani, bomo na našem portalu objavili v naslednjih dneh. Samo v namig: velikih sprememb na naši Obali v primerjavi z lani ni, o kakšnih novostih pa lahko še vedno samo sanjamo ... Znaki s "prečrtanimi psički" so po večini še vedno na istih mestih, na mnogih mestih so se pojavili celo novi ...Tokrat se bomo ponovno - sicer nekoliko malo drugače, posvetili javnemu prevozu na Slovenski obali. Spomnimo, da smo lani že poročali o nehvaležnem pripetljaju na koprski avtobusni postaji, ko tuja državljanka v družbi psa ni smela na avtobus, ki bi jo peljal do Portoroža. "Je to sploh mogoče? Kako naj pridem do Portoroža?" je ženska vprašala voznika avtobusa številka 6. "Peš," ji je odvrnil voznik. "Moj pes je čist, vzgojen. Nikogar ne bo motil. Moram do Portoroža. Kako naj v tej sopari pešačiva do tja?" jo je zanimalo. Ni dobila odgovora."Povsod po svetu je samoumevno, da imajo urejen javni prevoz, s katerim se lahko vozijo čisti in lepo vzgojeni psi! Sramota!" je ženska povedala zbrani množici na klopcah avtobusne postaje. Takih primerov je vsako leto na Obali veliko, kar potrjujejo tudi vozniki avtobusov. Ker upoštevajo navodila podjetja, se sami za izjeme ne smejo odločati, pravijo. Niti v primerih, če ima skrbnik v naročju "malo čivavo".

V najbolj turističnem delu Slovenije sicer že vrsto let velja prepoved prežavanja kosmatincev z javnim avtobusnim prevozom, tako na vozilih v piranski občini, kakor tudi v koprskem mestnem prometu in na medkrajevnih relacijah (denimo Koper - Trst). V minulih letih so nam pri občinah zagotovili, da "delajo na tem", da bi koncesionarja prepričali v določene izjeme, a očitno so bili pri tem neuspešni.

Se je torej sploh kaj spremenilo? Iz turistično informacijskega centra Portorož so nam sporočili, da so hišni ljubljenčki na destinaciji Portorož in Piran več kot dobrodošli. A zataknilo se je že v nadaljevanju. "V kolikor ne boste pripotovali s svojim avtomobilom priporočamo, da se za prevoz s pasjimi kosmatinci pozanimate pri lokalnih taksi službah," navajajo že na vstopnem zavihku posebne spletne strane, ki jo je pripravil TIC Portorož in dodajajo, da hišni ljubljenčki na avtobuse nimajo vstopa. Sledili smo nasvetu in kontaktirali taksi službe, ki v piranski občini skrbijo za prevoz občanov in turistov.

"V naših vozilih živali niso zaželjene, ker lahko poškodujejo notranjost vozila," nam je sporočil Bogdan Bevk iz Taxi Piran, kjer imajo v lasti tudi nekaj apartmajev, kjer so zaradi slabih izkušenj prav tako psom odrekli dobrodošlico. Psov v taksi vozila ne spuščajo tudi zaradi morebitnih alergij ostalih potnikov in dodatnih stroškov pri čiščenju vozila. "Po mestih je potrebno dostikrat paziti, da ne stopiš na pasje iztrebke na tleh, ker jih lastniki ne poberejo, tudi na plažah, kjer se otroci igrajo v pesku se je že zgodilo, da so tudi moji otroci prijeli za pasji kakec. Jaz bi takoj podprl zakon, da bi lastniki psov plačevali nek davek, ki bi bil potem denarni vir za službo, ki bi čistila za njimi," je odločen Bevk.

Tudi pri Taxi Srečko niso naklonjeni prevozu ljudi v družbi psa, čeprav naredijo izjemo: "V vozilo sprejmemo samo manjše pasme, ki jih mora lastnik držati v naročju. Pri velikih pasmah je problem, da umažejo sedeže s slino in dlako, na ta način pa preveč umažejo vozilo v notranjosti," dodajajo.

So hišni ljubljenčki na destinaciji Portorož in Piran res več kot dobrodošli, kot so nam povedali pri TIC Portorož? Težko bi rekli, da je temu res tako. Vsaj kar se mobilnosti tiče je tik pred zaključkom pisanja tega članka celotno sliko vsaj nekoliko "popravil" novinec na Obali, in sicer Taxi Cammeo. Ta prevoznik za mobilnost v štirih obalnih občinah skrbi od lanskega leta: "Psi in tudi druge živali so dobrodošli v naših vozilih. Pomembno je, da lastnik poskrbi za varnost svojega kosmatinca ter za svojo varnost in varnost voznika. Kar pomeni, da priporočamo, da so psi oz. druge živali v primernih prenosnih zabojih oz. na vrvici ali v naročju lastnika," navaja Uroš Borovnjak iz Cammea. Dodal je, da se njihovi vozniki razveselijo kosmatincev, saj je to tudi popestritev v njihovi delovni rutini. Za prevoz psov in drugih živali pri Taxi Cammeo ni posebnega doplačila.


Kako je drugje? V Sloveniji je omejitev več, kot jih je bilo lani. Za prepoved prevozov z avtobusi so se namreč nedavno odločili tudi v Mariboru, kjer je še lani veljalo, da so psi na avtobusih dobrodošli. Povsem drugače pa je v tujini. Iz leta v leto število psom prijaznih destinacij (s tem pa tudi javnih prevozov) narašča. Sosednji Trst se že od leta 2015 lahko pohvali s posebnim odlokom, po katerem avtobusni prevozniki ne smejo prepovedati vstop osebi, ki je v družbi psa, seveda pod pogojem, da je pes lepo vzgojen, čist in na povodcu. Podobne odloke ali pravila je sprejela večina turističnih krajev v sosednji Italiji, vedno več psom prijaznih lokacij pa imajo tudi naši južni sosedje.

Foto: Depositphotos in Arriva

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.