29.03.2017

Veterinarji so si enotni: odstranjevanje kamna brez anestezije je škodljivo!

V zadnjem letu se v Sloveniji pojavljajo ponudniki prav posebne storitve, ki na prvi pogled navduši prav vsakega skrbnika psa. Odstranjevanje zobnih oblog ter zobnega kamna in celo puljenje majavih zob – brez anestezije. Pa je to mogoče?

 

Storitev so pričeli ponujati nekateri pasji saloni, ki sicer že vrsto let nudijo striženje, kopanje, nego in ostale podobne storitve za pse. Ponudniki tretmaja sicer priznavajo, da njihovemu delu nasprotujejo mnogi veterinarji. Nekateri so se z razlagami in lastnimi videnji oglasili tudi pod oglasnimi objavami na socialnih omrežjih, ostale potencialne stranke pa posvarili pred posledicami, ki jih tako nestrokovno početje prinaša štirinožnim prijateljem. Kaj kmalu bi jim naj bilo komentiranje in sodelovanje onemogočeno.

 

Prej / potem fotografije, ki jih ponudniki teh storitev uporabljajo pri promociji (foto: Flickr)

 

Lastniki pasjih salonov se branijo, kot češ, veterinarji se bojijo za svoj posel, v njih vidijo konkurenco, poleg tega pa da o postopku ne vedo ničesar, saj ga sami niso nikoli preizkusili, šolski programi ga ne obravnavajo, zato je zanje vse skupaj nekaj novega in še neznanega. 

 

Onemogočeno je sodelovanje in podajanje mnenj tudi vsem ostalim skeptikom, pasjim skrbnikom, ki jih zanima kaj več o samem postopku, zadovoljne stranke pa ponudniki v posebnih objavah vabijo k pisanju svojih pozitivnih izkušenj, da bi na ta način prepričali vse skeptike, vključno z veterinarsko inšpekcijo. Iz tega gre verjetno razumeti, da izvajanje tretmaja odstranjevanja kamna in puljenja brez anestezije obravnavajo tudi inšpektorji. Po mnenja smo se tudi sami obrnili na nekatere slovenske veterinarje in v nadaljevanju objavljamo odgovore.

 

A za začetek poglejmo, kaj ponudniki storitve sploh obljubljajo?

 

100 % uspešnost, tovrstna storitev uniči do 100 % vseh bakterij in odstrani do 100 % zobnega kamna, odpravi tudi vnetje dlesni, zagotavljajo. Psi med postopkom ne delajo težav, so povsem mirni in sproščeni, za kar se gre zahvaliti predvsem atmosferi, udobju, pravemu pristopu, izkušnjam in strokovnosti osebja, dodajajo. Poseg traja do poldruge ure, zanj boste odšteli do 90 evrov (odvisno od zahtevnosti in samega ponudnika).

 

A vse to, pod enim zelo posebnim pogojem: skrbnik izvajanju postopka čiščenja zobnega kamna brez anestezije ne sme prisostvovati. Psi bi lahko bili vznemirjeni. Odsotnost skrbnika je bistvena za učinkovitost opravljene storitve, pravijo. To delo zahteva veliko koncentracije na obeh straneh, pri izvajalcu postopka, kakor tudi pri samemu psu.

 

Sam potek in izvedba tretmaja kot kaže ostaja skrbno varovana skrivnost, saj o njem ni nikjer nič podrobno napisanega, vprašanja potencialnih strank pa očitno ostajajo brez odgovorov. Kljub mnogim prošnjam skrbnikov, ki bi si želeli ogledati vsaj krajšo video predstavitev tretmaja, ostaja odgovor ponavadi samo eden – učinkovitost postopka potrjujejo zadovoljne stranke! Potreb po dodatnih razlagah ali predstavitvah samega postopka ponudniki očitno ne vidijo. Vse gre na zaupanje v stroko in profesionalnost osebja, še prepričujejo.

 

Prej / potem fotografije, ki jih ponudniki teh storitev uporabljajo pri promociji (foto: Vetforum)

 

Skrbniki psov, ki svojim kužkom želijo vse najboljše, želijo zanje tudi zdrave in lepe zobe. A večina je še vedno zelo skeptičnih, ko se omenja anestezije. Zdravstvene težave, starost  in mnogo drugega so razlogi, zaradi katerih skrbniki pogosto iščejo rešitve, ki ne predvidevajo narkoze. In očitno se jih zato veliko odloča tudi za tovrstne postopke, a s tem očitno ne vedo, da s tem psu naredijo več škode kot koristi, so odločni veterinarji.

 

Veterinarji svarijo pred ponudniki tovrstnih storitev

 

"Čiščenja zobnih oblog, sploh v gingivalnem žepu, brez anestezije ni mogoče opraviti, tudi če je pes popolnoma kooperativen. Po strokovno opravljenem odstranjevanju zobnega kamna je potrebno sklenino polirati. Puljenje majavih zob brez anestezije se obravnava kot mučenje živali," pravi Vice Zaninović, dr. vet. med. iz Prve-K. Neustrezna in nezadostna odstranitev zobnega kamna ima lahko za posledico dodatne poškodbe sklenine in mehkih tkiv in se prav tako obravnava kot strokovna napaka, pojasnjuje Zaninović.

 

Da je brez anestezije nemogoče doseči in profesionalno očistiti vse zunanje in notranje ploskve zob, je prepričana tudi dr. vet. med. Ana Rejec, ki je v Bolnici za živali Postojna specializirana za ustno medicino. "Pri nobeni živali ni mogoče doseči stanja popolnega mirovanja, ki bo omogočalo profesionalen pregled ustne votline, kaj šele posege v ustni votlini. Posegi v ustni votlini brez anestezije predstavljajo tveganje tako za žival kot tistega, ki take posege izvaja, saj žival, za razliko od človeka, ne more zavestno sodelovati pri odstranjevanju zobnih oblog. Zaradi že minimalnih nekontroliranih premikov živali lahko prihaja do poškodb okolnih tkiv v ustih in celo ugrizov, saj taki posegi predstavljajo za žival stres, ji povzročajo nelagodje in tudi bolečino," opozarja Rejčeva. Neprimerna obravnava vodi v napredovanje parodontalne bolezni, pa tudi potencialno izgubo zob zaradi neprimerne oz. nezadostne terapije, še opozarja.

 

Veterinarji pravijo, da so za čiščenje zobnega kamna usposobljeni samo veterinarji (foto: Pixabay)

 

Da kvalitetno čiščenje zobnega kamna pri živalih brez sedacije oz. brez splošne narkoze ni možno, pravi tudi Ana Hudobivnik, dr. vet. med. iz Klinike Loka. Da bi psi mirno prenašali tak tretma je po njenih besedah nemogoče: "Živali niso tako ubogljive, da bi na naš ukaz držale odprt gobček, kaj šele da bi mirno prenašale čiščenje zob ali kake druge posege v ustni votlini. Za žival lahko tako početje predstavlja zelo hud stres, navsezadnje tvegamo lahko tudi ugriz živali," je prepričana.

 

Tudi sama se pridružuje mnenju, da je z nezadostnim ali neustreznim čiščenjem zobnega kamna zob naredimo več škode kot koristi: "Po čiščenju ostane na zobeh neravna površina, na katero se zobne obloge še hitreje nabirajo. Ob čiščenju je potrebno tudi strokovno presoditi stanje zob, saj včasih pod zobnim kamnom najdemo tudi poškodbe sklenine ali denimo majave korenine, granulom itd. Vsako tako obolenje je potrebno ustrezno zdraviti," še dodaja Hudobivnikova.

 

V kliniki za male živali Trstenjak-Zajc prav tako opozarjajo, da je odstranjevanje zobnega kamna le delček zdravljenja, paradontalna bolezen pa sicer zahteva čiščenje tudi pod dlesnijo, kjer bakterije povzročajo poškodbo zobnih korenin in obzobnih tkiv.

 

Veterinarji opozarjajo, da so za stomatološke posege in čiščenje zobnega kamna pri živalih torej usposobljeni samo veterinarji, ki za popolno oceno stanja zobovja pogosta opravijo pregled ustne votline in mnogokrat RTG slikanje, v sedaciji ali splošni anesteziji.

 

Pa je sploh mogoče, da bi nekdo, ki ni veterinar, v odsotnosti anestezije psu tudi spulil majav zob, kakor to počnejo nekateri pasji saloni pri nas?

 
"Če se zob le rahlo maje, odstranjevanje sploh ni enostavno. Če se korenina med puljenjem zlomi, je potrebno odlomljeni del nujno odstraniti iz dlesni, kar je brez anestezije in ustreznih pripomočkov nemogoče," nam pojasni Urša Andromako, dr. vet. med. iz klinike Trstenjak-Zajc.

 

Tudi v Veterinarski ambulanti Izola so prepričani, da je za opravljanje takih posegov, potrebno strokovno šolanje osebe, ki opravlja tako storitev. "Brez splošne anestezije, je nemogoče opraviti odstranitev zobnega kamna, kaj šele odstranitev majavih zob, saj so ti posegi lahko boleči in zelo neprijetni za človeka in žival," nam pove Luka Gombač dr.vet.med.

 

Ali je anestezija res tako zelo problematična, da se je ljudje bojijo in se zato odločajo, da bodo zobe svojih psov prepustili pasjim salonom?

 

Anestezija vedno predstavlja določeno tveganje, a je ob uporabi sodobnih anestezijskih protokolov, inhalacijskih anestetikov, monitoringa med posegom in po njem, v veliki večini primerov minimalno. Za oceno, ali je pacient primeren za splošno anestezijo, se lahko opravi interistična in kardiološka diagnostika, pojasnjuje Vice Zaninović, dr. vet. med.

 

"Anestezija ni problematična in se je ni potrebno bati, saj se nesreče povezane z anestezijo pri psih in mačkah dogajajo izjemno redko, če anestezijo izvajajo usposobljeni strokovnjaki s pomočjo sodobne tehnologije in najnaprednejše opreme monitoriranja. Pomiritev in anestezija močno zmanjšata strah in stres pri živali, olajšata pregled in neprijetne postopke diagnostike in zagotovita višjo kakovost diagnostičih in terapevstkih rezultatov," pravi dr. vet. med. Ana Rejec, ki se v Bolnici za živali Postojna ukvarja tudi s področjem anestezije.

 

V Kliniki Loka pa pravijo, da pasjega pacienta v anesteziji nadzira veterinar anestezist, tako med samim posegom, kakor tudi po samem posegu, ko se žival prebuja iz narkoze.

 

Odstranjevanje zobnega kamna pri psih je tudi po našem mnenju zdravstveni poseg, ki sodi samo v roke strokovno usposobljenega strokovnjaka - veterinarja. Za svojega psa boste storili največ s preventivo, da torej do zobnih oblog sploh ne bi prišlo. Pri tem je pomembna ustrezna prehrana in, če vam v to uspe prepričati vašega psa, redno čiščenje zob s posebnimi ščetkami in zobnimi pastami, ki se jih dobi v trgovinah s pripomočki za živali in tudi v nekaterih veterinarskih ambulantah. Tudi določeni žvečilni priboljški so lahko do neke mere uspešni pri preprečevanju nalaganja zobnih oblog. Za vse ostale težave v ustni votlini psa pa je edini pravi naslov le veterinarska ambulanta. (NG, MČ)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.