30.03.2020

Tragične posledice zapustitev živali so tudi posledica lažnih novic

Tuje organizacije za zaščito živali sporočajo, da se v zadnjih tednih občutno povečuje število zapuščenih psov in mačk - kot smo že poročali, je najbolj kritično v Italiji, kjer je brez doma v času epidemije ostalo že preko 10.000 živali. Ljudje jih zapuščajo bodisi v strahu, da so prenašalci virusa Covid19, bodisi zato, ker zanje zaradi bolezni ne morejo več skrbeti, bržkone pa gre velik del zapustitev pripisati tudi širjenju lažnih novic, ki jih z namenom višjega obiska svojih spletnih mest z dramatičnimi naslovi objavljajo nekatere spletne strani. Na to vse glasneje opozarjajo mnoge organizacije, pa tudi oblastniki v posameznih državah. Svetujejo, naj bodo ljudje v času povečanega števila lažnih novic posebej pozorni na vsebino, vsako novico "sumljivih" virov dodatno preverijo in se tako informirajo na kredibilnih in zaupanja vrednih spletnih mestih.

Tudi v Sloveniji je v minulem vikendu zaokrožila podobna lažna novica z naslovom: "Prvi primeri zapuščenih psov tudi pri nas". Novico enega od pasjih portalov je v hipu delilo preko 100 ljudi (deli se še danes, dva dni po objavi), na ta način pa je po socialnih omrežjih zavladala še dodatna panika, posledično pa tudi vnovične dileme, ali so naši psi dejansko lahko prenašalci novega virusa COVID19. Novico smo seveda takoj preverili tudi mi in ugotovili, da jo lahko mirne volje uvrstimo v kategoriji "fake news", kar smo takoj v soboto tudi objavili. Psička, o kateri so pisali v novici prihaja iz Srbije, prav nobenih dokazov tudi ni, da je bila zapuščena zaradi virusa COVID19. V Sloveniji je število zapuščenih živali v zadnjih tednih (v primerjavi z lanskim obdobjem) občutno upadlo! Novih sprejemov zapuščenih živali namreč ne beležijo praktično v nobenem zavetišču, v ljubljanskem denimo beležijo tudi do 80 % manj sprejemov zapuščenih psov. Večina naših zavetišč je za obiskovalce do preklica sicer zaprlo vrata, posvojitve pa so (pod določenimi pogoji - glej v arhivu naše strani) mogoče zgolj v nekaterih.

Da imajo lažne novice velik vpliv na zapuščanje živali dokazujejo tudi primeri iz sosednje Italije. Po poročanju tamkajšnjih živaloljubnih organizacij je bila namreč razlog za številne zapuščene živali slabo prevedena oziroma lažna novica s Kitajske. Pri psu okužene lastnice v Hong Kongu so namreč v njegovi ustni in nosni votlini zaznali šibko stopnjo novega virusa, s čimer pa pes ne bi mogel okužiti človeka. Napačni povzetki novice so povzročili veliko paniko in kljub temu, da so kasneje strokovnjaki večkrat pojasnjevali, da ni dokazov, da lahko pes okuži človeka ali obratno, je bila škoda že narejena.

Javnost je nagovoril tudi predsednik italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli: "Nobene možnosti ni, da bi vas vaša žival okužila s koronavirusom. Na žalost mi iz različnih delov Italije poročajo o primerih množičnih zapuščanj, predvsem psov. Gre za nerazumno dejanje, sploh v luči tega, da smo javnost pogosto obveščali o tem, da psi za naše zdravje ne predstavljajo nobene grožnje!"Ni dokazov, da se psi lahko okužijo s koronavirusom

Da vnovič razbijemo vse neresnične informacije, ki se v zvezi s koronavirusom in našimi psi ter mačkami pojavljajo v javnosti, ponovno objavljamo uradno stališče stroke: Kot so že pred tedni objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da ne obstajajo nikakršni dokazi o tem, da se psi ali mačke lahko okužijo s koronavirusom. Podobno navajajo tudi drugi viri, kot so Center for Disease Control v ZDA, Public Health England, WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) in drugi.

Do sedaj ni nobenega primera, ki bi nakazoval na okužbo COVID-19 na živalih. Nekateri do sedaj znani koronavirusi lahko povzročajo zelo različne bolezni pri hišnih ljubljenčkih, na primer psih in mačkah. Najpogosteje povzročajo prehodne driske pri psih, običajno brez drugih znakov bolezni, dodaja Nataša Tozon iz Veterinarske fakultete v Ljubljani.

WSAWA odgovarja na najpogostejša vprašanja:

Ali COVID-19 lahko okuži domače živali?

Trenutno ni dokazov, da se hišni ljubljenčki ali druge domače živali lahko okužijo z novim koronavirusom. Tudi ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi.

Ali se mora oseba, ki ima akutno okužbo dihal izogibati stikom s hišnimi ljubljenčki?

Okužba s COVID-19 pri domačih živalih do sedaj ni bila potrjena. Znane in opisane so okužbe z drugimi, do sedaj znanimi koronavirusi, zato se svetuje, naj se oseba, ki preboleva akutno okužbo dihal, izogiba stikom z domačimi živalmi.

Kaj storiti, če je vaš hišni ljubljenček zbolel in bil v stiku z osebo, ki je okužena z virusom COVID-19?

V tem primeru pokličite veterinarja, da se dogovorite za obisk. Vsekakor z obolelim hišnim ljubljenčkom ne obiščite ambulante za živali, ne da bi se prej posvetovali z osebjem ambulante. 

Ali hišni ljubljenčki, ki so bili v stiku z osebo, ki je okužena z virusom COVID-19, lahko širijo okužbo?

Zaenkrat ni dokazov, da bi se hišni ljubljenčki lahko okužili z virusom COVID-19 in da bi okužbo lahko širili dalje.

Kakšni so ukrepi za živali na področjih, kjer se virus COVID-19 širi?

Zaenkrat ni dokazov o okužbi s COVID-19 pri živalih. Nekateri do sedaj znani koronavirusi lahko okužijo živali in povzročajo različne bolezni. Zato se na področjih, kjer se virus COVID-19 širi, svetuje, da se prebivalci izogibajo stikom z živalmi oziroma v skrajnem primeru nosijo masko, ko jih hranijo.

Ali naj veterinarji začnejo preventivno cepiti pse s cepivom , ki preprečuje okužbo s »pasjim« koronavirusom zaradi pojava okužbe s COVID-19?

Ne. Omenjeno cepivo ščiti pse samo pred okužbo s koronavirusom, ki povzroča vnetje črevesja in ne ščiti pred okužbami dihal. (Cepivo v EU tudi ni na voljo).

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.