05.11.2017

V mačjo kavarno otrokom prepovedali vstop

V ljubljanski kavarni Cat Caffe so pred nekaj dnevi otrokom, mlajšim od 10 let, omejili vstop, saj so po njihovem mnenju ti z neprimernim vedenjem ogrožali živali v lokalu. Lokal so odprli pred dvema letoma, v njem pa prebiva sedem udomačenih mačk. Čeprav sta lastnika kavarne o ukrepu razmišljala že nekaj časa, je dokončno odločitev postavil nedavni dogodek, ko je neka deklica mačka udarila po glavi. Redne stranke so odločitev podprle, na družbenih omrežjih pa so odzivi precej različni. Lastnika odločitev utemeljujeta s tem, da želita v prihodnje na prvo mesto postaviti dobro počutje njunih živali.

 


Robert Sankovič in Tina Piskač Sedej sta se za odprtje mačje kavarne leta 2015 odločila z namenom, da bi mačke približala ljudem, ki jih še ne poznajo ali jih iz različnih razlogov ne morejo imeti doma. "Zavedamo se, da je v mestu težko najeti stanovanja, ki dopuščajo živali, ter stroškov in odgovornosti, ki nastanejo s hišnimi ljubljenčki, zato je naša kavarna kot nalašč za vse ljubitelje mačk in tiste, ki jih boste še vzljubili," je pojasnila Tina.

Po tem, ko jima je prijateljica povedala, da v tujini obstajajo takšni lokali, sta obiskala mačjo kavarno na Dunaju in se nad idejo tako močno navdušila, da sta se odločila to izkušnjo ponuditi tudi Slovencem. Pri tem je velik izziv predstavljala ureditev prostora, da bi ta zadostoval vsem higienskim zahtevam, saj so morali živila ločiti od od prostora, v katerem so mačke, in zagotoviti, da štirinožni stanovalci kavarne ne bodo prišli v stik s hrano. Poleg tega so morali vhod še dodatno zastekliti, da bi mačkam tako preprečili izhod.

Lokal, ki sprejme 25 gostov, je z opremo sicer povsem prilagojen mačjim potrebam, saj so mačke stalni prebivalci kavarne: "Tukaj spijo, jejo, se igrajo in zabavajo. To je njihov dom. Naredili smo jim stenski poligon in zanje oblazinili veliko pohištva, igrala pa so izdelana in postavljena tako, da se lahko mačke kadarkoli umaknejo, ko želijo malo miru."

 


Obiskovalci spoštujejo mačji bonton

V mačji kavarni imajo mačke glavno besedo, zato od gostov zahtevajo vedenje v skladu z mačjim bontonom. Ob vstopu v kavarno si morajo obiskovalci najprej razkužiti roke, da se tako ohranja higiena, v samem prostoru pa se morajo držati pravil vljudnega obnašanja v mačji družbi: mačk se ne sme hraniti, saj je človeška hrana zanje neprimerna; ne sme se jih vleči za rep, ušesa ali dlako; med spanjem se jih ne moti, prav tako jih njihovi občudovalci ne smejo sami jemati v naročje, ampak izbiro crkljanja prepustijo mačji gospodi; fotografiranje mačk je zaželeno, vendar brez bliskavice, prepovedano je tudi povzročanje hrupa.

Čeprav so njihove mačke navajene rokovanja in se v človeški družbi počutijo odlično, pa je spoštovanje takšnega bontona izredno pomembno za zagotavljanje varnosti mačk in gostov. "Naše mačke so socializirane in vzgojene, vendar vseeno poudarjamo, da gostje z njimi rokujejo na lastno odgovornost – ne mi ne mačke ne odgovarjamo za morebitne praske, do katerih bi prišlo zaradi nespoštovanja pravil vedenja," opozarja lastnica mačje kavarne.

 

Foto: Cat Caffe Ljubljana

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.