28.12.2016

Veliki ognjemeti pri nas bodo, v Italiji medtem tihi ognjemeti in prepoved petard

Tudi letos bo veliko slovenskih mest vstop v novo leto obeležilo z velikimi ognjemeti, občine pa bodo v ta namen spet porabile precej denarja. Ob dejstvu, da so časi težki tako za ljudi, kot živali so tovrstna "praznovanja" za mnoge res nekoliko nerazumljiva, so se jim pa marsikje v tujini, pa tudi pri nas, že lani odpovedali... Letos je svojo namero po odpovedi ognjemeta javno objavila tudi Občina Velenje. Na tiskovni konferenci so poudarili, da bodo predvidena sredstva v proračunu za ognjemet namenili za izboljšanje kvalitete življenja in za pomoč občankam in občanom.

 

Ognjemetom se tudi letos ne bodo odpovedali v Ljubljani, Mariboru in Kopru ter v drugih manjših slovenskih mestih. Ognjemeti so, kot je že znano, zelo stresen faktor za naše pse in mačke. Kar 50 % psov trpi za zvočno anksioznostjo. Ustrašijo se vsakega glasnega zvoka, kot  so nevihte, petarde in ognjemeti.

 

Medtem pa so se v mnogih občinah v sosednji Italiji že lani odločili, da bodo odslej v mestu dovoljeni le t.i. "tihi ognjemeti". "Ravno iz obzirnosti do vseh tistih, ki jih hrup raznih eksplozivnih sredstev moti ali jim celo škoduje, smo se odločili, da bo poslej pri nas tovrstna 'glasna zabava' prepovedana," pojasnjujejo denimo v vodstvu občine Collecchio. Sklenili so sodelovanje z italijanskim podjetjem Setti Fireworks, ki je na trg lansiralo posebne ognjemete, katerih svetlobni učinek je identičen tistemu, ki ga proizvajajo navadni ognjemeti, le da njihovi nimajo zvoka - torej poka.

 

Korak dlje pa so šli tudi v sosednjem Trstu. V pripravi je namreč nov občinski odlok, ki prepoveduje uporabo in pokanje petard v celotni občini. "Tega se bo zelo razveselil tudi moj pasji prijatelj Ted," je v izjavi za javnost povedal tržaški župan Roberto Dipiazza. Samo še v letošnjem letu bo pokanje petard sicer dovoljeno, a v omejenem času, pol ure pred polnočjo in eno uro po polnoči.

 

Ne pozabite. Po slovenski zakonodaje je pokanje petard dovoljeno v obdobju od 26. decembra pa do novega leta. Pazite na svoje živali! Na našem portalu najdete veliko nasvetov, kako vsaj deloma omiliti strah pred petardami in kako svojega kosmatinca obvarovati pred morebitnimi poškodbami, ki bi jih lahko povzročila priotehnika, priporočamo branje - KLIK.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.