24.08.2018

Veterinarska inšpekcija prekuhane in pretepene pse trajno vrnila lastnici

 

Razburljiva zgodba izpred nekaj tednov je po nekoliko bolj spodbudnemu nadaljevanju dobila konec, ki si ga ljubitelji živali težko predstavljamo.

 

 

Kot smo že poročali, so državljanko Švice najmanj štirikrat v nekaj dneh zalotili na različnih lokacijah po slovenski Obali, kako je svoje tri pse pustila zaklenjene v svojem avtu, medtem pa sama posedala po različnih lokalih. "V razgovorih s pričami so policisti tudi ugotovili, da je lastnica v lokalu enega od psov brcala oz. pretepala," je med drugim zabeleženo v zadnjem poročilu Policije. Opozorila, prisilna sredstva, globe v skupni višini skoraj 4.000 evrov (ki jih je plačevala na licu mesta) ... vse to ženske ni odvrnilo od ponavljanja svojih neodgovornih dejanj.

 

Veterinarska inšpekcija se je po mnogih prijavah odzvala šele v četrto in ji (očitno po velikem medijskem pritisku) pse naposled odvzela. A žal - le za nekaj dni. Ko je pozornost medijev in posledično javnosti usahnila - so psi (očitno kar nekako potiho) ponovno pristali pri svoji lastnici.

 

Sklep? Navkljub ugotovitvam Policije, da ženska pse pretepa, nedvoumnih dokazih, da je pse večkrat zapirala v avto, medtem ko je bilo zunaj 35 stopinj ali več ... mnogih opozorilih, globah ipd... je pse koprska veterinarska inšpekcija v minulih dveh vrnila 46-letnici.

 

Na naša večkratna poizvedovanja, kaj se dogaja z odvzetimi psi, pri Veterinarski inšpekciji odgovora nismo dočakali, menda zaradi dopustov. So nam pa po vztrajanju po dobrem tednu danes končno odgovorili iz Marjetice Koper, ki upravlja Obalno zavetišče, kjer so bili psi nastanjeni po odvzemu: "Sporočamo vam, da psov ni več v zavetišču, veterinarska inšpekcija je odredila, da se pse vrne lastnici, ker njihovo bivalno okolje na njenem naslovu ustreza vsem pogojem za življenje psov," se glasi njihov odgovor.

 

Se zdi neverjetno? V Republiki Sloveniji je očitno dovoljeno marsikaj. Kljub zakonom in pravilnikom ima očitno nekdo, ki evidentno zanemarja svoje živali, jih večkrat (in ne zgolj enkrat ali "po nesreči") zapira v pregreto pločevino, mimogrede kakšnega še "malo pretepe", pravico do posedovanja teh psov še naprej.

 

 

Na našo objavo, da obstaja možnost, da se pse namerava vrniti lastnici - so se na socialnih omrežjih oglasili tudi nekateri politiki, tudi iz stranke prvaka SD Dejana Židana, sicer ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Židana so javno pozvali naj se posveti primeru in delovanju veterinarske inšpekcije - a se ta na njihove pozive in prošnje ni odzval.

 

Spomnimo še na posnetek pogovora z veterinarsko inšpektorico, ki kljub vztrajanju ni želela na mesto, kjer so člani ekipe Radia Capris in ODPMŽ naleteli na tri pse, zaprte v avtomobilu: Posnetek celotnega pogovora z veterinarsko inšpektorico (vir: Odpmž)

 

Kakšno življenje bodo ti psi imeli od zdaj naprej, verjetno ne bomo vedeli, saj bo gospa najverjetneje z dopusta v Sloveniji odšla drugam. Morda jim bo vsaj vročina za naslednjih 9 mesecev, do naslednjega poletja prizanešena ...

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.