19.04.2021

Te rastline so za vašega psa lahko smrtno nevarne!

Tokrat bomo nekaj več pozornosti namenili rastlinam, ki so lahko za psa smrtno nevarne! Po nekaterih bo psu sicer lahko samo slabo, nekaj iz seznama pa je veliko bolj nevarnih! Na srečo je rastlin, ki so za psa lahko smrtne, malo. Če se pes zaplete v obračun s katero od naslednjih, takoj pokličite veterinarja!

 

Skrbniki moramo biti posebej pozorni na to, katere rastline imamo na vrtu ali v stanovanju. Možnost za zastrupitve v domačem okolju je sicer precej majhna, a previdnost vseeno ne bo odveč. Previdnost naj ne bo odveč niti na sprehodih, zato mora biti pes ves čas pod nadzorom! Najpogostejši simptomi zastrupitve s katero od rastlin iz seznama so: izpuščaji, zatekanje gobčka in požiralnika, težave z dihanjem, bruhanje, driska, bolečine v trebušni votlini. Prepoznava zaužite strupene rastline lahko veterinarju sicer zelo pomaga pri pravilnem zdravljenju.

 

Strupene in psu nevarne rastline:

 

TISA: Tisa velja za eno najbolj nevarnih rastlin na svetu. Strupena je cela rastlina, vključno z iglicami in lesom, strupena nista le mesnati ovoj okoli semena in pelod. Zaužitje vpliva na živčni sistem. Smrtna doza za psa je 30g. Seme z rdečim mesnatim ovojem je še posebej nevarno, ob zaužitju smrt lahko nastopi veliko hitreje. Če pride do zaužitja, takoj izzovite bruhanje in odidite k veterinarju .

 

OLEANDER: Oleander krasi marsikatero dvorišče, velikokrat pa ga lahko zasledimo tudi v okolici šol in otroških igrišč. Čeprav je izjemno privlačen za oči, pa v sebi skriva strup, ki je še posebej nevaren za živali in otroke. Nekako po štirih urah po zaužitju je prognoza za zastrupljenega slaba in pomoč malo učinkovita. Prva pomoč pri zastrupitvi je takojšnja povzročitev bruhanja, ki odstrani zaužite rastlinske dele iz želodca, nato pa hiter obisk veterinarja. Če doma gojimo oleander, ga zaščitimo pred psi.

 

VOLČJA ČEŠNJA: Pri volčji češnji so izjemno strupeni tako plodovi kakor tudi listi. Zaužitje že majhnega števila jagod je lahko usodno. Smrt lahko nastopi že 3 ure po zaužitju, če do tega pride skušamo psu izzvati bruhanje in ga nemudoma odpeljemo k veterinarju.

 

RABARBARA: Uživanje listov te rastline lahko pri psu povzroči tudi zastrupitev. Simptomi se pojavijo v roku ene ure, če ne obiščemo pravočasno veterinarja so posledice lahko bolj resne.

 

NAPRSTEC: Povzroča enake težave kot oleander. Znaki zastrupitve: težave pri gibanju, vpliv na kardiovaskularni sistem.

 

AZALEJA: Azaleja najpogosteje krasi naše domove. Če psi zaužijejo to strupeno rastlino, lahko pride do razdraženosti črevesja, bruhanja, izgube teka in oslabelosti. V najslabšem primeru lahko pride celo do kome ali smrti.

 

GOBE: Obstaja veliko zelo okusnih in popolnoma varnih vrst gob, žal pa štirinožni prijatelji ne znajo ločiti užitne gobe od neužitne. Da boste zares ostali na varni strani, svojemu psu ne dovolite uživati prav nobene vrste gob.

 

BRŠLJAN: Listi te zelene ovijalke so zelo strupeni! Če bi se zgodilo, da bi vaš hišni ljubljenček zaužil bršljan, se pri njem lahko pojavi bruhanje, slabost, bolečine v trebuhu, driska. Obisk veterinarja je nujen.

 

LILIJE: Lilije so znane kot velika nevarnost za mačke, določene vrste so zelo nevarne tudi za pse. Če pes poje lilijo, lahko to pri njem povzroči razdraženost prebavnega trakta, depresijo in tresavico.

 

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.