28.11.2017

Tukaj s psi (ne) boste dobrodošli!

Na našem portalu že vrsto let ponujamo najbolj ažuren in najdaljši seznam lokalov, trgovin, barov in restavracij, ki so psom prijazni. Na tem seznamu sicer ni večjih trgovskih centrov. Zato ste se na naš naslov nemalokrat obrnili z vprašanji, v katere trgovske centre v Sloveniji je s psi dovoljeno vstopati. Mi smo poiskali odgovore in med posameznimi trgovci naleteli na zelo različne odzive - v Sloveniji imamo tako trgovske centre, ki brezpogojno dovoljujejo vstopanje skrbnikom s psi, kakor tudi trgovine, ki tega ne dovoljujejo pod nobenim pogojem. Nekateri pravijo, da so se za prepoved odločili zaradi želja večine strank, drugi trgovci so nam povedali, da so se zaradi želja večine strank odločili, da psom vstop omogočijo. Podrobnosti si preberite v nadaljevanju.

 

Mnogi trgovci nas v svojih odgovorih "poučijo", naj skrbnike s psi raje napotimo v naravo, kakor v trgovske centre. Napotek je vsekakor na mestu, a včasih nas različne okoliščine pripeljejo do tega, da nimamo izbire. Če se denimo napotimo na izlet s psom in ob poti želimo v trgovino še po kremo za sončenje, ki smo jo pozabili doma, zunaj pa pripeka sonce, psa zagotovo ne bomo pustili v avtomobilu. Kaj bomo storili v takem primeru?

 

 

V Sloveniji ni predpisa, ki bi prepovedoval pasjo prisotnost v gostinskih objektih, trgovskih centrih in nočitvenih zmogljivostih. Če je na vratih nalepka s prečrtanim psom, je ta zagotovo tam zato, ker je taka volja lastnika trgovskega centra in to je seveda treba upoštevati. V kolikor pes v lokalu ni zaželen, mora biti to tudi označeno na vidnem mestu. Po slovenski zakonodaji morajo vsi trgovski centri omogočiti vstop psu vodniku oz. spremljevalcu invalidne osebe. V primeru, da je lokacija psom prijazna, pa se od gostov seveda pričakuje, da njihov pes ne bo motil, ali kakorkoli nadlegoval ostalih gostov in da bo ubogal skrbnika.

 

Kot zanimivost naj že uvodoma omenimo, da so v tujini na tem področju v zadnjih letih naredili kar nekaj konkretnih premikov. V sosednji Italiji morajo trgovski centri (z izjemo živilskih trgovin) že po občinskih odlokih skrbnikom v družbi psov dovoliti vstop.

 

V ŽIVILSKE TRGOVINE VSTOP NI DOVOLJEN

 

Prav je vedeti, da v živilske trgovine vstop s psom ni dovoljen. Trgovci so zavezani strogim higienskim pravilom, ki so vezana na zagotavljanje neoporečnosti ponudbe prehrambnih izdelkov. Prodajalne, ki ponujajo kruh, zelenjavo in druge sveže prehrambene izdelke morajo tako po zakonodaji upoštevati mnoge omejitve, kar skrbniki psov upoštevajo. Trgovski verigi Lidl in Hofer imata denimo pred prodajalnimi postavljene stebričke in stojala, ki so pokriti z nadstreškom in se nahajajo v neposredni bližini vhoda, tam pa lahko skrbniki za čas nakupa privežejo svojega psa.

 

MERCATOR: KUPCI V BLIŽINI NE ŽELIJO PSOV!

 

V Mercatorjevih trgovskih centrih s psi ne boste dobrodošli. "Pri vprašanjih o tem, ali dovoliti obisk trgovskih centrov s psi, ne gre toliko za Mercatorjevo stališče, ampak za stališče večine kupcev in obiskovalcev trgovskih centrov in posameznih prodajaln. V hipermarkete oz. živilske prodajalne psom vstop ni dovoljen zaradi stika z živili, po naših izkušnjah pa kupci tudi v drugih, neživilskih prodajalnah, večinoma ne želijo psov. Izkušnje namreč kažejo, da se drugi kupci pritožijo, četudi gre za majhnega psa v trgovini," so nam sporočili iz Mercatorja.

 

V MNOGIH CENTRIH SPREMENILI ODLOČITEV

 

Povsem drugačne izkušnje pa imajo nekateri drugi trgovci, ki opažajo, da njihovi kupci odločitev, da v prodajalno lahko vstopajo tudi skrbniki s psi, dobro sprejemajo. V Park Centru Koper (nekdanja Supernova) po novem vstop v družbi psa dovoljujejo. Kot nam pojasnijo, do sedaj slabih izkušenj niso imeli. Psom prijazne so tudi trgovine Obi. "Da, dovoljujemo, v izložbi imamo celo plakat z naslovom "Vzemi me s sabo"," sporočajo iz Obija. Dodajajo, da so s tako odločitvijo naleteli na same pozitivne odzive. Tudi štiri poslovalnice verige Moemax so psom prijazne, neprijetnih primerov niso zabeležili. Stranke v spremstvu psa pozivajo, da so obzirne do drugih kupcev in poskrbijo, da psi ne uničujejo pohištva.

 

 

 

Obijevi plakati "Vzemi me s sabo"

 

Psi so dobrodošli tudi v trgovinah Harvey Norman, čeprav na vhodu v prodajalne še vedno nalepke še vedno pravijo drugače. V podjetju so nam zagotovili, da jih še niso uspeli odstraniti. Za nedavni pripetljaj, ki je bil medijsko zelo odmeven, ko prodajalka v trgovino ni dovolila psu vodniku slepe osebe, so se opravičili: "Tudi z vašo pomočjo smo lahko hitro odreagirali, saj ravnanje nikakor ni v skladu ne z nazori ne s politiko našega podjetja. Ker se zavedamo družbene odgovornosti, ki jo nosimo kot mednarodno uspešno podjetje, smo se dogovorili, da bomo gospe pomagali izdati priročnik o psih vodnikih. Na ta način bomo po najboljših močeh pomagali osveščati ljudi o življenju slepih in slabovidnih, ki si svojega vsakdana ne morejo predstavljati brez spremstva njihovega štirinožnega vodnika," so nam povedali v podjetju.

 

Na območju BTC City Ljubljana, kjer je več kot 450 trgovin omogočajo vstop skrbnikom v družbi psa v skupne trgovinske prostore, na primer v Dvorano A, Spodnjo etažo Emporium, nakupovalno galerijo v Kristalni palači. "Kar se tiče posameznih trgovin v dvoranah in samostojnih trgovinah na območju BTC City, pa odločitev prepuščamo posameznim trgovcem, glede na njihovo dejavnost," sporočajo iz družbe in dodajajo, da neprijetnih primerov do sedaj niso zabeležili. Trenutno sicer uresničujejo projekt "Živalim prijazno mesto", v okviru katerega bodo namestili dodatne koše za pasje iztrebke, na pitnike bodo namestili posodice za vodo, vse trgovce, najemnike pa bodo pozvali, da omogočijo skrbnikom v družbi psa vstop v svoje poslovalnice.

 

V vseh primerih morajo biti psi seveda na vrvici, nekateri centri pa v primerih velikih psov od skrbnikov pričakujejo tudi uporabo nagobčnika.

 

 

VSTOP S PSI (ZAENKRAT) ŠE VEDNO PREPOVEDAN ...

 

V ljubljanskem Cityparku zaenkrat še vedno ostajajo pri odločitvi, da psom vstopa v trgovski center ne dovolijo. "Želje oz. potrebe naših strank so seveda različne, da bi k nam želele voditi tudi svoje pse, pa smo v našem nakupovalnem središču zaznali le izjemoma, razen za pse vodnike. Stališče Cityparka tako za zdaj ostaja, da obisk štirinožnih prijateljev pri nas ni mogoč," so nam povedali. Podobno stališče so zavzeli tudi pri mariborskem Europarku: "Trenutno so naši obiskovalci bolj naklonjeni prepovedi vstopa psom, zato se za spremembe še nismo odločili. Trendi v svetu pa kažejo, da vstop psom na javna mesta postaja nekaj običajnega, čemur bomo v prihodnje morda sledili tudi mi," napovedujejo.

 

Zelo zanimiv pa je primer trgovskega centra Qlandia. Družba ima v Sloveniji sicer 7 centrov. V kamniškem centru psom vstopa ne dovolijo, v centru na Ptuju pa so po drugi strani psi zelo dobrodošli. "Problem je ta, ker marsikateri obiskovalec ne mara psov in jih pes v centru moti. Že zaposleni, ko opazijo nekoga s psom hitro kličejo, češ 'glejte, pes se vam sprehaja po centru...'," nam povedo v Qlandii Kamnik. Kljub temu, da so nam iz Ptuja sporočili, da so pri njih psi dobrodošli (na kar obvešča tudi nalepka ob vhodu v center), v skupnem sporočilu družbe Qlandia pišejo, da je vstop psov v njihove nakupovalne centre prepovedan, kar je vidno označeno tudi z nalepkami na vseh vhodih. "Kljub opozorilu na vhodu, nekateri obiskovalci svoje kosmatince redno vodijo v nakupovalne centre. Če gre za manjše pse, ki jih lastniki nosijo v naročju, jim obisk načeloma dovolimo (pod pogojem, da se žival mirno obnaša in ne povzroča hrupa), pri obisku z večjim psom pa obiskovalca običajno varnostnik opozori in vljudno prosi, naj svojega štirinožnega prijatelja pustina za to opremljenih mestih pri vhodu," pišejo v odzivu.

 

Iz Qlandie Ptuj so nam poslali fotografijo oznake, ki kaže na to, da so pri njih psi dobrodošli, čeprav vodstvo družbe sporoča, da psom vstopa ne dovoljujejo (foto: Bojan Miško, vodja ptujskega centra Qlandia)

 

V nakupovalni center Supernova na Rudniku v Ljubljani psom vstop praviloma ni dovoljen. "Kljub temu se manjših psov, ki jih lastniki nosijo v naročju, ne preganja," so nam sporočili iz družbe.

 

Nekaj kratkih in preprostih vprašanj smo naslovili tudi na druge trgovce. Po nekajdnevnem dopisovanju s PR službo trgovine Merkur smo na koncu prejeli odgovor, da na naša vprašanja ne bodo odgovarjali. Na vprašanje, kaj je razlog za tako odločitev nismo prejeli odgovora. Odgovorov sicer nismo prejeli tudi iz centrov Planet Tuš in trgovine Bauhaus.

 

Med Slovenci zelo priljubljena trgovska centra, nedaleč od nekdanje meje z Italijo tako nimata omejitev pri vstopu s kosmatinci: "V trgovskem centru Montedoro so dobrodošli vsi kužki, na kar nakazujejo že table ob samem vhodu. Seveda morajo biti na povodcu," so nam sporočili iz centra Montedoro, v katerega lahko sicer domače živali vstopajo že nekaj zadnjih let. Že štiri leta pa so psi dobrodošli tudi v največjem nakupovalnem centru v Trstu, Torri d'Europa: "Vsi hišni ljubljenci imajo v naš center prost vstop. Izjema so le trgovina z živili in peščica lokalov, kjer vstop s psi ni dovoljen iz različnih razlogov. Za to odločitev so pridobili dovoljenje župana, kar sicer omogoča novi zakon," pravijo v Torri d' Europa in dodajajo, da od skrbnikov seveda pričakujejo, da bodo imeli pse na povodcih, v nekaterih primerih pa ob sebi tudi nagobčnik.

 

Foto: različni trgovci in Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.