17.07.2016

VIDEO: Danes v Kopru v zadnjem trenutku iz avta rešili psičko!

Nekaj po 10. uri je poslušalec na Radio Capris sporočil, da se v avtomobilu na Markovcu že nekaj ur nahaja zaprta psička, ki še komaj diha. "Poslušalec je bil očitno zelo razburjen. Povedal nam je, da ne ve več, kaj naj stori. Dvakrat je poklical policiste, poklical je v zavetišče, a reakcije ni bilo. Da smo mu radijci še edino upanje. Obljubili smo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da zadevo takoj uredimo," nam je povedala voditeljica nedeljskega programa Radia Capris Anamarija Zadkovič. Z Radia Capris so o zadevi v istem trenutku obvestili Obalno društvo proti mučenju živali. Skupaj so se odpravili na lokacijo, kjer so psičko rešili iz avtomobila - VIDEO:

 

 

Zgodilo se malce po 10. uri, ko je bila temperatura zraka 29 stopinj, v avtomobilu pa zagotovo veliko čez 50. Po pričevanjih sosedov je bilo malo bitje v avtomobilu zaprto že od prejšnjega večera. "Res so štele zadnje minute! Glede na to, da so na današnji dan zatajile vse pristojne službe, s komunalnim zavetiščem na čelu, kjer so menda rekli, da to ni njihova stvar, se upravičeno sprašujemo, koliko je za nekatere vredno življenje psa. Instinkitvno smo danes ob 10.20 odšli na poziv Radia Capris, v nekaj minutah smo bili na kraju... Pred pisanjem tega teksta ob 14.20 lastnikov še vedno ni bilo k avtomobilu. Menda ni potrebno posebej razlagati, da bi psička, če je ne bi sprehajalka svojega psa slučajno opazila na prvem sedežu, zagotovo umrla. Psička je bila nato veterinarsko pregledana, ohlajena, napojena in nahranjena in trenutno počiva v varnem zavetju. Hvala Caprisu, hvala njihovim poslušalcem!" je na Facebook strani zapisala predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andrea Bogataj Krivec.

 

PRIPIS OB 18.34: Na strani obalnega društva pišejo: Lastnica psa se je javila policiji. Menda je psa pustila v razgretem avtu "samo 3 ure". Psa zahteva nazaj, policija nas je pred nekaj minutami obvestila, da smo ga dolžni vrnit. Nam zelo ni do tega, da bi mučiteljici psa vrnili. :( Kaj menite vi?" Ali so psa policistom predali, še nismo uspeli izvedeti.

 

PRIPIS 18.7.2016: Prejeli smo sledečo izjavo: "Ravnokar so nas kontaktirali sodelavci lastnice čivave, kar dokazuje, da je njena izjava na policiji, da je tukaj na dopustu LAŽ. Zaposlena je namreč v Luciji, s strani sodelavcev je bila neštetokrat opozorjena, da v tej vročini psa ne more puščati v avtomobilu, a je s temi dejanji vztrajno nadaljevala. Kako je uboga psička sploh živa, je res čudež. Vsak dan od 8h do 14h je bila namreč že celo poletje zaprta v avto na parkirišču pred podjetjem, kjer je lastnica v službi. Zagotovo je ta podatek pika na i naši odločitvi, da takemu mučitelju živali psičke ne moremo vrniti. Zoper lastnico bomo podali kazensko ovadbo suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali." ODPMŽ

 

 

V Sloveniji smo vsako leto priča različnim primerom tovrstnega mučenja živali, celo poginom za posledicami vročinskega udara.

 

Leta 2013 je v avtomobilu, parkiranem ob kopališču v Simonovem zalivu, poginila mlada psička. Medtem, ko se je njena skrbnica brezskrbno namakala v morju, so se na prijavo odzvali policisti in člani Obalnega društva proti mučenju živali. Na kraj so prispeli, ko je bilo že prepozno. Leto kasneje je socialna omrežja preplavila fotografija, posneta v Kopru na vroč julijski dan, ko je bilo zunaj preko 30 stopinj. Takrat se nam je oglasila skrbnica tega psa, ki se je hitela opravičevati, da smo pri navedbi temperature pretiravali in da je bilo zunaj "samo" 26 stopinj.

 

Lani ob tem času smo objavili fotografijo psa zaprtega v pregretem avtomobilu, ki naj bi več časa čakal na svojo skrbnico. "Ob 13. uri je bil na morju na območju Barbariga, v avtu ponovno zaprt kuža! Skrbnica je šla "le v trgovino", vse skupaj naj bi bil pes v vozilu 15 minut. Koliko časa je bil dejansko zaprt na vročini pa seveda ne vemo," so svoje ogročenje izrazili člani društva za zaščito živali. Za kužka v tem primeru se je dobro izšlo.

 

Že nekaj dni kasneje smo ponovno prejeli fotografijo, posneto v Izoli pred nakupovalnim centrom. Temperatura zraka se je v tistem času povzpela skoraj do 40 stopinj Celzija. "Psiček je iskal izhod, prav rebra so mu bila videti od pomankanja zraka," je ob fotografiji očividec. Šipa je bila sicer priprta, na kraj so menda prispeli policisti.

 

Podobnih primerov je žal še veliko več, mnogi javnosti sploh niso znani.

 

Seveda je jasno, da v tovrstnih okoliščinah za življenje štejejo sekunde. Temperatura v avtomobilu se namreč lahko kaj hitro dvigne nad 70 stopinj Celzija in že nekaj minut izpostavljenosti vročini je lahko za psa, zaprtega v avtomobilu, smrtno nevarno.


Tako smo se po odgovore odpravili na Policijo, kjer so nam povedali, da lahko očividci v takih primerih pokličejo njih ali pristojno veterinarsko inšpekcijo. A kaj, ko na tem področju očitno velja precej zmede, saj je primerov, ko policisti niso najbolje vedeli, kaj naj storijo v takih primerih, očitno kar nekaj. Pomembno je vedeti, da niti zavetišča, niti društva za zaščito živali, v tovrstnih primerih nimajo prav nobenih pristojnosti ukrepanja.


Da ne bi bilo večjih dilem in da bi naši bralci dobro vedeli, kako bodo ukrepali v takih primerih, smo se po bolj jasne napotke napotili tudi na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (nekdanji Vurs), kjer so nam podali nekaj nasvetov, kako ukrepati v primerih, ko naletimo na psa, zaprtega v pregretem avtomobilu:

1. Preverite, ali je vozilo odklenjeno. Morda je mogoče žival prestaviti v senco.


2. Obvestite uradnega veterinarja (Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin) in policijo.


3. Med tem, ko čakate na policiste in veterinarske inšpektorje, preverite, ali je možno najti lastnika vozila (objave preko ozvočenja v nakupovalnih središčih, povpraševanje prisotnih...)

"Vprašanje reševanja psov iz razgretih avtomobilov na način, pri katerem pride do poškodovanja vozila, je kompleksna zadeva, ki nima neposredne osnove v veterinarski zakonodaji. Nanaša se na določbe kazenske zakonodaje in obligacijskega prava", je zaključil Šedlbauer.

 

Mnogi ljubitelji živali bi, sodeč po komentarjih, za rešitev pasjega življenja resda brez premisleka storili prav to: razbili šipo avtomobila in žival nemudoma spravili na varno. A v tem primeru bodo nase prevzeli tudi odgovornost za nastalo škodo, zakon pa vas v takem primeru skoraj zagotovo ne bo razbremenil te odgovornosti. Skrbniku psa, ki slednjega zavestno pusti v pregretem avtomobilu sicer grozi kazen do 400 eurov.

 

POMEMBNO:

Psov nikoli ne smemo puščati v avtomobilih, tudi če so parkirani v senci in ste jim pustili odprto okno. Tudi, če pustite avto delovati in prižgete klimatsko napravo, to ni najboljša odločitev. Kaj kmalu se lahko zgodi, da klima odpove ali zaradi pregretja motorja prične namesto hladnega pihati vroč zrak.

 

Če je pes zaprt v avtomobilu ali privezan na soncu, lahko toplotni udar nastopi že v manj kot 10 minutah. Znaki vročinskega udara so: prekomerno sopenje, prekomerno slinjenje, povečan srčni utrip, povišana temperatura, težave z dihanjem, dezorientacija, nemir, živo rdeč jezik, lepljiva slina, sivkaste dlesni, kolaps ali izguba zavesti. Pojavijo se lahko vsi hkrati ali pa le nekateri.

 

Če do tega pride, moramo žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z vodo po vratu, prsih in trebuhu. Polivanje vsega telesa s hladno vodo ali celo potapljanje v vodo sta se po besedah veterinarjev izkazali za neprimerni metodi, saj se s tem lahko povzroči šok in celo smrt, še opozarjajo v društvu. Ko žival ohladimo, pa poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.

 

Povezane vsebine:

 

Pes v pregretem avtomobilu - celoten odgovor Policije

Koper: Pes v pregretem avtomobilu

Skrbniki na dopust - živali pa na cesto!

Psi in vožnja z avtomobilom

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.