06.02.2017

Umrla je Milena Močivnik

Za Mileno Močivnik je širša javnost slišala v sredini 90-tih let, ko so ji v nelegalnem zavetišču na Visokem pri Kranju prvič odvzeli okoli 200 psov in mačk. Začasno zatočišče je nato našla na Celjskem, od koder pa se je morala zaradi nenaklonjenosti okolice preseliti v Borovnico, kjer je s svojimi 300 psi bila do leta 2002. Za pse je ves čas skrbela zgolj s svojo pokojnino in prispevki posameznikov. 

 

 

Kot eno redkih, ki se je ukvarjala s tistim, s čimer bi se morala država, so jo bralci revije Jana leta 2000 letoma izbrali za Slovenko leta. "Slovenci smo jo v zahvalo za njeno pomoč zapuščenim živalim najprej razglasili za Slovenko leta, kmalu zatem pa so jo določeni krogi s svojimi računicami in apetiti s širjenjem zlonamernih govoric in nikoli dokazanih insinuacij, ki niso imele nobene zveze z njenim delom z zapuščenimi živalmi, uničili in poteptali v prah," pišejo na strani Društva za zaščito živali Lajka.

 

 

"Karkoli si kdo misli o njenem delu in trudu za živali - poleg gospe Eve Lee Müller je bila Milena pionirka ozaveščanja ljudi, da zapuščene živali obstajajo in da jih ne smemo prepuščati samim sebi in kruti usodi, temveč poskrbeti zanje po najboljših močeh - tako s strani države kot tudi vsakega posameznika, ki se s tem problemom sooči. In zato smo ji hvaležni. Naj počiva v miru," Mileni Močivnik v slovo še zapišejo pri Lajki.

 

Foto: arhiv Dela

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.