09.03.2017

V Sloveniji zasegli 37 mladičev, ozadja tega posla so grozljiva!

Na mejnem prehodu Fernetiči so v nedeljo italijanskemu državljanu zasegli 37 mladičev različnih "pasem". Najverjetneje gre tudi v tem primeru za ustaljeno pot, ki jo ubirajo preprodajalci tako imenovanih "čistokrvnih psov" in vodi iz madžarskih, slovaških ali poljskih pasjih tovarn (puppy millov), preko Slovenije na italijansko tržišče. Take transporte sicer redno prestrezajo italijanski varnostni organi, o čemer smo že večkrat poročali. Iz zavetišča Horjul, kjer so psi sedaj nameščeni, sporočajo, da psi nikakor še niso na voljo za oddajo v posvojitev, saj so še premladi in zdravstveno neurejeni. Ko bodo mladički pripravljeni za posvojitev, bo to objavljeno na njihovi spletni strani.

 

Pred časom smo na našem portalu predstavili zgodbo nelegalne prodaje psov iz Madžarske. Italijanskemu novinarju je uspelo spoznati enega od preprodajalcev, celotno dogajanje in pogovore pa posneti s skrito kamero in tako podrobno spoznati vse podrobnosti prevoza takih psov in zaslužek, ki ga prinaša tovrstni posel. Prekupčevalci od t.i. puppy millov odkupujejo pse vseh pasem po zelo nizkih cenah, nato pa jih, nejvečkrat omamljene in skrite v tovornjakih in avtomobilih, preko Slovenije pripeljejo v Italijo ali katero drugo državo. Psi imajo neveljavne dokumente in začasne mikročipe.

 

 

Pogost prizor, na katerega naletijo italijanski policisti (foto: udine20.it)

 

Na pasjih farmah "proizvajajo" veliko število psov najrazličnejših pasem. Psice, ki ponavadi životarijo so neprestano breje. Po dveh ali treh letih takšnega izčrpavanja in mučenja večinoma poginejo ali pa jih farmarji pobijejo, ko niso več koristne. Razmere, v katerih živijo, so grozljive. Mladiči so natlačeni v majhne in umazane kletke. Prehitro so odstavljeni od matere, hranijo jih s ceneno hrano, nimajo dovolj vode, zlorabljeni in zanemarjeni ležijo v lastnih iztrebkih, zaradi česar, velikokrat še pred prvim cepljenjem, zbolijo za kužnimi boleznimi. Veliko jih pogine, še preden zapustijo pasjo farmo.

 

Mladiči, ki so namenjeni prodaji so sicer še premajhni in predčasno odvzeti mami. Po 5 mesecih starosti za preprodajalce namreč "niso več prodajno zanimivi". Gre seveda za protizakonito početje. Posledica predčasnega odvzema so pogosto usodne, saj taki psi odrastejo z resnimi zdravstvenimi težavami, tudi na živčnem sistemu. V takih zgodbah ogromno psov umre tudi veliko kasneje, pogosto v strašanskih mukah. Do tega prihaja, ker so mladički polni zajedalcev. Pogosto so okuženi tudi s smrtno nevarnimi virusi. Psi so za farmerje zanje zgolj predmeti. Vse deluje po principu: Več mladičev, več zaslužka.

 

"Pasja farma" na Madžarskem (foto: Le Iene)

 

Preprodajalec je italijanskemu novinarju denimo brez težav razkril, da s tem poslom izredno dobro zasluži. Razlika v ceni je namreč neverjetna, psa na črnem trgu namreč kupi za 100 evrov, naprej pa ga proda po bistveno višji ceni. Stranke tako dobijo psa pod pretvezo, da je kotitev potekala v domači državi, zanj pa plačajo v nekaterih primerih tudi po 1.500 evrov, vse pod pretvezo "dobre kupčije".

 

Evropski državi, ki imata največ pasjih farm sta Madžarska in Slovaška. Poleg teh se pasje farme pojavljajo še na Češkem, Poljskem in v Romuniji. - See more at: http://roni.si/novosti/pasje-farme#sthash.xvSLzNuj.dpuf

Evropski državi, ki imata največ pasjih farm sta Madžarska in Slovaška. Poleg teh se pasje farme pojavljajo še na Češkem, Poljskem in v Romuniji.
 

Ob tej priložnosti ponovno opozarjamo in apeliramo - ne kupujte poceni "pasemskih" psov brez rodovnika, ne kupujte psov od preprodajalcev in dvoriščnih rejcev. Povpraševanje po takih psih namreč povzroča neizmerno trpljenje psic, mladiči se prodajajo v večini primerov premladi, bolni, brez osnovne veterinarske oskrbe, spremljajo pa jih sumljivi dokumenti. S takim psom, ki ga "poceni" kupite, si boste zagotovili pogoste obiske veterinarjev, kar vas bo pošteno udarilo po denarnici, izid zdravljenja pa je negotov. Posvojite psa raje v zavetišču, saj so slednja polna. Tako bo vaš nakup bistveno cenejši, moralno boljši in predvsem srčen!

 

Pasja farma na Poljskem (foto: allanimals.com)


37 mladičev, ki so bili zaseženi pred štirimi dnevi se trenutno nahaja v horjulskem zavetišču. Ker je tako veliko število mladičev za zavetišče precejšnja obremenitev, prosijo za pomoč v odsluženih brisačah in rjuhah, ki jih ne potrebujete več. Potrebujejo tudi večje količine pleničnih podlog in kozje mleko. Kdor želi donirati kaj od navedenega, sta v Ljubljani zaenkrat dve zbirni mesti in sicer Šolska veterinarska ambulanta, Cesta v Mestni log 47, od 8. do 15. ure in Trgovina Gali Pet-shop Ljubljana na Linhartovi 66. Glede donacij kozjega mleka se obrnite direktno v zavetišče na telefonsko številko 051 30 44 35.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.